Konsten att se 3 (D)

 

 

De flesta barn, som vilat sina trötta ofokuserade ögon på en tapet eller ett stycke tyg med regelbundet mönster, torde någon gång ha upplevt hur detta förflyttats bort i rummet och därvid tyckts förstorat. Fenomenet drabbade mig själv första gången med skräckblandad fascination, när jag satt framför husets radioapparat och högtalarens mönstrade tyg plötsligt syntes sväva och växa. Jag minns att jag lyckades framkalla synen flera gånger utan att hitta någon godtagbar förklaring. Som läsarna av denna blogg väl känner till, handlar synvillan om att ögonen vart och ett för sig fixerar olika delar av mönstret, vilka dock i kraft av sina identiska detaljer tolkas som en sammanhängande bild, varvid ögonens riktning meddelar hjärnan att det betraktade föremålet ligger längre bort än det i verkligheten gör och följaktligen också är större. Möjligen hade någon naturvetenskapligt kunnig vuxen kunnat förklara fenomenet till belåtenhet, men då jag ogärna besvärade omgivningen med mina tankar, fick förståelsen av den kusliga upplevelsen vänta ännu en tid.

Naturligtvis noterade jag i tidig ålder, hur ett finger hållet framför ögonen såg ut att vara två, och den enkla leken, att blunda med ett öga och söka vidröra olika föremål i rummet, visade vikten av två ögon för en riktig avståndsbedömning, men hur det stereoskopiska seendet fungerade, anade jag först många år senare, när jag vid mitten av 1950-talet blev bekant med de populära, tredimensionella bilder som skulle betraktas genom ett slags mycket enkla så kallade anaglyfiska glasögon, där ett blått och ett rött öga separerade två ovanpå varandra lagda, stereoskopiskt fotograferade bilder. När jag i sammanhanget även lyckades göra egna tredimensionella teckningar med en blå och en röd penna, ansåg jag mig ha de optiska sammanhangen klara för mig, och med den populära vuxenleksaken ”View master”, som tidigare har beskrivits och avbildats i inlägget ”Ju”, blev den tredimensionella bilden fullkomlig och ett bevis på att kunskap inte behöver stå i vägen för barnslig förundran.

7 svar till “Konsten att se 3 (D)

 1. Ahh, jag känner så väl igen mig i det du skriver! Kul inlägg!
  Jag var som besatt av innertaket i mina föräldrars bil, en gammal Lada. Det var hopplöst svårt att inte stirra mig yr på de där prickarna och skapa en slags moaréeffekt genom att skela lite svagt. Det var dumt för jag blev ju yr och spädde då på traumat av att sitta i en Gulablendrökig bil (utan bilbälten) … kräktes ofta efter bara en mil eller så.
  Ännu idag kan jag testa prickighet genom att försöka återskapa den där moarén, det funkar inte med vilka prickar som helst.

 2. Ha ha! Jag mår illa bara av att läsa om de där prickiga bilfärderna.

  När man vet hur man gör och varför går det att framkalla effekten med de flesta regelbundna mönster, även de lite vingliga ränderna på den avskannade skjortan ovan (särskilt om man förstorar bilden).

 3. Enligt säker bibliotekariekälla här hemma finns synvillan beskriven i någon av den kanadensiska författarinnan Montgomerys böcker om Emily. Hon kan se tapeten sväva i luften, men kamraterna tror henne inte och tycker bara att hon gör sig märkvärdig. Alla har tydligen inte upplevt samma sak.

 4. Det där med mönster som flyttar sig och blir större har jag aldrig upplevt. Eller kan i alla fall inte påminna mig att jag ha upplevt. Minne och barndom är ju inte min starkaste gren…

 5. Man behöver inte vara barn för att uppleva fenomenet. Titta på det randiga mönstret ovan (helst i full bild) från ett par decimeters håll, eller rättare sagt, titta igenom det med ögonen riktade bort mot oändligheten. Då kan det hända att ögonen hittar och omfokuserar den nya falska bilden, där mönstret ser ut att ligga en bit bakom datorskärmen och ser ut att flytta sig när man rör huvudet i sidled. Själv kan jag framkalla synen på ett par sekunder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s