Vykort

Enklare och snabbare möjligheter att sända såväl hälsningar som bilder har gjort traditionella vykort allt mer sällsynta, men i min ungdom hörde det till att skicka sådana när man var på resande fot, och i inlägget ”Into the wild” visar snitsaren några exempel härpå från en längre cykeltur 1974. Under en tågluff trettiotvå år senare tillsammans med sin sköterska (och några av sina alter egon), hade han anammat modernare sätt att kommunicera, och på sidan ”Resor” visas de brev han sände sina läsare på forumet Hotmail, fortfarande dock utan möjlighet att bifoga bilder. Bättre rustad i detta avseende var han under sitt senaste äventyr, en nyligen avslutad fjällvandring i Kebnekaisemassivet, och exklusivt för denna blogg visas här nedan några vykort därifrån, tagna med hans enkla mobiltelefon (kompletterade med bilder från en färdkamrats mer avancerade dito, markerade ”Foto A”).

   ¤

 

img_0413-1

Vandrare på väg från Nikkalouokta mot Kebnekaise fjällstation med Singitjåkka, Tuolpagorni, Vierramvare och Kebnekaise ännu i fjärran.

   ¤

.

IMG_1039

Tarfalabron västerut med Tuolpagornis omisskännliga profil som riktmärke rakt fram. (Foto A).

  ¤

 

img_0414

Tarfalajåkk sedd från Tarfalabron.

   ¤

 

IMG_0416

Tältplats vid Kebnekaise fjällstation i sluttningen mot Laddjovagge med jättarna Singitjåkka och Tuolpagorni i bakgrunden.

   ¤

 

IMG_0417

Kitteldalen med Kittelbäcken.

   ¤

 

IMG_1059

Kittelbäckens källflöden nära Kittelsjön speglar kvällssolen mellan Tuolpagorni och Vierramvare.  (Foto A).

  ¤

 

IMG_0418

Kittelglaciären.

    ¤

 

IMG_0420

Tältplats i Kitteldalen. Där bakom syns Kittelglaciären och uppe till höger kanten av Kebnekaises sydtopp, som utrustade alpinister kan nå från detta håll medan vanliga vandrare måste välja Västra leden över Vierramvare till vänster på bilden och Kaffedalen.

    ¤

 

Klättring uppför

Västra leden, tydligt rösad med rödmålade stenar men knappast någon bekväm promenadstig, går över Vierramvare (1711 m öh) med en efterföljande förlust av 200 höjdmeter på vägen mot Kebnekaises sydtopp. (Foto A).

    ¤

 

IMG_0421

Kaffedalen mellan Vierramvare och Kebnekaise, ett lämpligt rastställe inför den mödosamma klättringen uppför berget till vänster (eller till höger på hemvägen).

    ¤

 

IMG_0422

Den nya av de två toppstugorna någon kilometer från sydtoppen, att söka skydd i vid dåligt väder men folktom en varm, vindstilla och solig dag som denna.

    ¤

 

IMG_0424

Rastplats i glaciärkanten inför bestigning av sydtoppen hundra meter bort. Här lämnas eventuell packning, och välinformerade och förutseende vandrare skor sig med hyrda broddar. Övriga stackare får nöja sig med att nå halvvägs uppför toppglaciären, där de upptäcker att den varma sommaren och många fötter har förvandlat den annars framkomliga snön till en iskana. Sydtoppen sägs nu ligga 2098 meter över havet, varav 38 meter utgörs av glaciären som stadigt smälter, varför de två som på bilden har tagit sig upp på Sveriges högsta berg lär vara ute i grevens tid. Den blott en meter lägre nordtoppen sexhundra meter längre bort är nämligen snöfri sommartid och kommer följaktligen snart att vara högst, även om snörika vintrar temporärt kan skjuta upp det definitiva tronskiftet.

  ¤

 

hocht (2)

Edmund Hillary och Tenzing Norgay på Kebnekaises sydtopp.

    ¤

 

img_1154

Överraskande mobilkontakt via Norge (!) med möjlighet för mannen på bilden att skicka ett exklusivt MMS till omvärlden. För honom (och möjligen även för andra användare av operatören Comviq?) gäller annars restriktionen ”Endast nödsamtal” i dessa trakter.  (Foto A).

  ¤

 

IMG_0426

Utsikt från en stenhög. Längst bort skymtar troligen Laddjojaure.

   ¤

 

img_0427-1

Kittelsjön sedd uppifrån bergen i väster.

   ¤

 

IMG_0428 (1)

Tältplats på kråkbärsris i sluttningen ner mot Laddjovagge och Laddjojåkk, där dåligt utsövda bergsbestigare med många tusen höjdmeter i benen ges möjlighet att vila ut och begrunda sin tillvaro, och varifrån fjällandskapet kan betraktas på avstånd, ständigt skiftande i nytt ljus.

   ¤

 

Laga äta

”Laga, äta ute” är titeln på en liten bok, utgiven av Skid- och Friluftsfrämjandet 1955, som mannen på bilden dock aldrig läst, trots att den lär ha funnits i hans barndomshem. Det klassiska Trangiaköket tycks han ändå bemästra, här enligt uppgift vid tillagning av makaroner med frystorkad, vegetarisk carbonara. (Foto A).

  ¤

.

img_1213

Fina stigen upp mot Tarfaladalen, där dock stenigare terräng väntar här och där. (Foto A).

  ¤

 

img_0430

Tarfaladalen söderut.

   ¤

 

img_1219

Och åt norr.  (Foto A).

  ¤

 

img_0432

Tältplats på vägen från Kebnekaise mot Nikkaluokta ett stycke efter Tarfalabron. Nere i björkskogen kan man angripas av myggor, som annars förefaller sällsynta i Kebnekaisemassivet om sensommaren? Den rikliga förekomsten av sjungande lövsångare vid denna tid på året förvånar också en sydsvensk vandrare, van vid tystnande augustiskogar.

 ¤

Annons

5 svar till “Vykort

  1. Efter att stadigt ha nöjt sig med besökstal kring tio, tjugo per dag gästades bloggen igår av hundra personer, vilket troligen är årshögsta. Det handlade dock inte om intresse för mina äventyr i fjällen utan om namnet på någon av herr Omars kameler (i böckerna om Ture Sventon) som efterfrågats i något korsord, varvid sökningar på Google lett till ett mycket gammalt inlägg där dessa djur nämns.

  2. Oj vackert! Liknar Himalaya (förutom björkarna). Imponerande att två långa karlar kunde sova i det där lilla tältet. Bilden med text om mobiltäckning är ju jätterolig!

  3. ”Inte ens på bergstoppen kunde han sluta spela Wordfeud”

  4. Sanningen är att de två långa karlarna sov dåligt, särskilt den äldre. Det är ett lagom tvåmanstält åt två barn, och en vuxen man kan sova diagonalt med en ryggsäck som stagar upp den kondensvåta tältduken så att den inte hänger så nära huvudet. Bland idel moderna runda tält kring fjällstationen stack denna säckiga kvarleva ut en smula. På den sista tältbilden kom vi på att sova på tvären med sovsäckarnas ben ut genom öppningen, vilket gick något bättre, trots myggrisken.

  5. Och jag håller med om Bernards syn på mobilbilden. Medan andra ystert klättrar upp och ner för fjälltoppen i bakgrunden är mannen i sin egen digitala värld. Sån därn ordfejd har han dock aldrig kunnat spela eftersom han bara har en dumphone, men T9 tycks vara lika spännande. Lägg också märke till hans fötter som visar markens lutning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s