Mellanspel

 

Leker ni?

Vi spelar lusen !

(DSJB  5: 13-14)

 

 

4 svar till “Mellanspel

  1. Nostalgi!! Ser ny ut lusen, finns det nyproducerade varianter?

  2. På asken står ordet ”ny” på ett tiotal olika språk, men den är ändå några decennier gammal och extremiteterna sitter på lite dåligt. Det är dock inte samma lusen som jag fick på 1950-talet och möjligen är färgerna annorlunda. Reglerna är annars förmodligen de samma, och så enkla att en fyraåring förstår dem direkt och finner nöje i spelet. Lössen är dessutom fantasistimulerande varelser som interagerar i alla sina stadier (”Haha jag kan gå, det kan inte du!” ”Ha fast du kan inte se mig” etc.). När benen och ögonen inte räcker till (fattas) får de ofärdiga lössen vara lusbarn. Nytt för mig är också, att lössen tar av sig benen och tvättar dem på kvällen för att sen sätta på dem rena och fina igen på morgonen.

  3. Undrar om den egna sjuåringen (snart åtta) skulle uppskatta lusen. Råttfällan föll henne inte i smaken. Men mamman tyckte det var barnsligt roligt.

  4. Råttfällan var före googling (liksom de flesta sällskapsspel efter 1990) okänd för mig. I denna familj har undert 70- och 80-talet så vitt jag minns bland annat spelats ”memory” (där barn ofta vinner!), kinaschack, räv och får, fia, pim pam pet, och så småningon kortspelet plums eller plump, samt inte minst rappakalja för verbala äldre med humor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s