Gammal

 

image

 

Bilden ovan visar troligen fjället Tväråklumpen i Jämtland sett från Storsnasens sydöstra sluttning. Enligt konstnären målades akvarellen en solig eftermiddag i augusti 1993, men då han inte bemästrade mediets nyckfullhet, blev målningen efter många ändringar alltmer urtvättad och smutsig för att till slut möjligen ge en bild av samma fjäll i regn och dimma, en väderlek som annars rådde de flesta dagar under den fjällvandring han gjorde från Enafors till Enafors tillsammans med sin son. Några fler konstnärliga försök att dokumentera denna tur gjorde han inte, och i efterhand har han förvånats över den ambitiösa prioriteringen av målardon i utrustningen. När han tjugoett år senare ämnar bege sig ut på ännu en fjällvandring, denna gång längre norrut och bland högre berg (men i sällskap med samme son) minimerar han sin packning och som stöd för minnet av sina synintryck nöjer han sig med en liten mobilkamera.

4 svar till “Gammal

  1. Akvarell är verkligen en allt annat än förlåtande teknik för den som inte prickar rätt direkt.
    Även jag släpade med mig vattenfärger och attrialjer på en av mina fjällvandringar, men mer än ett försök att fånga fjällen i blocket blev det inte.

  2. Om mitt misslyckande ovan skall tilläggas att det ter sig mindre dåligt i fotograferat och internetdistribuerat skick. Det skrynkliga originalet, som bara har sparats av dunkelt nostalgiska skäl, är verkligen mycket sämre…, inte bara olikt den avbildade verkligheten utan också gråblekt och smutsigt, liksom dammigt, efter att jag geggat flitigt med täckvitt, (en synd enligt akvarellfundamentalister?)

  3. Ujuj! Den åttonde kardinalsynden. Men man kan ju alltid definiera om verket till en semi-gouache.

  4. Ja, en dålig semi-gouache, som nu fått sina oförtjänta minuter i rampljuset…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s