ABC

Om man har sagt A får man säga B, hävdar denna bloggs läsare med en mun. Då snitsaren vid presentationen av Vilgot Varulv i ett anfall av oförsiktighet råkat nämna sin ABC-bok från slutet av 1970-talet, och därtill antytt att denna bloggs flitige kommentator, Startnummer X, figurerat där, har han känt sig manad att inte bara säga A och B utan också P. Bilden nedan visar sålunda Startnummer X som 17-årig yngling, synbarligen föga företagsam men fylld av vackra drömmar. Den vers, som ledsagat bilden och samman med denna illustrerat bokstaven ”P”, skall snitsaren bespara sina läsare, då dess blandning av internt småbarnsspråk och söderjargong från tiden är av alltför privat karaktär. Versens rimord ”säng” och ”stäng!!” sammanfattar dock andemeningen.

             ¤

I snitsarens ABC-bok omnämns och avbildas bland släkt och vänner även hans gamle bekant Ismo Karjalainen. Denne urfinne var länge försvunnen, men tycks på senare tid ha återfunnits av snitsarens butler vid stranden av sjön Saimaa i Savolaks. I ett tidigare blogginlägg från 2008, betitlat ”Om Ismo”, beskrivs hans dittills kända öde och mycket talar för att den bild som där nämns i själva verket är identisk med snitsarens bild här nedan.

             ¤

Varför snitsaren i sin ABC-bok inte låtit bokstaven ”O” representeras av Oddvar Moen, upptäckare och uttolkare av ”Det stora jättebrevet”, utan av den mindre kände författaren Olof Lagercrantz här nedan, är oklart. Antingen var Oddvars storhet inte uppenbarad för snitsaren vid denna tid eller också har han inte vågat låna namnet på sin husgud till sådant trams och därför famlat efter första bästa noanamn. Möjligen har han även funnit Olof mer lättritad med sin prydliga fluga och sitt evinnerliga leende. Den stolte vägvisaren på bilden, liksom den tilltalade personen i versen, önskar förbli anonyma.

              ¤

Snitsaren vore inte snitsaren om han inte likt en Alfred Hitchcock eller Martin Scorsese förorenat flertalet av sina verk med sitt eget tryne, och hans ABC-bok utgör inget undantag härvidlag, ty med en smula fantasi kan läsaren ana en ung snitsare under toppluvan på bilden nedan. Vad han har med den urfåniga versen och bilden i övrigt att skaffa, vet vi däremot inte.

15 svar till “ABC

 1. Så fort Startnummer X börjar ta plats på Snitsarens blogg börjar de få läsarna gäspa och söka sig till bloggar med intressantare innehåll som t ex ”sophanteringen i Mönsterås”, ”DM i äggkoppsmålning 2003”, ”Strykjärnens histora från Plinius d.ä. till Robert Lind”. Efter en ev Chicagointervju av Startnumret, kan nog Snitsaren räkna med att de sitsta läsarna överger bloggen.

 2. Så är det här i livet, en del har det, andra inte, och när inte heller Ismo Karjalainen och Olof Lagercrantz är några dragplåster, räcker inte snitsarens fula tryne till att locka storpublik. Det ska dock sägas att det råder stiltje även i den övriga löparbloggosfären, troligen i väntan på höstens stora lopp, Stockholmshalvan, Lidingöloppet, Berlin Marathon och Chicago Marathon. Kanske kan det intressera någon av snitsarens sista sörjande, exempelvis Startnummer X, att jumpers medverkan i det förstnämnda loppet är mycket osäker. Han har ont i en ryggmuskel på höger sida av korsryggen och tanken på att springa två mil med lätt stötsmärta vid varje steg är inte lockande. Hans erfarenhet under veckan är visserligen att det känns mindre efter en mil, men det är en lång väntan på lindring, tycker han. Att ta en tablett Ipren före loppet är väl inte heller tillrådligt, även om det nog inte är ovanligt.

 3. Dessutom har jag provat och det hjälper det inte med ett litet piller !

 4. ..eller Startnummer X:s fula tryne!

