Tildo utmanad

Att bloggaren och löparen Nix har valt vår vän Tildo som offer för den utmaning som tidigare initierats av bloggaren och löparen N’batha, är naturligtvis mycket hedrande för vårt enkla hushåll, men det vore lögn att hävda att en plikttrogen butler med lätt hjärta tagit sig an uppgiften att förmedla och administrera detta bloggspektakel, som snitsaren har velat kalla det.  Att få den otäcka lilla varelsen Tildo att svara på 27 frågor har krävt både tålamod och list och, som vi skall se, lämnar resultatet åtskilligt kvar att önska.

Förhoppningsvis har samme butler dock lärt något inför det svåra eldprov som stundar, när samma Tildo enligt löfte skall låta sig utfrågas inte bara om löpning utan också om livet i övrigt. Var tid har dock sin plåga och här nedan ser vi ett smakprov på dagens.

 

1. Vilken typ av löpare är du?

Namnet Tildo kommer från fornbrasilianskan och betyder ”snabbare än tåget”. Det var det snabbaste som fanns när jag döptes. Sen kom dom på att ljuset var snabbare, men då var det för sent. Annars kunde jag ha fått heta ”Blixten”.

2. Hur länge har du löpt?

En gång sprang  jag i 47 timmar. Sen blev det långtråkigt.

3. Hur mycket löper du per vecka?

Jumper är jättesur för att det inte var han som blev utmanad. Ha ha ha ha !

4. Vilket är ditt “feelgood” tempo?

Vet du, han hade skrivit upp en massa svar på ett papper i förväg. Tji fick han!

5. Vid vilken ålder började du springa?

Jag minns inte. Kanske när jag var ett år. Jag minns att jag brukade hälsa på hos en äldre släkting vid namn morbror Gotte, som bodde ståndsmässigt i en stor paradvåning av äldre typ, där man kunde springa runt från rum till rum utan att någonsin behöva springa tillbaka, det vill säga utan att passera någon dörr i mer än en riktning. Denna planlösning var vanlig i äldre bostäder, där det fanns en skorstensstock med centralt belägna eldstäder att ta hänsyn till. När det blev för jobbigt att springa runt runt så tog jag av mig knäppkängorna och åkte skridskor på raggsockorna. En gång åkte jag rakt in i en spegel så det sa ”braaaaaak”. Men farbror Gotte bara skrattade. ”Det är du och jag, Tildo”, brukade han säga.

6. Vilka andra sporter utövar du regebundet?

Friskis&Svettis, pilates, yoga, plankan, hitlers hund, bronte, tennsoldaterna, kuddis, leka kabojs, titta på teletubbies, sköna hemmakvällar, gosa framför brasan, göra det där du vet, du ska vara stor och stark och ha kabojstövlar och tycka om en liten rund tant med glimten på rätta stället. Hur var frågan nu igen?

7. Vad måste du ha med dig på ett pass?

Fotografi måste man ha. Förut måste man se ett öra på fotot, men jag har ju inga öron, så jag ritade dit två stora trollöron, såna som butlern har. Då skrattade dom på flygplatsen. Jag vet en som åkte jorden runt med president Nixons ansikte på passet utan att nån märkte det. Han brukade klä ut sig till pudel. (Tildo talar troligen om den nyligen avlidne konstnären Kjartan Slettemark (butl.anm.))

8. Varför springer du?

Fö-ö-ö-ör  att  ja-a-a-a-a-ag  inte  ka-a-a-a-a-an  sitt-a-a-a-a-a-a  still-a-a-a-a-a.

9. Har du någon gång ljugit för att få springa? Hur löd lögnen?

Jag brukar reta jumper för att han ska jaga mig. ”Din fula skäggapa”, ropar jag. Fast det är ju ingen lögn förstås.

10. Hur ofta köper du skor?

(Tildos extremiteter med klövar i stället för fötter är ett känsligt ämne, varför en försiktig butler avstår från att vidarebefordra frågan till missfostret. I stället för skor använder hon ett slags sämskskinn fastsatta med svarta isoleringsband runt vaderna (eller vad detta benparti motsvarar hos normalskapta)).

11. Tycker du att jumper är en fånig skäggapa?

Ja !!

(En orolig butler känner inte riktigt igen frågan, men hinner inte undersöka saken).

12. Var/hur handlar du utrustningen?

Gärna på någon obskyr amerikansk sajt med tusen blippande fönster och fyrtitusen olika färger på texten. Då vet man att det är fina grejer i påsarna som kommer.

