Ständigt dessa kameler

I ett tidigare blogginlägg ”Google is not your friend” redovisade Asgam några av de ”sökmotortermer” som lett till denna blogg, varvid en erfaren bloggare hävdade, att ”bloggkvalitet kan mätas i antalet konstiga sökord”. En enkel butler, som roat granskat den senaste statistiken, kan konstatera att snitsarens blogg håller fortsatt hög klass i detta avseende:

napoleonhatt
idas sommarvisa översatt på arabiska
smaragd ankor
nationalsången onödig
långe-bertil göteborg
josefine bakers bilar
maraton+skitit på sig
skorpbil
grekiska demimonder
ingemar stenmark botswana
lennart julin 60 år
”brittisk smörsångare”

Det är dock lika sorgligt varje gång jag tvingas konstatera att snitsaren inte förmått hjälpa de tillfälliga besökarna. Förhoppningsvis har de i brist på önskade svar ändå kunnat glädja sig åt en stunds trevlig läsning av de texter där orden återfunnits utspridda i oväntade sammanhang, inte nödvändigtvis ens i samma blogginlägg. Vad en ”skorpbil” är kan man fundera över, men enligt ett återgivet dokument på sidan ”Bekanta” ovan ska en sådan ha använts vid någon av K-gruppens aktiviteter på 1970-talet. Kanske har farbror Google rätt i sin fråga: ”Menade du skåpbil?” De påfallande många besökare, som velat veta vem som skrivit indiens nationalsång eller vad sengångare heter på engelska, har däremot fått såväl klara besked som fyllig bonusinformation. En tacksam tanke riktas också ofta till Asgam, som påpassligt publicerat texten till visan ”Lyckans land”.

Inte sällan anges söktermerna som färdiga, egendomligt formulerade frågor. Någon undrar till exempel ”Hur långt är det runt Kungsholmen” och en annan, troligen ett litet barn, vill veta ”Var ligger Belgien på jordgloben”. När snitsaren får den häpnadsväckande frågan ”Varför är Björn Borg känd”, anar vi alla att vi har blivit gamla.

De senaste dagarna har ett stort antal besökare hittat hit via ordparet ”kamel juvel”. När en fiffig butler själv googlade orden, förstod han sammanhanget. Enligt nätsidan ”webbkryss.nu” lyder en nyckel i Svenska Dagbladets senaste Kors&Tvärs: ”Hade kamel vid namn Juvel”. Den som lusläst snitsarens blogg (eller Åke Holmbergs böcker) vet naturligtvis att Ture Sventons vän från den arabiska öknen, herr Omar hade tre kameler, Smaragd, Rubin och Juvel, av vilka den sistnämnda med ett blått och ett brunt öga var hans älsklingskamel. Den behjälplige farbror Google påminner också om en intressant understreckare i Svenska Dagbladet samt Povel Ramels visa ”En arabisk shejk”:

¤

En arabisk shejk är jag, goddag, goddag, goddag.
Jag bjuder romantik bak tältets öppningsflik.
Jag har Valentinos charm och Karl-Alfreds starka arm
men du är ung och svag. Goddag, goddag, goddag.

Mitt namn är Abdul Ben, jag bor i nästa län – Jemen!
Kliv upp på min kamel, så får du en juvel.
Jag ska smeka dig ibland med daddelkladdig hand.
Jag är oljerik och snäll. Gokväll, gokväll, gokväll.

I eldigt lyckorus vi delar min burnus.
Vi dricker fikonjuice och spisar cous cous cous.
Vid grammofonens tratt vi shejkar dag och natt.
Men i morgonrodnaden blir jag arab igen.

24 svar till “Ständigt dessa kameler

 1. Otroligt roande analys! Skorpbilen triggar min hjärna, italiensk mandelskorpa? Såna smakar smaskens med ett glas Sauternes.

  Och så blir jag lite upprörd. Inte nog med att korsordslösare fuskar med korsordslexikon, de googlar oxå. Fy!!

 2. Jamen det är ju helt underbart! Smaragdankor och grekiska demimonder, snitsaren kan vara stolt. Var tvungen att göra en liknande analys, men ser till min besvikelse att de flesta verkar söka sig till bloggen via mitt namn (!). Naturligtvis blir man smickrad av sökningar av typen

  ultra fredrika

  men vad gäller mer fantasieggande termer så blir det inte roligare än

  sojapannkakor
  springa tre minuter
  2 tacknix

 3. Även hit till denna blogg kommer sådana som söker ”ultraschmultra”. Det är till at vara populär.

