Nysgubben

 

Annons

47 svar till “Nysgubben

  1. men spänningen är ju olidlig! Vad hände sedan??

  2. Försöker snitsaren berätta att han är förkyld, eller hur är det tänkt att detta egenartade inlägg ska tolkas?

  3. Ett synnerligen intressant och spännende litterärt alster, där jag fastnar för den till synes ovidkommande upplysningen att ”hennes flätor hade samma färg som sirapskarameller”. Måhända hittar vi där en ledtråd till gåtans lösning, allt enligt regeln: ”Om det hänger en pistol på väggen i första akten, måste den avfyras innan pjäsen är slut”.

  4. Javisst är det spännande så det kryper i skinnet, men när jag ställer samma fråga som gullfot, svarar snitsaren bara med en sorgsen suck.

    Här i snitsarbo är ingen fökyld. Snitsaren är åtminstone fysiskt frisk och själv har jag sprungit 11,4 kilometer i tiogradig kyla. Åt den som likt Anonym söker ett budskap i berättelsen, rekommenderar snitsaren en mindre bokstavlig tolkning.

    Vad gäller de sirapskaramellfärgade flätorna, är det oklart hur meningen låtit i original. Som så många av ”FIB’s gyllene böcker” på 1950-talet var också ”Nysgubben” en översättning från amerikanska. Snitsaren håller dock med om att den citerade svenska meningen får texten att lyfta.

  5. Hur länge måste vi vänta??? Jag kommer att döööö av nyfikenhet!

  6. Jag tror att det var nysgubben som satt inne i huset och dom arga barna och djuren smög in och tog en brödkniv och huggde av hans näsa. ”Ha ha, nu kan du försöka nysa om kan, gubbjävel!!”. Så tror jag.

  7. Kan man verkligen lägga ut hela (halva) böcker sådär?? Trodde nog att Farbror Google äger alla böcker nuförtiden och han är inte god att tampas med om han får reda på att någon använder hans böcker! Förresten, Tildo, går det alldeles utmärk att nysa utan näsa, det vore bättre om barnen skurit av honom halsen.

  8. De otåliga kommentarerna här ovan tyder på att intresset för att få tag på ”Nysgubben” i originalutgåva bör öka lavinartat efter detta inlägg. Snitsaren avstår dock från alla krav på reklamersättning från Google.

  9. Jag läser med förfäran Startnummer X explicit uttalade åsikt att ”det vore bättre om barnen skurit av honom halsen”.
    Jag trodde i min enfald att detta primitiva sätt att lösa problem hörde en annan tid och/eller plats till.

  10. Åja. Nysgubben är ju en bomb som bara väntar på att brisera. Tänk er honom ombord på ett KLM-plan på väg mot Detroit, där ligger kalsongbomarna i lä! Eller en nysgubbe i toppen på en skyskrapa! Nä, i kampen mot terrorismen skulle barnens hjältedåd applåderas av en hel värld! Vad heter f´resten Nysgubben i original? Sneezeman?

  11. Nej ”De sju nysningarna”* visar det sig. Originalet från 1948, författat av Olga Cabral på amerikanska och illustrerad av Tibor Gergely, bjuds just nu ut på ebay. Något att satsa på, kanske? Kan någon svara på om nysförfattarinnan Olga Cabral är densamma som den portugisisk-västindisk-kanadensisk-amerikanska poeten Olga Cabral?

    *) Startnummer X anger i sin kommentar givetvis titeln på engelska, men snitsaren väljer att dölja den av säkerhetsskäl enligt nedan (snits anm.).

  12. Snitsaren tackar för informationen. Av försättsbladet på snitsarens exemplar av boken återstår bara en liten flik med en liten del av illustratörens och översättarens (Gösta Knutssons) namn och erftersom snitsaren varit upptagen av att läsa ”Stenografins historia” av Olof Melin, har han inte hunnit googla själv. Tydligen tycks det röra sig om samma författarinna, som föddes 1909 och dog 1997.

    Den som försöker bildgoogla på ”Nysgubben” får till sin häpnad se alla bilder som överhuvudtaget publicerats på snitsarens blogg. Motsvarande sökning på den amerikanska titeln visar boken i två varianter, ty så sent som 2009 kom den ut i ny utgåva med ny illustratör, vilket gör snitsaren lite orolig. Om snitsaren inte räds farbror Google, så har han omvittnad orsak att ta sig i akt för auktoriteterna på WordPress. Att visa halva ”Nysgubben” i text och bild bör vara mindre oskyldigt än att länka till ett kakrecept. De läsare som otåligt väntar på historiens fortsättniing blir kanske tvungna att söka sig till Svenska Barnboksinstitutet på Odengatan.

