Ohne Worte

 

  

Att föregående blogginlägg vilar på antagandet att den avbildade kvinnan heter Eila och kommer från Finland, hindrar inte att hon kan vara någon helt annan, och även om bildens känslomässiga budskap förblir detsamma, kräver varje ny tolkning av hennes identitet en motsvarande översyn av sakinnehållet i texten.

Om kvinnan på bilden, likt de flesta hembiträden som gästspelat i pojkens liv, i stället kommer från Tyskland, lär hon honom sålunda inte bara att räkna till tio på sitt hemlands språk utan också att hjälpligt förstå och tala detta, varför hans tyska ordförråd, trots fyra års skolundervisning i ämnet, för alltid kommer att ha slagsida åt det vardagsspråk som hör hemmet och barndomen till, och medan han ska få föga användning för ord som ”Preiselbeere” och ”Hagebuttensuppe”, kommer han som vuxen löpare att tvingas slå upp ordet ”Ergebnis” vid besök på hemsidan för Berlin Marathon. På Eilas modersmål, som av förklarliga skäl inte hörs i hemmet, ska han visserligen senare lära sig ett flertal svåra ord, däribland ”tulos” för ”resultat”, men talad finska kommer han dessvärre aldrig att förstå.

Vems knä pojken än sitter i på bilden, ska detta snart ersättas av ett annat för att så småningom glömmas, men likafullt, vågar vi ana, utan att någonsin glömmas. Ju fler knän han tvingas lämna desto ovilligare kliver han upp i nya och ju äldre han blir desto mer reserverad ska han vara inför främlingar som gästar hans liv. De hembiträden, som kommer och går med årslånga intervaller, blir med tiden allt mer svårdefinierade som de människor de är, och även om hans föräldrar är moderna, upplysta och anständiga arbetsgivare, som inte behandlar sina unga anställda så som han hör berättas om från andra familjer, ska han få allt svårare att i detta avseende se sig själv som representant för eller ens en del av den egna familjen. Denna uppväxt med tjänstefolk i en Stocksundsvilla ska inte heller bli det första han berättar om, när han senare gästspelar i världen, ty även om ingen kan avkrävas ansvar för sitt ursprung och han själv kommer att leva ett liv långt från sina föräldrars, ska han först i mogen ålder förstå hela vidden av sin oskuld, för att till slut som granskande memoarbloggare vilja berätta även om denna del av sig själv.

  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s