  Bortåt hälften av alla träffar på 2 tacknix (vad är det?) verkar handla om tack till asfaltsjokern, inte minst för den trevliga festen på Essingen.

  En stolt butler kan konstatera att det är han som bjudit på sojapannkakor i en kommentar till ett inlägg om ultragiganten Ritella.

  Däremot lägger jag händerna på pulpeten och erkänner att jag googlat någon gång i smyg när jag löst korsord. Jag har dock aldrig gått till biblioteket och frågat över disk, så som sköterskan/påhejerskan, tillika bibliotekarien säger att en del gör. Det var för övrigt länge sen jag löste kryss. Det här eländiga bloggandet tar ju sådan tid!

  Hellre mandelskorpor än gåslever (som enligt google ofta serveras med Sauternes), tycker de plågade gässen.

 4. Det kan också tilläggas att Tildo ett tag roade sig med att plantera roliga söktermer i statistiken på denna och andra bloggar. Ordparet ”daddelkladdig sengångare” (men utan citat) bör exempelvis leda till ovanstående blogginlägg.

  Just nu sitter Tildo och gissar gåtor med snitsaren. Att de kommer så bra överens, gör gott i ett butlerhjärta. Sköterskan och påhejerskan (som har semester från biblioteket) är ute och springer långpass norrut. Nu har de varit borta i flera timmar, så troligen har de hittat något skojigt på vägen. Jumper vilar däremot. Under gårdagens 4 kilometer i motionsspåret kände han ingenting i hälsenan, men fick, som han säger, ”löparknä på fel sida”. I en viss vinkel under benpendlingen ömmar en punkt på insidan av knät. Om någon av denna bloggs läsare känner till eländet, är jumper tacksam för råd. Hans goda löpform tycks annars hålla i sig. 5:30-tempo i spåret kändes riktigt lätt igår, säger han (där han står i trappan och gör sina dagliga excentriska tåhävningar med en tung ryggsäck).

 5. Självklart blev jag nu tvungen att kolla min egen ”sökarbild”. De senaste dagarna har flera hittat till mig via sökkombinationen ”utrota humlor”. Jag är glad att jag gjort dem besviken!
  Vanligast är annars Stekenjokk…

  Insidan av knät?! Totalt okänd åkomma för mig, tyvärr. Så jag har inga råd att ge, men levererar några uppmuntrande tillrop.

 6. Det var trevligt att läsa åtminstone ett litet inlägg om löpning. Denna blogg har ju annars fått en ganska kraftig slagsida åt grammatikaliska spetsfundigheter som ett vanligt Startnummer har svårt att tränga igenom. Hjärnan blir ju som bekant mindre på löpare, antagligen beroende på att motorneuronen tappar kontakten med centrala nervsystemet och bildar s.k. nuromuskulära bihjärnor i knäregionen. Antagligen är det detta som känns som löparknä på fel sida (alltså egentligen löparhjärna på rätt ställe). Som botemedel mot för kraftig hjärnväxt föreslår Anders Sz. säckhoppning, potatis-på-sked stafett och Lufvärns-gun hoppning. Denna behandling löser upp de neuronala felknutarna. Den i Sverige vanligt förekommande s.k. spritkuren löser visserligen effektivt upp hjärnceller men leder även till att de neuromuskulära kopplingarna i knäregionen förstörs, vilket leder till svåra problem med balansen. Därför bör inga löpare med allvarliga ambitioner bruka denna kur.

 7. Naturligtvis googlar jag även humlor och fjällmassiv. Då detta antagligen blir det närmaste jag kommer Stekenjokk, kommer det också för mig att för all framtid förbli ett blåshål. Snitsarens kommentar ”Jaså, hon är från Norrland” har dock inget med fjällen att göra. Han fäste sig vid formuleringen ”…gjort dem besviken”.

  ¤

  Startnumret upphör aldrig att överraska. Där vi väntade en hyllning till herr Omar och hans kameler eller en översättning av shejkvisan (nej, inte nu!) så fick vi en medicinsk utläggning, som givit jumper en del att tänka på.