 5. Jag inser att ni saknat mig. Förskräckligt. För vem är det annars som beskylls för att istället förkovra sig i äggkoppar. Hybris? Vem? Jag?
  Jasså inte. Hur som kan jag berätta att jag – tyvärr- inte förbereder mig inför något lopp meddelst bloggvila. Jag är sjuk, och tycker allmänt synd om mig själv. Och skäms lite, eftersom jag själv ställt till det.
  Springa förkyld ska man inte. Och kanske inte med ryggont heller. Men om man ändå vill göra det föreslår jag en ipren och en alvedon. En blandning jag fått mig rekommenderad av en läkare. Helt ofarligt men funkar.
  Som 17-årig hade Startnumret tydligen inget tryne…

 6. I en kommentar till inlägget ”Startnummer Y” liknar Startnummer X denna blogg vid sångarduon ”Flight of the Conchords”, som bara har ett troget fan. Förutom signaturerna Leffe och Bertil (som han av någon anledning inte räknar) var mycket riktigt bureborn den enda som kommenterade inlägget, varför hon nog har anledning att känna sig träffad av Startnummer X sorgsna konstaterande. Så mycket gladare bör han då bli över att hon trots sjukdom kommer och hälsar på igen.

  Snitsaren å sin sida beklagar att hon numera bjuds så torftig verbal spis på denna blogg. När han betraktar den ABC-bok som citeras ovan, finner han i ett drygt trettioårigt perspektiv verserna med få undantag vara ganska sisådär, medan en och annan teckning visar ungdomlig originalitet och humor. Om snitsaren någon mer gång tillgriper citat ur nämnda ABC-bok ska det ses som fattigdomsbevis.

  Jumper slutligen tackar för tipset. Han har hämtat nummerlapp och förberett sin påhejerska, som liksom förra året ska heja vid Tanto, med troliga mellantider för eliten, Startnummer X och honom själv. Om han inte dyker upp där före 17:50, så har han inte startat eller brutit. Ryggen känns skaplig, men hur den går att springa med vet han först under uppvärmningen. Han har för övrigt också ett knä som spökade lite vid promenad igår, ”så nog ska det bli en spännamnde dag”, skrattar han.

 7. Ber att få framföra en hälsning till jumper med gratulation till en väl genomförd ”halva”! Hoppas rygg- och knäspökena blev akterseglade.

 8. Tack ! Även om ryggspöket möjligen indirekt bidrog till en mer ansträngande löpning än önskat, höll det sig borta under loppet och nu är det nog akterseglat för den här gången. Det ”omvända löparknä” som jag känner igen från juni 2008, ger ser sig dock till känna vid promenad inomhus. Det tycks vara en sena som ska passera över knölen på insidan av knät när detta böjs, som smärtar lätt. Jag ska se om det går att jogga och stretcha bort.

  Detaljer från min Stockholmshalva hittar den intresserade för övrigt hos MaxochNisse: http://maxochnisse.se/2010/09/12/jumpers-stockholmshalva/

  Jag vill också än en gång gratulera Startnummer X till ett stabilt lopp på 1:30:30, samt önska honom lycka till inför onsdagens millopp, varvid jag samtidigt öppnar dörren för övriga kommentatorer i och utanför ULK att instämma. Låt oss inte ge Startnummer X anledning att gotta sig åt sin övergivenhet.

 9. För att hålla detta blogginlägg levande, berättar snitsaren att han är förkyld idag, snorig och småfebrig och har fördrivit tiden med att googla fram Falstaff Fakirs gamla klassiska ABC ( http://art-bin.com/art/oenvar1.html ) , som blivit stilbildande, även om han i sin tur naturligtvis parodierar tidigare seriösa pedagogiska ABC-verser med på samma meter. Snitsaren hade kunnat ta gift på att det var fakiren som också skrivit verserna

  Ibland skarn och snigelspott
  traskar trygg en igelkott

  och

  ? – – – – – – – – – rhinoseros
  som retat vidsvin åser oss

  men så tycks det inte vara. Kanske snitsarens läsare kan hjälpa honom i hans bryderi. De kommer knappast från Lennart Hellsings ABC-bok och ännu mindre från Hylands märkligt tidsspeglande samling ( http://www.kaswa.se/HylandsABC/hylandsabc.htm ). Kan det vara Tage Danielsson?

