Utan rubrik

 

109 

Med anledning av den internationella kvinnodag som inföll i förrgår publiceras ovanstående teckning, som återfunnits i konstnärens verkförteckning, men vars tolkning tills vidare lämnas åt kreativa läsare.

 

8 svar till “Utan rubrik

 1. Går över ån efter badvatten.

 2. Badvatten i hinkarna skulle möjligen förklara nakenheten, även hon får gå många vändor för att fylla ett badkar. Troligare då att hon har passat på att bada i ån (om vi ska hålla fast vid den fiktionen) när hon gått för att hämta åvatten till disk, tvätt och golvskurning…

 3. Kanske är hon på väg till bastun? Där krävs bara ett par hinkar för att tvaga av sig det värsta. Näck förstås, efetrsom hon just badat i samma bastu.
  Men hon ser väldigt kuvad ut med det tungt böjda huvudet. Någon elak typ har nog tvingat henne ut ur bastun för att hämta vatten så att hon sedan ska tvätta henom på ryggen med kallt vatten och björkris.

 4. Eftersom jag vet att hon går i tallskog, kanske hon tittar ner för att inte trampa på kottar och vassa barr, och att dessutom bära ett ok med två tunga vattenhinkar och samtidigt hålla huvudet högt är inte lätt. Vill man se rakryggade vattenbärerskor får man söka sig till de varma länderna där de bär sina bördor uppe på hjässan.

  Jag är annars tacksam för att den elaka (men samtidigt lätt masochistiska) typ som eventuellt ska få vattnet definieras med den könsneutrala (men språkligt icke rekommenderade) objektsformen henom (?), samt att konstnären i ett allmänt feministiskt perspektiv inte hudflängts för sin svårtolkade framställning av det motsatta könet…, även om det sista ordet ännu inte sagts i detta kommentarsfält.

 5. Hemma bar vi alltid vattnet utan ok och när orken tröt i armarna skvimpade innehållet ut över kläderna när knäet stötte till hinken. Därför har jag alltid betraktat oket som en symbol för tekniskt framåtskridande. Min tolkning måste därför bli att kvinnan är klok som valt en teknisk lösning på sitt vattenbärande, samt möjligen försiktig i överkant som klätt av sig för att slippa vattenstänk på sommarklänningen.

 6. Ja, varken jag eller min sambo påminner oss ha sett vattenbärare använda ok i verkligheten. Däremot på film, isynnerhet sådan från öst. Min egen erfarenhet av vattenbärning inskränker sig till en hink åt gången och över en sträcka av högst femtio meter, vilket bör ha varit garanterat skvimpfritt, så jag kan inte bedöma trovärdigheten i Olivers tolkning.

  Jag vill i sammanhanget lägga ett ord för den stackars Hans Hummel som fick utstå spott och spe under sin gärning i Hamburg. Det är minsann inte bara kvinnor som tyngts av ok: https://snitsaren.wordpress.com/2010/03/18/morsning/

 7. Hade ett svagt minne av att jag läst något om denne Hummel och ett klick på länken bekräftade var och vad och när. Trevligt återseende! Ser också att jag kommenterade begreppet ”mors” aningen kryptiskt. Ett förtydligande: Under min militära utbildning som sjukvårdare fick jag lära mig att man skulle säga att ”det är mors på sal 5” om någon på sal 5 hade dött. Det här lät ju faktiskt lite trevligare än den bistra sanningen och tanken var väl att övriga patienter inte skulle jaga upp sig i onödan. Latinet var ju inte så utbrett ens på den tiden.

  Vad skvimpet beträffar hade vi också ungefär femtio meter till brunnen och med två fyllda 15-liters hinkar blev det en del skvimp, särskilt om man kom i otakt med vattnet.

 8. Jag ser att jag gav Olivers kommentar följande svar, vars framgooglade upplysningar jag glömt sedan dess och som därför tål att upprepas:

  ”En googlesökning på ordet ”mors” ger drygt fem miljoner träffar. Förutom det latinska ord som väckt Oliver Stures minnen är ordet även namnet på en ö i Limfjorden i Danmark, ett substantiv i genitiv som i ”Mors dag” och ”Mors lilla Olle”, ett inte ovanligt efternamn samt en mängd akronymer. Däremot hittar vi inte genast länkar till denna blogg utom när ordet skrivs två gånger.”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s