  På hans högra knäs mest vänstra del (övre lårbenets knöl?) finns en liten centimeterstor bihjärna som han kan plutta fram och tillbaka med pekfingret. Denna finns inte på det andra knäet. Den ömmar lätt, när han trycker på den vid böjt ben. Möjligen är det någon sena som ska passera över den. Var det förresten en sådan bihjärna startnumret opererade bort förra våren?

  Vi får se vad jumper ids genomföra av Szalkais rekommenderade övningar. Fjärran är den tid, när det gick ett sus genom leksällskapet, så snart det blev tal om säckhoppning och jumper drog juteväven kring sina då ännu spänstiga ben. Nu skuttar yngre förmågor på ön så gott de kan, men 1970-talets jättesprång får vi aldrig mer se.

  Vad spritkuren beträffar, är såväl jumper, snitsaren som jag själv överens med startnumret om att den är överskattad i alla avseenden.

 8. Jaså? Visst kan vi översätta visan till arabiska:

  عربي الشيخ ، وأنا ، ألو ، ألو ، ألو.
  ادعو رومانسيه من العمق افتتاح الخيمه دحرج.
  لقد سحر فالنتينو وكارل – الفريد الذراع القوي
  ولكن اذا كنت صغيرا في السن والضعفاء. يوم جيد ، جيد اليوم ، يوم جيد.

  اسمي بن عبد ، اعيش في مقاطعة القادمة — اليمن!
  خطوة على بلدي الإبل ، وتحصل على جوهره.
  المداعبه انا كنت في بعض الاحيان مع موعد لاصقه من جهة.
  أنا غنية بالنفط ، وذلك النوع. اذهب الليلة ، الليلة اذهب ، اذهب الليلة.

  الشيخ روس الحظ اننا نشاطر عباءه بلدي.
  ونحن نشرب عصير التين ومواقد جتا جتا جتا.
  في قمع ونحن الحاكي الشيخ ليلا ونهارا.
  ولكن تدفق غدا ، انا العربي.

 9. För att spara startnumrets dyrbara tid kör vi verserna ett par varv själva:

  Förenade arabemiraten, utlänningar, utländsk, främmande.
  Jag öppnade tältet-luckan bakom Romance.
  Carl Valentino, och magi – en son, Alfred
  Men ni är unga och utsatta. God morgon, god morgon, god morgon.

  Mitt namn är Abdul, framtiden för livet avbrytas – Yemen!
  Du kan lägga det lugnt en av mina kameler.
  Husdjur, och ibland lim, på andra sidan.
  Jag är rikt på olja och. I kväll, i kväll, bamhapnida dag.

  Han var glad att luosi, landets kulturarv som vi delar.
  Vi dricker saft, projekt och produkter ugnen.
  Berätta om din dag och natt för att kuva Phonograph.
  Men den mobiltelefon i går, jag är arab.

  ¤

  Fem varv till:

  Förenade Arabemiraten, utlänningar, utlänningar eller utländska.
  Romantica efter omslag tältet öppet.
  Karubarenchino och magi – son till Alfred
  Men sårbarheten hos ungdomar. God morgon, god morgon, god morgon.

  Han heter Abdullah, sluta leva i framtiden – Yemen!
  Hans telefonnummer som du kan lägga en fin kamel.
  Husdjur i vissa fall, gummi, den andra sidan.
  Vi är rika på olja. I kväll, i kväll, bamhapnida.

  Jag är glad över. Luosi, SAENGAKUEN den del av landets kulturarv.
  Juice, bakad projekt och produkter.
  Vi kontaktade dem dag och natt för att innehålla Phonograph.
  Men mobiltelefon går det arabiska folket.

  ¤

  På väg mot den slutliga sanningen:

  Förenade Arabemiraten, utlänningar, utländska eller externa.
  Romanser förpackning tält och öppenhet.
  Karubarenchino och magi – son till Alfred.
  Men risken för ungdomar. God morgon, god morgon, god morgon.

  Han heter Abdullah, sluta leva i framtiden – Yemen!
  Hans telefonnummer kan du lägga till skönheten i den meningen.
  Om husdjur, gummi och annorstädes.
  Vi är rika på olja. I kväll, i kväll, bamhapnida.

  Jag är mycket lycklig. luosi, saengakuen del av landets kulturarv.
  Suo, bageriprodukter och projekt.
  Vi är i kontakt med dem dag och natt, Palmach.
  Men den arabiska befolkningen i mobiltelefoner.