Ha ha, det här roliga svaret har jag knyckt från en tant som heter ”funrun”. Jumper hade kopierat frågorna från hennes blogg för han trodde att han nog skulle bli utmanad av någon. Men tji fick han!! Sen hade han glömt att sudda ut hennes svar på den här frågan. Hon märker nog inget för hon läser nog inte såna här tråkiga bloggar. ”Funrun” betyder ”kulspringa”. 

13. När föredrar du att springa?

På våren när körsbärsträden blommar i Kungsträdgården. Nix och Masse och jag har en hemlig bana där, som jumper inte får vara med på.

14. Hur ofta tävlar du?

Så ofta jag kan, fast aldrig i löpning. Det är fånigt. Man kan inte tävla i löpning. Det finns inget som heter snabbare eller långsammare. I Expressen brukade jag tävla med Jockmocks-Jocke och ibland köpte jag Allers, där man fick leta efter Tjalle Tvärviggs hatt. ”Tjugo frågor” är också kul och ”Vi som vet mest”. Vet du att Folke Olhagen slog vad en gång, att han skulle säga ”Det är inte utan att den gamla vinterpälsen kommer till heders” minst en gång i varje program och sen gjorde han det. (Ack ja, det var tider (butl.anm.).

15. Vilka distanser?

Jag har ju redan svarat att jag inte tävlar på några distanser!!

16. Vilken är favoritdistansen?

Ingen sa jag ju!  Är du dum i huvet eller fattar du trögt?

17. Har du ett mantra som du rabblar i huvudet?

Jag vet en som brukar rabbla ”pull pull pull pull” precis som till en kyckling. En gång sa jumper att jag skulle få gottis om jag kunde säga ”I find high five quite nice” tjugo gånger utan att staka mig. Jumper är dum.  I find rabbling mantras quite larvy. Masse kan också engelska. Han har varit i Amerika och köpt skor. Och vet du, en som heter Karin och som kallas ”kanin” fast hon inte är en kanin, hon har ätit pizza som maffian har bakat.  Jumper har aldrig varit i Amerika, men det har jag.

18. Vilken typ av vätska dricker du?

Det får jag inte säga, för butlern. Han säger att det är för äckligt.

19. Springer du helst i grupp eller ensam?

Dom vill att jag ska vara med på ”gubbskubbet” i Vallentuna, men jag är ju en tant så det går ju inte. Jumper är inte heller med där för han säger att ensamma vargar jagar bäst, fast han jagar jättedåligt. Startnummer X och en som heter bureborn är med i ULK. Det låter som man ska kräkas ”UUUUÖÖÖÖLK”.

På frågan svarar jag som hon Fredrika-Lyckost-Super-Ultraschmultra-Gullefjun eller vad hon heter, att frågan är fel ställd. En sann löpare är fan aldrig ensam Riktiga hard core ultra babes är fan ett med hela universum. You betcha, Go Go!

20. Hur återställer du dig efter ett långpass?

Jag brukar följa med jumper när han springer sina lusiga långpass. Sen brukar det räcka med nån mil snabbtempo i tröskelfart för att få bort den sega skiten ur benen igen.

21. Vilken snabbhetsträning föredrar du?

Att bli jagad. Fast snitsaren kan inte springa, så han försöker pricka mig med spottlobbor från sängen. Det är kuuuul, för jag är snabbare än blixten och hinner alltid undan.

22. Vart blir du oftast skadad?

– Till Damaskus.

– Ha ha ha ha !!

– Av August Strindberg.

– Ha ha ha ha!

– Knackelibank på dörren!

– Vem där?

– Tildo!

– Vicken ”Tildo” då?

– ”Tildomaskus av August Strindberg”!

– Ha ha ha ha !!

– Snilleblixt, snilleblixt, hoppitopp!!

– Knackelibank på dörren!

-Vem där?

– Butlern!

– Vicken butler då?

– Butlern den läspe och halte !

– Ha ha ha ha !!

– När butlern gick över Alperna !

– Ha ha ha ha !!

– Jag brukar röka Örnen!

– Ha ha ha ha !!

(Tildo har förvisso inte mycket gemensamt med en styvläppad butler, men här under Povel Ramels och Martin Ljungs tak kan vi i alla fall hålla sams. Man får ta vara på de stunder som bjuds (butl.anm.)).

