Finn fem från förr

   

     Nr 1Nr 2Nr 3Nr 4Nr 5

                 1                            2                                  3                               4                  5

Ovanstående bilder föreställer fem höjdhoppare,  av vilka ingen längre är aktiv. Alla är fotograferade under den tid de tävlade, men åtminstone fyra av dem har senare gjort sig kända inom andra områden.  När ni har funderat ut vilka de är, skriver ni svaret i utrymmet för kommentarer nedan. Två snitsarpoäng utdelas för varje riktigt svar och ett fint hedersomnämnande väntar på den,  som avger fem sådana. Alla som svarar garanteras dock en klapp på axeln och en ny cykel. Lycka till.

Nya ledtrådar den 26 januari:

Som vi nämnt är fyra av de sökta personerna långt mer kända för andra saker än sitt höjdhoppande i ungdomen. En av dem är professor i medicin, en annan är författare, en har varit president och en är känd som komiker och skådespelare, medan en av de fem hittills har levt ett synnerligen anonymt liv fjärran från ära och berömmelse.  Nummer 1 har hoppat lägst (1,88),  medan nummer 5 troligen har hoppat högst (2,01).

27 svar till “Finn fem från förr

 1. Åtminstone två bilder kan lätt redas ut. Nr 5 är Arne Ljungqvist och nr 2 är Jumper (som maskerad aktivist under kårhusockupationen 1968). Nr 3 skulle möjligen kunna vara Stickan Pettersson. Nr 1 ser ganska stor och tung ut, kanske är det store diskuskastaren Kalevi Kotkas, som nämndes i ett tidigare inlägg? Nr 4 ser väldigt bekant ut, kan det vara ”Magic” Johnson? Men har han hoppat höjd (annat än tillsammans med en basketboll)?

 2. Som startnumret förstår kan vi inte avslöja hur många snitsarpoäng hans gissning givit, än mindre vilka bilder han känt igen korrekt. För att startnumret inte ska missgynnas av sin snabbhet samtidigt som övriga tävlande erbjuds chansen att få poäng, har snitsaren i en hast utarbetat följande fiffiga regler:

  Den som först gissar rätt på en bild får 2 snitsarpoäng, nästa får 1 sådan och därefter uttdelas i tur och ordning 1/2, 1/4, 1/8 poäng osv. Det är också tillåtet att ändra sitt svar efter att man fått en egen snilleblixt eller tagit del av någon annans. Därvid bortfaller givetvis möjligheten att få poäng enligt den första gissningen. Dessa regler bäddar för en spännande tävling, där gedigen kunskap och snillrikhet i kombination med taktiskt rävspel fäller avgörandet.

  Sluresultatet kommer att offentliggöras på årets Snitsargala, där vi också får möta några av snitsarens forna vänner, som ännu är i livet.

 3. Lätt som en plätt:

  1. Rodrigo da Silva (min farfar) blev brasiliansk mästare 1867.
  2. Edmund Hillary under en expedition i Nepal 1952.
  3. Sigge Fürst fotograferad vid Stockholms-DM 1932.
  4. Barak Obama som ung lovande höjdhoppare 1978.
  5. Tumba-Tarzan på Skolungdomens 1943.

 4. Är Peter Settman programledare på galan? I så fall kommer vi inte!

 5. Nej, då !

  Som programledare är Sigge Fürst avtalad och i stället för det utslitna komikerparet Gustavsson får vi Thor Modéen och John Botvid.

 6. Jag passar på tävlingen. Får jag komma på galan ändå?

 7. Alla får komma och för dig finns givetvis en plats vid snitsarens hedersbord.

  Vad tävlingen beträffar misstänker snitsaren att han så småningom blir tvungen att strö ut lite ledtrådar, ty han ger sig inte förrän han fått in riktiga namn till alla fem bilderna. Först ska dock alla ges en ärlig chans att gissa utan hjälp. Så ge inte upp än!