  (Den oklara meningen ”Romanser förpackning tält och öppenhet” klarnar ytterligare efter några varv: ”Kim Jong Il: s tält och packning insyn i Romarbrevet” ).

 10. Se på f-n! Och jag som var rädd att livet i Mälardalen suddat ut min särart. Nu blev jag glad, och snackar i tungor på inandning.

 11. Det är bra att herr Butler har tagit över vår roll som översättare. Då kan vi ägna åt oss viktigare saker som att förbereda midsommarfirande. Munspelet måste ju t.ex stämmas ner i Gess-dur för att klinga harmoniskt med Kwackandet vid Stången. Förresten: enligt ganska nya vetenskapliga rön aktiveras specifika centra i hjärnan när man får religösa upplevelser och talar i tungor, undrar om detta sker även vid Norrländskt inandningstungomål?

  (Stavningsrättat av Butlern)

 12. Attans! Nu smet den orättstavade versionen iväg. Hur gick det till? Och Snitsaren som är så petig!

 13. Snirro (vårt smeknamn på snitsaren) är också glad. Språkliga särdrag är hans livsluft. ”Törs man fråga vars hon kom från?”, undrar han (dock inte på inandning).

  Jumper är inte lika glad. Efter att han sprungit 5 km-spåret blev han åter öm i hälsenan. Det kommer att ta sin tid, säger han, så han får lugna ner sig. Knäet bekymrade tydligen mindre.

  Butler, som nu går på semester ett par dar, önskar god helg.

 14. Jaså, Startis (får jag kalla startnumret så?) hann emellan med två kommentarer. Jag lovar att korrekturläsa den första och rätta eventuella orrättstavade ord. Fiolspelaren (ytterligare en dubbelgångare?) meddelar att han lämnar instrumentet hemma. Nedstämt munspel och två gitarrer räcker bra säger han. Väl mött!

 15. Jag upphör nog aldrig av att fascineras över farbror Googles sökvägar hit och de fantastiska översättningarna man kan få.
  Vad gäller Jumpers knäproblem så funderar jag över om det inte kan hjälpa med stretchning av insidan av lårmuskeln. Ett av lårmuskelns fästen sitter nämligen på den punkt Jumper beskriver. Jag håller tummarna och hoppas på snar bättring!

 16. Visst törs man fråga – svaret lyder: en allmän mellannorrländsk mix. Ungdomsåren färgades av Ö-viksmålet som sen kryddades med ett par år i Sundsvallstrakten och så lite Skelleftemål som grädde på moset.
  Inandningen (brist på syre?) tycks motverka effekterna av tungomålstalandet. Jag har i alla fall inte märkt av en förändrad hjärnaktivitet. Men så har jag inte kommit närmare några himmelska väsen heller….

 17. Tack för klara besked. Snitsaren hör skillnad på Umemål och Haparandamål. Mycket mer är det inte.

  Jumper tackar för omtanke. Han har också funderat på stretching (bredbent med tänjning åt sidan?). Under sista löppasset överskuggades dock knästrulet av hälstrulet, som kändes igen. Hans försiktiga önskan idag tycks vara att över huvudtaget kunna springa igen.

 18. Precis den stretchen jag tänkte på. Tråkigt med hälstrulet. Jag hoppas att Jumpers önskan om att kunna springa över huvudtaget slår in snarast.

 19. Ett försök till att visa backen, som egentligen är två (vi svängde av för att få en längre backe)… http://www.gmap-pedometer.com/?r=2023091

 20. Bussiga Karin !!!

  (Aha, från Ugglevikskällan upp till KTH-hallen, den backen duger bra säger jumper)

 21. Så lite så. Och tack, Jumper. Då kan jag beskriva vart jag har varit om någon annan undrar…

 22. Any time! Det är hemtrakter för jumper. Förr var det Stadion eller Östermalm, nu brukar KTH-hallen vara bas, när han springer i stan.

 23. Hälsa jumper att nu har min bättre hälft förlorat all sans och vett efter tipset om Lasse Virén. Nu är det 200 som gäller. Jag har aldrig sett honom så lyckligt toksprungen, trots att jag blev tvungen att skicka ut honom på en extra nedjoggningsrunda.

 24. Jag anade väl att det var han.

  Han skriver att det var skonsamt mot vaderna. Kanske ska jumper testa om Viren-steget är snällt mot hans hälsena. Jag vill gärna se jumper lyckligt toksprungen snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s