Snitsaren lever

Självständigt eller ej, en flagga har i alla fall det lilla landet Kosovo. Den symbol, som antogs den 17 februari, är neutralt blå med sex stjärnor, representerande landets befolkningsgrupper. Efter cypriotiskt mönster har man också lagt till en karta över territoriet.

Några tidigare förslag:

      

                                      ¤

Den 12 mars utlystes också en tävling kring en ny nationalsång med en belöning på tiotusen euro. EU-hymnen, som tidigare spelats i officiella sammanhang, duger inte längre.  Ännu sämre passar den albanska nationalsången ”Hymni i flamurit” (Hymn till flaggan) som ofta sjungits av albaner i Kosovo:

http://www.youtube.com/watch?v=us5Ds5tCfXI .

Den förre presidenten Rugova lär ha föreslagit ”Kur ka ra kushtrimi n’Kosovë”, en sång med albansk text, komponerad av Rauf Dhomi:

http://www.youtube.com/watch?v=RJvgywKnlnw .

Filmen visar också ett antal flaggvarianter, av vilka de flesta dock är alltför albanska för att duga i det multietniska Kosovo. När jag (Asgam) spelade upp låten för snitsarens lik, blinkade det och gjorde tummen upp. Desvärre lär nog ett mer slätstruket musikaliskt förslag antas så småningom. Pristävlingar leder inte alltid rätt, som historien kring den saknade spanska nationalsångstexten visade härförleden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s