    ”Nysgubbens” amerikanska titel (som försiktigtvis kommer att döljas i tidigare kommentar) och bilder på bokens omslag kan ses här:

    http://images.google.se/images?hl=sv&rlz=1T4ADBF_svSE298SE298&um=1&sa=1&q=%22the+seven+sneezes%22&btnG=S%C3%B6k&aq=f&oq=&start=0

  13. Är det inte hets mot folkgrupp att skylla allt elände på nysgubben? Rår han för att han har röd näsa och är allergisk? Jag bara undrar?

  14. Svaren på Oliver Stures två frågor är enligt snitsaren: ”Kanske” respektive ”Nej”. Utan att gå händelserna alltför mycket i förväg kan vi avslöja att nysgubben (ty det var förstås han som var inne i huset) ser mycket ledsen ut på några följande bilder. Kanske skulle dessa även få Startnummer X hårda hjärta att mjukna.

  15. Det är riktigt att man behöver besinna sig lite här. Annars blir det väl som i Schweiz där de folkomröstar om allt; minareter, lumpsamlarvagnar, nysgubbar, allt för att hålla nationens blonda flätor intakta. Vi tycker att det inte får gå så illa som för den stackars Mr Decay i den tidigare, på bloggen visade, reklamsnutten (som inte verkar finnas längre ”This video has been removed due to terms of use violation”). Fast frågan är om man kan kalla en nysgubbe för folkgrupp?

  16. Snitsaren är av den bestämda åsikten att ju mindre en folkspillra är, desto värre är det att hetsa mot den. Allra värst i snitsarens rättsmedvetande är hets mot enskild, ty till skillnad från medlemmar i större folkgrupper är den ensamme ensam i sitt lidande.

    Till skillnad från den nåmnda animerade dockfilmen om Mr Decay finns fortfarande denna tecknade variant kvar på youtube:

  17. Nja, en nysgubbe är kanske ingen folkgrupp på samma sätt som att en ynka varg inte är en hel flock. Men ropar man: ”vargen kommer”, så tror alla ändå att det är flocken man menar?

  18. Om jägarförbundet finge råda, skulle det antagligen finnas varken varg eller nysgubbe eller björn eller bjärv eller vargkramare från 08-området.

  19. Hoppsan! Ska den infekterade vargdebatten nå ända upp till farbror Steffe? Snitsaren funderar på att i varje kommentar dölja ordet ”varg” med något av det hatade/älskade djurets många noanamn, detta för att ilskna debattörer (dit vi naturligtvis inte räknar Startnummer X) inte ska googla sig hit. Snitsaren har aldrig sett något av våra stora rovdjur, medan sköterskan däremot säger sig en gång ha skådat ett lodjur.

  20. Men det största rovdjuret måste ändå vara människan och en sådan kanske Snitsaren har sett?

  21. Där satt den!! Ska startnumret få sista ordet eller har jumper ännu en replik i rockärmen? Bloggosfären biter på naglarna!

  22. Snitsaren har mycket riktigt sett en och annan människa, även om det var länge sedan. Under sin tid som ”Stockholmssnitsaren”, en period i snitsarens liv som vi har anledning att återkomma till, ägnade han sig åt så kallad celebrityspotting. Bland hans troféer återfinns de flesta Stockholmsbaserade kändisar.

  23. This is the way the world ends
    This is the way the world ends
    This is the way the world ends
    Not with a bang but a sneeze.

  24. Stockholmsbaserade kändisar? Som Bros Springstin, då? Startnumret har, som enda tr0fé, en gång lyckats skymta Michael Palin. Han var mycket rynkigare i verkligheten.

  25. Nej ”The Boss” har snitsaren aldrig sett, bara dennes väntande fans. Däremot har snitsaren sett tre fjärdedelar av Rolling Stones gå in i varsin (!!) limosin vid Grand Hotell. Vid kändisskådning räknas dock inte sådana observationer, lika lite som presidenter (Jeltsyn, Walesa) i sjuglasvagn eller Emil Zatopek på Stockholms Stadion. Skådisar utanför Dramaten ger inte heller höga poäng. Det gäller att se dem när de uppträder inkognito i vardagslivet. Michael Palin på Tottenham Court Road (snitsarens minne sviker inte) är naturligtvis en fin skalp. Hade han setts i Stockholm skulle det givit tio poäng.

