Bilder ur arbetslivet

 

 

 

”Ett fotografi föreställande sju skogsarbetare i vårsolen.  Det är fortfarande snö på marken,  men alla står och skrattar i bara skjortärmarna.  En har klättrat upp på en annans axlar.  Bilden tycks vara tagen på tjugo- eller trettiotalet.  Kanske är det Martin Widmark själv som står längst fram och myser under mustaschen”.

 

10 svar till “Bilder ur arbetslivet

 1. Huh? Skogsarbetare? Trettiotalet? Snarare ser det ut som något proggband backstage på Gärdesfesten 1974. Typ Träd, Gräs och Stenar eller Filarfolket. Eftersom Ica-Stig inte är med, är det inte Nationalteatern (och så verkar de inte snacka Göttebosska på bilden).

 2. Nåja. En observant läsare noterar pluralformen i rubriken. Den återgivna bilden är alltså en annan än den i text beskrivna, vilket samme uppmärksamme läsare förstår då antalet avbildade ovan inte är sju utan åtta, alla stående på marken. Det kan även vara värt att notera citattecknen i sammanhanget.

  Vad de glada arbetskamraterna på bilden ovan beträffar, så var en av dem på den tiden mycket riktigt musiker i ett band, medan de övrigas musikutövande är okänt bortsett från den fotograferande mannens just påbörjade fiolspelande. Sant är också att ingen av dem talade göteborgska. En kom från Finland, en från Åland och en från Dalarna medan övriga så vitt känt och tills annat framkommer var bördiga från Stockholmstrakten.

 3. Ja inte fanns väl färgkameror så tidigt? Inga killar med hästsvans heller. 😉

 4. Ingmarie har uppenbarligen röntgenblick, ty inte bara den mittbenade mannen i mitten utan även den halvt dolde skäggige till vänster bar till vardags hästsvans.

 5. En historisk kommentar bara. Det är klart att det fanns färgfilm på tjugo- och än mer på trettiotalet. Det vara bara att den var dyr och lite krånglig att använda. Varför känns sjuttiotalet så avlägset på bilder därifrån men så nyss annars? Jag har ännu inte fått tid att sortera in alla mina bilder från åren 1975-1980. Jag hade ambitionen att ta samma bilder från Långholmsparken samma dag i september varje år. Det blev bara en gång till: året efter. Men när jag nu återvänder till samma plats ser den exakt lika dant ut. Högalidskyrkan har inte fått något nytt torn eller rivitsd. Jag borde alltså val någon annan plats, typ Södra stationsområdet, Hammarby sjö eller Hornsbergs strand. Fast när jag tänker efter har jag bilder från dessa platser, så kanske kommer det ett bildreportage därifrån så småningom.

 6. Det ska först sägas att bilden ovan inte är från 1970-talet utan från 1981, men de sju pojlkarna och flickan är mycket riktigt typiska överlevare från det mytomspunna decenniet.

  Vad gäller det i text beskrivna fotofrafiet var, eller möjligen fortfarande är, det i svartvitt och troligen ett halvt sekel äldre.

  Startnummer X fotoprojekt var ambitiöst och föregriper såväl fimen ”Smoke” från 1995 som diverse senare konstidéer. Startnummer X tycks alltid ha legat i framkant vad gäller fotografering och film och vi ser fram emot den dag han träder fram ur sin håla och lägger alla korten på bordet.

 7. Kan man gissa att det är diesel i tanken i bakgrunden och att man lånat traktorns konkava backspegel för att få till stånd en hyfsad vidvinkel? Hur som helst – ett kreativt foto!

 8. Vad som finns i den tank som syns på vår bild, vet vi inte, varför vi godtar Oliver Stures gissning som sanning. Spegeln är dock för stor för att sitta på en traktor, ty på en annan bild står samma grupp framför spegeln med ryggarna mot denna, varvid bara fotografen syns speglad. Det verkar handla om en ungefär 70 cm bred vägspegel som ska underlätta sikten vid en skymd infart. Varken spegeln eller dieseltanken har dock något att göra med gruppens verksamhet.

  Som den pekglade och observante noterat har bilden titeln ”Beckholmen 1981” och bakom spegeln syns väggen av ett större arbetstält, där den fotograferade gruppen arbetade denna vår. I en bassäng förvarades delar av ett tiotal medeltidsbåtar från utgrävningarna på Helgeandsholmen 1978-1980, och gruppen hade till uppgift att dokumentera fynden, mest bordplankor och spant av ek, genom fotografering och avritning på plastfilm över ett spegelbord. Det kan tilläggas att detta var det sista ordentligt avlönade handtag den blåtröjade fotografen längst till höger på bilden kom att göra i livet och det var den enda anställning han någonsin hade med månadslön.

  Den bifogade texten är inte ägnad att förvilla utan är spontant associerad och understryker det allmängiltiga i bilden. Citatet är hämtat ur ett brev som jag (snitsaren) sände till min blivande sköterska i mars 1972 och rör ett fotografi på väggen i en stuga tillhörig en Martin Widmark i Bullmark norr om Umeå, där jag övernattade på golvet under en militär repetitionsövning. Morgonsolen lyste in genom de röda gardinerna och skogsarbetarna på väggen utstrålade det slags glädje som någon gång kan infinna sig bland arbetande kamrater i vårsolen.

  Så som på Beckholmen 1981.

 9. Det finns ju en slags masochistisk (skade)glädje bland arbetande kamrater även i novemberregnet. Däremot verkar det som det lata startnumret hoppar dagens planerade löppass, så någon löparglädje lär det inte bli!

 10. Ja, löpning är ett nödvändigt men långt ifrån tillräckligt villkor för löparglädje. Nu har det slutat regna, så jag kanske tar en sväng innan det blir helt mörkt. Ville bara säga det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s