Livets mening

När jag 1970, troligen som tänkt representant för studerande svensk ungdom, intervjuades i en av Sveriges Radios utlandssändningar på ryska, kläckte jag ur mig orden ”Любовь, может быть, это мнение жизни”, men om jag verkligen ansåg kärlek vara livets mening eller om jag bara i all hast krafsade fram denna lämpliga formulering ur mitt knappa ordförråd, ska jag låta vara osagt. Säkert är att jag efteråt skamsköljdes ofta och länge, i synnerhet sedan jag hört min röst i radio. Jag hoppades innerligt att ingen ryskkunnig bekant tagit del av min fåniga utsaga och att den intervjuande läraren som ansvarade för Радио Швеция  snart skulle förstöra bandet. Att ”livets mening” dessutom troligen ska översättas med ”смысл жизни” eller rentav ”смысл жизни человекa”, har jag inte anat förrän jag sökt uttrycket på internet.

Inte heller i detta blogginlägg har jag något vettigt att säga om kärleken, och vad beträffar människans liv kan jag inte se att det  har någon annan mening än den hon själv ger det. Som redan pastor Jansson hävdade med en berömd liknelse för femtio år sedan, är livet ”tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något, karameller till exempel”, men medan de flesta, för att utveckla pastorns metaforik, lägger blandat smågodis i sin påse, tycks jag föredra en karamellsort i taget, för att därigenom mer koncentrerat, med samme pastors ord, ”suga ut det gottaste”.

En annan berömd ordmyntare, doktor Relling i Ibsens ”Vildanden”, talade om livslögnen som förutsättning för åtminstone genomsnittsmänniskans lycka, och även om denna blogg i sin strävan efter sanning snarare följer Gregers Werles destruktiva exempel i pjäsen, kan jag inte förneka den glädje ett självbedrägligt liv stundom skänkt mig. När jag besjälats av nya idéer, det må ha gällt fiolspel, odlingsexperiment, stenografi, veteranlöpning eller bara aktieanalys, har dessa temporära monomanier upptagit allt utrymme i min hjärna, varvid konstnärens i grunden viktigare livslögn har försummats, och även om jag kan se tillbaka på ett långt liv av ofullbordade projekt och ett dåligt samvete som konstnär, bör jag tidvis ha ansett att tillvaron haft en mening. Huruvida den i ungdomen motvilligt hyllade kärleken varit en förutsättning för min monomana lycka eller bara extra bonus, får jag dock aldrig veta.

8 svar till “Livets mening

 1. Men, det finns ju ett nytt inlägg här! Utan att wordpress gett mig minsta vink om saken. Jag prenumererar ju för fasen!
  Måste lite skamset erkänna att jag aldrig hört pastor Janssons karamelliknelse. Gillar den mycket mer än Ibsen. Även om man ju faktiskt kan tycka att båda handlar om livslögner, en lögn som jag tror är själva poängen med livet. För vår del. Om vi sen är ekorrar i ett stort experiment arrangerat av etnologer från en avlägsen galax…

 2. Jag har också konstaterat att wordpress prenumerationstjänst fungerar lite selektivt. På denna blogg kommer dock inläggen numera ganska regelbundet var fjortonde dag för att alla läsare ska hinna smälta dem. Detta trots att utkastkorgen oftast är full av färdigskrivna inlägg, just nu fem (Höjdhopparen, Nollvisionen, Diagnostik, Könsidentitet och Interaktion), som tryggar bloggens fortlevnad ännu en tid och håller läsekretsen plikttroget vaken.

  Ja, pastor Jansson hör till vårt moderna kulturarv, men idag är konkurrensen tätare på humorns estrader, än i början av sextiotalet, när det bara fanns en tevekanal, två radiokanaler och ett fåtal revyscener. Gröna hund är för övrigt en få revyer jag sett live.

  Etnologer låter trots allt ganska snällt…

 3. Enligt Frasse (okänt efternamn) symboliseras livets mening av en fyrkant mandelmassa. 4:40 in i

 4. Just ja, hade så när glömt, meningen med livet är ju 42.

 5. Ja det har jag visst hört talas om,.. men om du inte har hört eller sett ”Ringaren”, så har jag å andra sidan inte läst den där boken

 6. Så bra! Då har du ju en rolig upplevelse som väntar! Jag tyckte i alla fall att Douglas Adams skrev vansinnigt roligt när jag läste de där böckerna, för sisådär 20 år sedan. Och svaret på frågan om livets mening har bitit sig fast, precis som meningen ”skeppen hängde där på himlen på samma sätt som tegelstenar inte gör”. Glömmer heller aldrig att Slartibartfast har mejslat fram Norge.

 7. Aha, det är alltså flera böcker (fem enligt Wikipedia). Inte heller bokslukerskan här hemma har läst dem (som enligt henne många killar läste på den tiden). Själv har jag ett svagt minne av att något som hette ”Liftarens väg till galaxen” sändes på radio, vilket också sökning bekräftar (Radioteater 1987 och (som ursprungsversion före böckerna!) i BBC 1978). Borde uppenbarligen lyssnat mindre förstrött och sporadiskt. Tydligen har det filmats också, där nämnde Slartibardfast ser ut som Hans Scheike eller någon ur Sagan om ringen… ?

 8. Även Monty Python har tagit problemet på allvar i filmen ”Meaning of Life”, där exempelvis Galaxy Song ger rätt perspektiv på tillvaron:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s