23. Vilket lopp drömmer du om att springa?

Vårruset, för då får man en påse från Pastejköket. Hoppas det finns senap där. Senap med flugsvamp är min älsklingsrätt.

24. Vilken kändis skulle du helst vilja springa med?

Är Masse och Nix kändisar? Nähä, då väljer jag Rocky. Nej inte den där hunden utan han som springer uppför trapporna du vet.  Nej förresten,  får man ändra sig? Roger Pontare. Nej förresten, får man ändra sig igen?

25. Vilken idrottsstjärna skulle du vilja springa med?

Nix och Masse så klart!!

26. I filmen om dig, vem spelar rollen som du?

Dan Blocker så klart!!

27. Vilka tre löp/träningsbloggare utmanar du?

Inte jumper-klumper i alla fall. Jag kan inga löpare, så jag tar dom som är här bredvid. Bureborn  och Benet och Starnummer X.

 

Annons

23 svar till “Tildo utmanad

 1. Snitsaren grymtar över detta oplanerade mellanspel. Hans viktiga frågelek ”Finn fem från förr” fortsätter dock som tidigare. Där finns fortfarande många nya poäng att hämta.

 2. Hahahahahaha!!!

  Sedan bör jag kanske korrigera den eventuella missuppfattningen att pull! är samma pull som i lockropet för hönor. Det är pull! som i ”dra!” dvs. ”upp med benet snabbt för h-e”. Men det gör sig roligt i skrift 😀

 3. Det är inte så att Tildo uppstod på sajten ”hitta ditt brasilinaska fotbollsnamn” ( http://www.minimalsworld.net/BrazilName/brazilian.shtml ). Om man t ex tar ett bekant namn som, låt oss säga, Sofia Bureborn, får man fram Bureba. Det låter ju bra. Starnummer X blir långtråkiga Startnummaldo. Nä nu ska Startnumret ut på lunchträning, få se om han möter Nax och Misse.

 4. Hahaha! Ja jisses… Dagens skrattkvot är fylld. Med råge! Tackar för det.

  (Den raderade kommentaren återfunnen på snitsarens Hotmail (butl.anm.))

 5. Vi tackar Gulfcos, Bengtssereiro och Startnummaldo (eller får vi säga Aspinhosa?) för kommentarena.
  Snitsaren och butlern går inte att stoppa in i brassenamnmaskinen eftersom det krävs två namn, men jumpers signatur på jogg.se, ”jumper T”, ger det snygga namnet ”Incha”. Låt oss hoppas att Morbisco mötte Missinho på sin lunchrunda. ”Svao”, Kaldo” och ”Eto Santos” är andra coola namn på bloggare och löpare. Vad allt detta har med Tildo att göra förstår vi dock inte (twinkle twinkle nudge nudge).

  En utarbetad butler är också tacksam för att startis nu tycks ha lärt sig att göra mellanslag, när han sätter länkar inom parentes.

 6. Eto Santos (Johan)

  Lysande!! Jag skrattade så mycket att de blev misstänksamma runt omkring mig på jobbet. (De anade kanske att det inte var jobbrelaterat…!)
  Jag tycker lite synd om Jumper… Jag kanske kan utmana honom i efterhand eftersom jag inte utmanade någon i min egen?

 7. Aspinhosa låter som namnet på en pizza. Någon Mats eller Nicklas kan Startnumret inte mött, några så snabba löpare syntes inte till. Bara långsamma semiautister som inte hälsar (annat är det i Uppsala, där hälsar minsann EM guldmedaljörerna på medlemmarna i Uppsala spyklubb). Startnumret gjorde en riktig praktvurpa när han stod och velade om närmsta vägen till Essingebron vid Alvik. Bara man vet var man ska springa halkar man aldrig.

 8. Portvakten kände tydligen inte igen Johans brassenamn, varför han fick vänta på modifiering. Vi ska klaga hos wordpress.

  Ja, idag har det varit riktigt synd om jumper som älskar sin löpning och så gärna hade velat berätta om den men ändå bara har fått stå vid sidan och titta på hur Tildo har krumbuktat. ”Utmaning vem bryr sig”, fnyser han när han går förbi och ser Tildos svar på skärmen, men när han tror att vi inte ser, gråter han. Jag ska vidarebefordra Johans förslag till jumper. Hoppas det inte är för sent!