 8. Åh, ett gissningsinlägg som det inte går att googla på svaret på!! Det kallar jag en utmaning.

 9. Jag tänker inte gissa på höjdhopparna ovan, även om jag har mina aningar om vilka de kan vara.

  I stället ska jag, som traditionen bjuder, berätta om dagens långpass, ty som ett sådant kändes åtminstone de 20 kilometerna på snö-modd-slask-isiga vägar och cykelbanor. Trots att jag höll måttliga 6:40 per kilometer, törs jag säga att jag blev riktigt trött. Dessutom blöt, inte bara om skorna utan om hela min vänstra halva, sedan en bilist med beräknad precision träffat mig med en smutsig snösörjekaskad.

  Om jag överlever denna vinter, så ska ni få se på fan!

 10. Den populära frågeleken ”Finn fem från förr” går nu in i ett andra stadium. De fem bilderna har visat sig svåridentifierade och som hjälp på traven erbjuder vi idag nya ledtrådar.

  Som vi nämnt är fyra av de sökta personerna långt mer kända för andra saker än sitt höjdhoppande i ungdomen. En av dem är professor i medicin, en är författare, en har varit president och en är känd som komiker och skådespelare, medan en av de fem hittills har levt ett synnerligen anonymt liv fjärran från ära och berömmelse. Nummer 1 har hoppat lägst (1,88), medan nummer 5 troligen har hoppat högst (2,01).

 11. Jumper: Måste säga att jag för en gångs skull var ganska tacksam över att vara sjuk – för det betydde att jag med gott samvete kunde stå över helgens långpass…
  Starkt jobbat av dig att ge dig ut – och slutföra!

 12. Okej. Vad gäller presidenten gissar jag på Urho Kekkonen. Frågan är bara vilken bild. En riktigt gammal sådan bör det vara, så jag gissar på ett eller tre. Det får bli tre.

 13. Butlern: Vilka rafflande ledtrådar! *kliar mig i huvudet*

 14. Men vänta nu – författare? P-O Enquist kanske? Har för mig att han hoppat nåt – höjd eller längd.

 15. Ha, se på sjutton! Enligt google har herr Enquist hoppat 1,98. Han borde alltså vara nummer 3.

 16. Nummer 4 ser lite ut som Bill ”Dr Huxtable” Cosby… Så det gissar jag på!

 17. För säkerhets skull upprepar vi den extra regel som infördes i en kommentar ovan:

  Den som först gissar rätt på en bild får 2 snitsarpoäng, nästa som gissar rätt på samma bild får 1 sådan och därefter uttdelas i tur och ordning 1/2, 1/4, 1/8 poäng osv. Det är också tillåtet att ändra sitt svar efter att man fått en egen snilleblixt eller tagit del av någon annans. Därvid bortfaller givetvis möjligheten att få poäng enligt den första gissningen.

  Man kan alltså få poäng även om man bara knycker andras gissningar. Det viktigaste, tycker en diplomatisk butler, är att vi alla till slut kan enas om fem riktiga svar och lämna plats åt andra blogginlägg. Nix ”utmaning” av Tildo har givit en stackars butler många stolar att försöka sitta på samtidigt. Att fånga Tildo är som att gripa en tvål i ett vattenfall och att ändra snitsarens planer är som att flytta spottlådan för änkeman Jarl.

  Utan att säga något om riktigheten i bureborns svar vill jumper påpeka att det visserligen står på Wikipedia och andra ställen att Enquist hoppade 198, men att den riktiga siffran ska vara 197. Han har alltså samma personliga rekord som snitsaren och jumper. Detta bekräftas för övrigt i Enquists bok ”Ett annat liv”, som snitsaren och hans alter ego läser mellan bloggandet respektive löpandet.

