Illustration till ”Det stora jättebrevet”

 

 

8 svar till “Illustration till ”Det stora jättebrevet”

 1. Första intryck: två kameler med glasögon. Säger kanske mer om betraktaren (undrar vad?) än om upphovsmannen. Sen en kamel och en puckelrygg, båda med glasögon och rökande som borstbindare en kylig natt i Marockos stenöken.

 2. En tolkning så god som någon.

  Den berömda dialogen i ”Det stora jättebrevet” framförs av ”Den undrande rösten” och ”Den hesa rösten”. Vem som då skulle kunna vara vem på bilden är oklart. Den hese kallar sig vid något tillfälle kamel, varför bureborns iakttagelse är nog så god. Någon rök talas det aldrig om, men däremot så kallad gomull. Möjligen kan det vara sådan som syns framför munnarna och på marken:

  – Vad är det som är gult och grönt och växer upp i näsan?
  – Gomull !!
  – Varför?
  – Håller käften varm !!
  – Och mer?
  – Det brukar räcka för de flesta !!!!!!!!!

  Klart är dock att allt mycket riktigt utspelar sig i öknen, i Marocko eller hos här hos oss.

 3. Är det månntro en tillfällighet att varelsen till vänster på bilden påminner om figuren under bokstaven T i snitsarens ABC-bok?

  https://snitsaren.wordpress.com/2010/09/08/abc/

  Handlar det i grunden om samma avbildade person, eller beror likheterna på den gemensamma konstnärens begränsade fantasi?

 4. Båda teckningarna är från slutet av 1970-talet och vid denna tid begåvade konstnären av okänd anledning sina figurer med paket fastknutna vid kroppen med snören. Om dessa paket omedvetet speglade konstnärens temporära bekymmer eller mer allmänt symboliserade livets bördor, törs vi inte ha någon åsikt om.

 5. Pumlan dikterar:
  Hej Snitsaren! Jag tror att det är en bäver med ryggsäck och en kamel med paket på ryggen.
  Som det barn hon är vägrar hon nöja sig med att tolkningen ligger hos betraktaren. ”Jamen vad ÄR det då?.”

 6. Snitsaren svarar:
  Hej! Ja, jag tror att vi kan enas om att den vänstra figuren är en kamel med paket på ryggen, Att den högra skulle kunna vara en bäver som med ryggsäck på ryggen förirrat sig till öknen, är en djärv tanke. Helt visst ser den ut att ha gnagartänder, men det har även många andra varelser, till exempel ökenråttan. I ”Det stora jättebrevet” nämns, förutom kameler, kråkor, lejon, lemurer, fiskmåsar, björnar, örnar, grodyngel och en lus, men några av dessa djur liknar inte figuren på bilden. Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte vad det är för en varelse och konstnären har för länge sedan glömt hur han tänkt. Tack för visat intresse!

 7. Pumlan: Då är det en lemur, för de vet jag inte hur de ser ut.

 8. Snitsaren svarar:

  Lemurer, av vilka det nämns två elaka i ”Det stora jättebrevet”, lär se ut så här:

  http://www.google.se/search?hl=sv&q=lemur&rlz=1R2GGLL_sv&gs_sm=c&gs_upl=281l2438l0l5l5l0l1l1l0l297l861l0.2.2l4&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&biw=1097&bih=546&wrapid=tlif130855969039011&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi

  Exemplen här liknar inte riktigt varelsen till höger. Det kan inte heller vara Ove Lagermalm, ty han ska ha en gulgrön frottéslokmössa och Totte Ullman ska vara ullig. Jag börjar nog tro att det ändå handlar om något slags bäver och i så fall om en mycket gammal och kutryggig sådan….., om han eller hon nu inte bär ryggsäck som du föreslagit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s