  I övrigt har snitsaren legat och avnjutit Johan Rabaeus sommarprogram från den 25 juli, som han fått rekommenderat (och rekommenderar vidare !!).

  Det kan också tilläggas att jumper lustigt nog också är förkyld med samma symptom, men han bekymrar sig mer för sitt knä som är obrukbart för löpning. Han kallar det för löparknä på fel sida. Det smärtar längst ut på lårbenets knopp på insidan av knät, när han pendlar det hängande underbenet bakåt uppåt, men egendomligt nog bara när han är rak i ryggen, inte när han böjer sig framåt. Ska han behöva cykla eller springa framåtböjd resten av livet, undrar han.

 10. Hm? Tyvärr kan jag inte alls hjälpa Snitsarens med hans bryderier. Och inte jumper heller. Även om jag är övertygad om att snart kommer att kunna räta på ryggen.

 11. Snitsaren är glad att hon åtminstone ägnat hans bryderier en tanke. Detta gäller i än högre grad jumper, som inte är van att vara sjuk eller skadad och därför gärna passar på att gnälla lite extra. Sedan nyår har han varit i huvudsak frisk och kunnat träna nästan ostört, varför dessa samlade krämpor ruckar hans världsbild. Förkylningen sitter i med full kraft, medan knät nu duger att gå försiktigt med utan smärta.

 12. Ack, ack, ack. Trilskande knän. Otäcka virus. Diaboliska förkylningar. Eländes elände! Tur att vi kan pigga upp oss med att titta i snitsarens ABC-bok. Fantastiska illustrationer.

  Undrar just var den där stenen som Ismo sitter på finns? 110k norr om Stockholm? Östhammar?

 13. Snitsaren tackar för medlidande och för uppskattning av denna del av hans tidiga bildkonst. När det gäller Ismos läge i världen, visar den högra skylten att det är 110 mil till hans hemstad Puumala, vilket inte stämmer med avsåndet från Östhammar, varken fågelvägen, landvägen eller sjövägen. Kanske har han tänkt gå runt Bottenviken men förirrat sig uppåt Norra Ishavet.

  På tal om Östhammar letar snitsaren för övrigt förgäves på internet efter resultaten från Upplands-DM på 10 000 meter, som ska ha utspelat sig där i onsdags.

 14. Startnumret vill minnas att han har läst följande (åtminstone till igår) politiskt inkorrekta ABC-boksrim någonstans:
  Endast kaffern, Pyttan Lill,
  Kissar när och var han vill.
  Vilket i o f s passar lika bra på en ULK-löpare, vilken får oss att osökt komma in på 10km i Östhammar där 5 tappra ULK-löpare förra omsdagen sågs trippa runt en idrottsplan, 25 varv var. Startnumret, stapplade runt på den blygsamma tiden 40:59:99 (sic!) och fick därmed silverplakett både i seniorklassen och veteranklassen! Som extrabonus blev han däckad av en förkylning och funderar just nu över sin start i helgens Lidingölopp.

 15. Å, ”Pyttans A-B och C-D-LÄRA” av J.A.G. Acke, Albert Engström, Verner von Heidenstam, Gustaf Fröding och Birger Mörner från 1896 med teckningar av Engström. Rimmen i denna bok är tydligt inspirerade av fakirens verk, icke minst versen:

  ”I Paris schangtila salar
  värsta buse franska talar”

  Möjligen är det där de av snitsaren sökta verserna ovan står?

  Som bonusinformation från Startnummer X får vi också veta att loppet i Östhammar faktiskt ägde rum, trots att snitsaren inte lyckats hitta några resultat på internätet. Kan månne startnumret tillhandahålla någon lämplig länk? Vi gratulerar i alla fall till silverplaketterna och den goda tiden 41:00, som vi väljer att avrunda det.

  Angående förkylningen säger snitsaren först ”Känn på!”, men ändrar sig snart till ”Aj då!”. Inför Lidingöloppet manar han till försiktighet med tanke på Chicagointervjun. Jumper säger av erfarenhet (2006) att det går att bryta vid Fågelöudd och sedan komma i kanonform två veckor senare. Jag själv (vem jag nu är?) tror att Startnummer X är man att fälla kloka avgöranden själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s