 18. Håller med om att Nr. 4 ser faktiskt ut som Cosbylainen ( http://www.youtube.com/watch?v=dp6JKgRhRy4 ). Nr.1 kanske kan vara Kekkolainen, han var ju bra på stående höjhopp och stående tresteg (verkar som en paradox, så fort man rör sig står man ju inte längre!!). Nr.3 kanske är Björn Ranelainen, han springer ju 100 m på 10,71 så då hoppar han säkert 2,01 (eller snarare minst 2, 38). P.O.-lainen kan det ju också vara eller vilken sportig författarlainen som helst. Guillolainen, Leif GW-lainen eller varför inte Le-Cleziolainen.

 19. Snitsaren tycker inte om att man skojar om hans gissningstävling. Med ledning av bifogade delvis framgooglade uppgifter tolkar vi dock startnumrets svar så att hans sammantagna gissning lyder:

  1. Urho Kekkonen
  2. jumper
  3. Björn Ranelid
  4. Bill Cosby
  5. Arne Ljungqvist

  Bureborn har svarat:

  1. –
  2. –
  3. P O Enquist
  4. –
  5. –

  Fredrika har svarat:

  1. –
  2. –
  3. Urho Kekkonen
  4. –
  5. –

  Benet har svarat

  1. –
  2, –
  3. –
  4. Bill Cosby
  5. –

  Tildo har svarat:

  1. Rodrigo da Silva
  2. Edemund Hillary
  3. Sigge Fürst
  4. Barak Obama
  5. Tumba-Tarzan

  Här finns många poäng att tjäna särskilt för dem som bara har avgivit enstaka svar.

 20. Efter att ha forskat lite (och givetvis tjuvkikat på övriga bloggbesökares gissningar) så slår jag till med ytterligare ett par gissngar:

  No 1. Urho Kekkonen (Stående höjdhopp…)
  No 3. P O Enquist
  No 5. Arne Ljungqvist

 21. Det var väl inte den P.O. med Enquistaren? Och inte under höjdhoppandet, väl?

 22. Enquists bedrifter i den vägen är inte kända. I varje fall inte av snitsaren som bara hunnit halvvägs i P O’s memoarer. Dennes tyngre bekännelser kommer i den andra halvan, men eftersom boken är lånad på tvåveckorslån, blir nog sköterskan tvungen att lämna tillbaka den halvläst. När jag frågar snitsaren om hans egen tarmstatus i samband med höjdhopp, skrattar han och säger, att nummer två var ovanligt, men att det naturligtvis kunde höras en och annan brakare.

  En ängslig butler noterar för övrigt, att MarathonMia eller ”Thomsezo” redan hade utmanat bureborn i fråga 27 ovan, när Tildo gjorde detsamma. När antalet utmanade fyrfaldigas i varje led, blir sådant ofrånkomligt. Den stackars ULK-flickan är alltså inträngd i ett hörn från två håll.

  Vi noterar också att Startnummer X utmanats av samma Tildo. I den händelse han antar utmaningen, kan utrymme ges på denna blogg. Intresset för startnumrets löpvanor kan inte överskattas.

 23. Jasså – får man sno andras svar. Känns svårt för en snäll tjej som jag. .. Men ok då.

  1. Urho Kekkonen – han ser finsk ut
  2. Har startnumret hoppat höjd? I så fall är det han. Eller Madonna.
  3. P-O Enquist
  4. Bill Cosby
  5. Arne Ljungqvist

 24. Startnumret eller Madonna, ja de är ju svåra att se skillnad på. Men personen i fråga skulle ju levt sitt liv långt från offentligeheten och det stämmer ju med någon av dem! (diskret hostning)

 25. Tack Benet och bureborn! Nu börjar det likna något. När det gäller den svåra bilden, nummer 2 , ämnar snitsaren presentera en sista ledtråd, bara alla dessa utmaningar blir undanstökade!

 26. Nummer 2 är ju lättast!

 27. Äsch jag hade helt glömt det där med offentligheten! Utesluter helt klart en löparstjärna som startnumret och en megastjärna sm Madonna. Och jag som just tyckte att det såg ut som Greta Garbo…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s