  Tildo undrar över alla kommentarer. ”Dom skrattar väl inte åt mig”, frågar hon oroligt. ”Nej då”, försäkrar en snäll butler, ”Dom skrattar bara åt mig”.

 9. Moahahahaha! Uuuuuunderbart.

 10. Handsken är upplockad, Johan !!

 11. Så är ännu ett blogginlägg ordnat för en fantasilös butler och då jumper som contributor i bloggen kan fylla i sina svar själv i formuläret, kan en trött butler möjligen få en stunds vila.

  Snitsaren knorrar dock än mer, dels för att, som han säger, ”dessa föbannade utmaningar” tar uppmärksamhet från hans viktiga frågelek och dels, kan man ana, för att även han har tumlat om på idrottsbanan. ”Vem frågar om det”, muttrar han.

  En ängslig butler noterar för övrigt, att MarathonMia eller “Thomsezo” redan hade utmanat bureborn i fråga 27 ovan, när Tildo gjorde detsamma. När antalet utmanade fyrfaldigas i varje led, blir sådant ofrånkomligt. Den stackars ULK-flickan är alltså inträngd i ett hörn från två håll.

  Vi noterar också att Startnummer X utmanats av samma Tildo. I den händelse han antar utmaningen, kan utrymme ges på denna blogg. Intresset för startnumrets löpvanor kan inte överskattas.

 12. Wow! Har Janne Holmén hälsat på Startnummer X när de sprungit förbi varandra? Eller var det på en klubbkamrat. I vilket fall är det så stort att Masse skulle trilla av kontorsstolen om han hörde det.

  Min erfarenhet av löpning på hal is stämmer väl med startnumrets. Jag skulle kunna springa på en curlingbana, men så snart jag stannar eller ändrar riktning, halkar jag till. Vad skulle startnumret göra vid Essingebron? Hälsa på Svao eller Stefildo? Eller startis bekant Inginhosa?

 13. Eftersom vår portvakt tydligen inte genast kände igen MarathonMia, säger vi till henne som vi brukar till nykomlingar eller sällsynta gäster: ”Välkommen till dårhuset”.

 14. Helt underbart! Goa lilla Tildo! (Säg det inte till henne – då blir hon väl rasande som en furie. )

  Men Johan – jag skulle ju utmana jumper!

 15. Jag klarar nog av att slåss på två fronter (precis som du Bureborn).

 16. Det var nog faktiskt det roligaste jag läst på länge! Först Butlerns försök att få Tildo att tänka en sammanhängande tanke. Sedan den fantastiska brassegeneratorn.

  Nix som förnamn och mitt vanliga efternamn gav mig ”Svardo Pau” vilket man ju inte kan annat än älska.

  Barnen benämns numera:
  Lisinho
  Sveca
  Pellão
  och hustrun:
  Svosa

  Enda problemet nu är att de inte svarar när jag ropar…

 17. Och X:et. Jag ”lunchjoggade” faktiskt också. Men först klockan 14.
  Kollegorna insisterade på sällskap och gav mig fripass på eftermiddagen istället.
  Dessutom en rätt knasig runda: Strand, Karla, Oden och Svea var mina kamrater idag. Jag var inte utan hinder på vägen heller…

 18. Åh, mina magmuskler… Jag förstår att Tildo blir en odåga, men nog roade intervjun mig rejält 🙂 Jag skrattade faktiskt så att tårarna rann, och har nog ännu inte hämtat mig… Tack!

 19. Två ord.
  Dår och hus.
  Men roligt.

 20. Jodå… två gånger ramlade jag av stolen… Av intervjun och av Janne-hälsningen! Stackars min rumpa…

 21. Välkommen tillbaka Bernhard. Dina strängt minimalistiska kommentarer har saknats.

  Det gläder oss att den gamla brassegeneratorn kommit till heders igen. Vi satt en stund här och försökte bakvägen klura ut dopnamnen på Nix avkomma. Storflickans namn kunde vi sen förut, men på hennes småsyskon gick vi bet. Sveca och Pellão duger dock bra.

  Till Karin och Masse kan vi bara säga: ”Var rädda om er! Ta det försiktigt !”

 22. Vadå utmanad, nu förstår Xet ingenting. Ska han antas tävla mot Tildo??

 23. Det gäller för Startnummer X att svara på samma 27 frågor som Tildo (utom möjligen nummer 11) utan att tveka, utan att upprepa sig och utan att lämna ämnet. Att klara det sista bättre än Tildo kan inte vara svårt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s