Fånig fana men sjyst sång

Republiken Montenegro antog den 12 juli 2004  både flagga och nationalsång. När snitsaren våren 2006 fick se den förra på en bild i sitt husorgan, tycks han ha blivit riktigt sur. Om musiken hade han däremot, vid ett helt annat tillfälle, bara gott att säga. Så här föll hans visdomsord:

I Montenegro viftas det i dagarna med en egendomlig röd flagga, på vilken en tvehövdad gul örn i sina klor håller ett svarvat stolsben och en julgranskula eller möjligen en bomb.  Dessa gamla regalier,  spiran och äpplet,  är enligt tillgängliga uppslagsböcker mer än 2000 år gamla kungliga eller kejserliga symboler för regentmakt respektive världsherravälde! Heja, heja! På bröstet har örnen en blå vapensköld med ett gult lejon. Klart en örn ska ha ett lejon! Över alltihop sitter en fin krona. Denna fåniga fana har (den 12 juli 2004) på fullt allvar antagits som officiell flagga i den moderna republiken Montenegro. Riksvapnet (det ovan beskrivna symbolgyttret) skall visst ha rötter långt bak i 1400-talet då örnen i samband med något kungligt giftemål lånades från Albanien. Lejonet är på vanligt heraldiskt vis vänt åt vänster , men på en bild i DN, visande baksidan av en flagga som fladdrar ur ett bilfönster, är hela riksvapnet spegelvänt, så att spiran och äpplet bytt plats och lejonet vänder sig åt höger, framåt i bilens färdriktning. Så länge vapnet inte innehåller någon text, kan man tydligen göra så.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bild:Flag_of_Montenegro.svg

Montenegros nya nationalsång är en märkligt minimalistisk skapelse. Den elake associerar till den gamla proggklassikern “In kommer Gösta”. Den mer vidsynte hittar drag från de svarta bergens folkmusik. Vi tror att sången kan bli riktigt stilig om den sjungs i stämmor:

http://david.national-anthems.net/me.htm

                                   ¤

Som vanligt har det visat sig att snitsaren haft rätt. Denna stämsång tål att lyssna till. Den svulstiga instrumentationen och den fladdrande flaggan får vi tänka bort (Asgams anm.):

http://www.youtube.com/watch?v=k3sTDf81ghE

                                  ¤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s