    Snitsarens högvilt hittas bland annat i detta gamla blogginlägg:

    https://snitsaren.wordpress.com/2008/04/09/lidingo-2/

  26. Undrar om Herr Palin är släkt med hon den där från Alaska (hon som påstått sig kunna se ända till Ryssland från Alaska. (Vilket man iofs kan göra från Diomede Island, frågan är om hon varit där)).

  27. Åh, man kan bara inte nämna Mighty Mouse utan en länk till denna lilla pärla: http://www.youtube.com/watch?v=C570byQCLpI

  28. Ha ha ha! Ja, vad vore Amerika utan sina judiska komiker? Snitsaren erkänner att han var sorgligt obekant med fenomenet Kaufman, men efter att ha läst dennes akt på Wikipedia och beskådat ytterligare youtubeklipp, inser han att han missat något.

    Beträffande Michael, Sara och andra med efternamnet Palin menar snitsaren att de alla är släkt. Anfadern Tudor Palin levde förlänge sedan i Nottingham Forest. Han tog sig namnet Palin för att inte förväxlas med sina bröder som hette David. I samtiden var han dock mest känd under smeknamnet ”The Moth” emedan han alltid brukade suga på tröjan när han blev förlägen.

  29. Detta videoklipp från 1980 (med David Letterman i Bobby Ewing-hjälm) tål också att ses:

  30. Startnumret lovar att inte ta upp känsliga ämnen i fortsättning, som t ex skäggiga rondellhundar. Annars väntar vi med spänning på upplösningen, hur gick det med flickans sirapskladdiga flätor?

  31. Snitsaren säger att han inom kort ämnar publicera ännu en bild ur berättelsen. Om Tildos otäcka förslag till problemlösning är snitsaren främmande, finner han å andra sidan sagans glada slut alltför orealistiskt för att passa som symboliserad sanning om den bistra verklighet vi tvingas leva i.

  32. Kurvan för besöksfrekvensen på snitsarens blogg tog igår ett oväntat jätteskutt. Efter att antalet dagliga besök stadigt pendlat mellan 30 och 90, noterades igår inte mindre än 168. Är det nysgubben som ligger bakom turbulensen eller hittar vi förklaringen här nedan?

    http://maxochnisse.se/2010/01/13/jumper-kara-max-och-nisse/

  33. Aha, då ska alltså Frabror Steffe lägga ner?

  34. Enligt Oddvar Moen sitter farbror Steffe ständigt kvar och spelar lusen med sig själv. Den dag han ”lägger ner” har världen gått under.

    Om frågan avser bloggen som lånat hans namn, undrar snitsaren vad som får Startnummer X att tro att den ska ”lägga ner”?

  35. Max och Nisses läsekrets är ju mycket större och minsta ”nysning” ger ju genast bekräftelse och en uppsjö kommentarer. Här kanske det är mer trögt (men å andra sidan mer vittert).

  36. Den som läser snitsarens villkor för mina utflykter till Max och Nisse (se kommentar där) inser snart att den listige gamle mannen försäkrat sig om en win-win-uppgörelse.

    Hur ställer sig Startnummer X som kommentator i valet mellan bloggarna?

  37. Startnumrets kommentarer är nog för snåriga och långa för alla normala bloggar. Nisse och Max skulle snabbt tappa läsare om Startnumret tilläts utgjuta sig där.

  38. Måste erkänna att jag blev smått förskräckt när jag dråsade in hos Max&Nisse och såg Jumpers inlägg. Min vana trogen målade jag fan på väggen och inbillade mig att denna blogg var dömd till undergång. Ve och fasa!
    Men nu är jag tillfreds igen. Och ska scrolla upp och läsa hela Nysgubben.

  39. Precis som man kan befara, Jumper et al. har övergett det här sjunkande skeppet. Kvar är endast tystnad

  40. Mäh ! Bara för att man lämnar två kommentarer obesvarade ett halvt dygn så har man inte försvunnit härifrån för gott. Då skulle startnumret se hur det går till på en del andra bloggar. När det gäller den omtalade bloggen Max och Nisse, har den inte kommenterats sedan igår. Vet inte startnumret att bloggare bara bloggar under arbetstid.

    Men nu är fajbjoj jumpej häj igen hos tattnumjet så tattnumjet inte behövej vaja entamt.

  41. va bra

  42. Ju mer jag läser på om Andy Kaufman desto mer slår mig liketerna med Snitsarbo. Och det är en komplimang.

  43. A compliment! Thank you gullfot !!

  44. I knew you weren’t dead. You just flew away, like the Asgam.

  45. Of course I’m not dead. Me and Elvis living together. Who the hell is Asgam?

  46. That, my friend, is a philosophical question.

  47. She probably means Assam (tea) not Asgam(?)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s