?

 

Även om den tidigare flitige besökaren Startnummer X nu tycks ha övergivit snitsarens blogg för gott, upphör han inte att sätta spår i denna. Ovanstående räkneproblem, hämtat ur serien ”Rocky”, fick snitsaren av sagde Startnummer X för många år sedan, när de båda ännu levde undanskymda liv fjärran från den berömmelse de åtnjuter idag. Snitsaren fann den gången det återgivna problemet intressant av flera skäl och han hoppas att hans läsare ska ha behållning av det också idag. Då även två andra bloggare, som uppmärksammat samma problem, formulerar det ordagrant som ovan, bör källan vara densamma.

Serien publicerades på den tiden i tidningen Metro, och den som följt hunden Rockys vidare öden kan konstatera att denna har ändrat utseende mycket sedan dess. Ögonen har med tiden blivit mindre och öronen, som på bilderna ovan står upp, hänger numera längre ner på ömse sidor om huvudet. Den uppmärksamme kan även med lite fantasi förstå att den serietidning,  ur vilken Rocky hämtar räknegåtan,  bör vara ”Biffen och Bananen”,  ritad under många år av Jan-Erik Garland,  vars artistnamn ”Rit-Ola” snitsaren tidigare utrett i sitt blogginlägg ”Sisu saunassa”,  och som snitsaren i övrigt främst minns som sporttecknare i Dagens Nyheter och för de roliga och informativa teckningar som prydde varje järnvägsvagn i snitsarens barndom. Snitsaren läste själv mycket sällan ”Biffen och Bananen”, men gissar ändå att de tre herrarna i räknegåtan är Biffen och Bananen själva, kompletterade med deras rundmagade kamrat Galento, som den boxningsintresserade Rit-Ola namngivit efter boxaren på 1930-talet, ”Two Ton” Tony Galento. I serien ska han dock till skillnad från världsmästaren Biffen inte ha sysslat med boxning utan med pistolskytte, medan Rit-Olas alter ego Bananen lär ha ägnat sig åt löpning. 

 

 

Om någon bland snitsarens läsare stött på det problem Rocky funderar över i något annat sammanhang, ombedes han eller hon berätta var. Övriga uppmanas fundera över gåtan i lugn och ro för att sedan om möjligt berätta för snitsaren vart den trettionde ”bagisen” har tagit vägen. På modern rikssvenska lyder det aritmetiska problemet:

”Tre herrar tar in på stadshotellet. Rummet som de delar kostar 25 kronor. De ger var och en en tia till piccolon som springer ner till receptionen och betalar och kommer tillbaka med fem enkronor, av vilka herrarna tar en var och ger två i dricks till piccolon. Var och en av herrarna har alltså betalat 10 minus 1, det vill säga 9 kronor. Tillsammans har de tre herrarna betalat 3 gånger 9, det vill säga 27 kronor. Med piccolons 2 kronor i dricks blir det 29 kronor. Men från början fanns det ju 30 kronor. Vart tog den sista kronan vägen”.

                                                                              ¤

Annonser

56 responses to “?

 1. Snitsarens bloggrubriker tycks bli kortare och kortare. Efter ”Mors” och ”Hei” får vi oss nu serverade ett ensamt frågetecken. Som den minnesgode vet har snitsaren redan publicerat två inlägg betitlade ”Utan titel”, och det torde bara vara en tidsfråga innan detta bokstavligen blir verklighet.

 2. Om en försvunnen enkrona handlar även denna gamla klassiker från aktiebolaget Svenska Ord:

 3. Tyvärr, doesn’t do it for me. Dricksen finns i de 27 kronorna, då herrarna betalade 25 + 2 kr, och inte som påslag utöver. Och de tre kronors mellanskillnad upp till trettio finns i herrarnas fickor, à 1 kr vardera. Svårt med den här sortens vitsar för den som har modellerat för mycket matematik i sina dar.

 4. Tråkmaja! Glädjedödare ! Sadist ! Lisbett Salamander !

 5. Jag och Annakarin, typ.

 6. Hugget som stucket vem av er som är värst !!!!!

 7. Allt som luktar matte får min hjärna att tvärstanna. Inte ens lung och ro kan kicka igång den då. Pass, alltså.

 8. Om snitsaren fortsätter att avspisa sina seriöst kommenterande kvinnliga besökare med otidigheter, lär de snart göra Startnummer X sällskap och lämna denna tynande blogg. Sedan kan vi sitta här tre gamla stofiler, Snitsaren, Leffe och jag. Hur ”kul”, som ungdomen säger, kommer det att vara?

 9. Asch, inte bryr sig di där töserna om vad snitsaren säger?

 10. Nej precis, vem bryr sig !!

 11. Jag vill inte att tigern ska äta upp Bananen!

 12. Det vill inte snitsaren heller. Men tigern kanske bara vill slicka lite. För övrigt äter inte tigrar bananer. De är köttätare.

 13. Men Biffen kanske tigern kan äta?

 14. Ja, han smakar nog bättre.

 15. Är han med juväret också kött?

 16. Nja, Galentos boxande namne Tony Galento kallades på sin tid ”öltunnan”, så det är möjligt att han klarar sig. Det är inte snitsaren bekant om tigrar dricker öl.

 17. Tigrar dricker blod precis som mampyrer och marulvar. Visst?

 18. Ja, liksom frimurare.

 19. Är dom farliga?

 20. Ja, dom äter små skalliga hermafroditer till frukost.

 21. Vad är hemmafroditer?

 22. Det är ett slags små ödlor. Sov nu!

 23. Vem skulle vinna av en tiger och en frimurare och biffen?

 24. Biffen förstås, han är ju världsmästare. Men sov nu, Tildo, så du orkar vara uppe i påsk!

 25. Jag vill vara uppe hela påsken!

 26. Javisst. God natt och sov gott!

 27. Och äta så många kycklingar jag vill !!

 28. Ja, så många du hittar, Tildo. God natt!

 29. God natt !

 30. Herr Larsson !!!!

 31. Nej, Tildo, inte ikväll. Sov nu!

 32. Ha ha, snitsaren har inget kööööörkort !!

 33. Ja, det äger helt visst sin riktighet, men snitsaren är alldeles för trött för att leka nu, Tildo. Om du vill kan vi leka ”Herr Larsson” i morgon. God natt och sov gott!

 34. God natt !

 35. Nädå, Startnummer X har inte övergett någon, han försöker bara sköta sitt jobb så han ska ha råd att bjuda Snitsaren på påskgodis. Startnumret sprang nånsorts backlopp med sin klubb i kväll och sitter hemma med lungvärk efter allt rusande. Och ingen Bureborn synes än (men stjärnorna på himmelen de glänsa).

 36. Med risk för att vålla bureborn en bestående hjärnskada (om hon läser detta) får mig räknexemplet ovan att tänka på ett snarlikt problem som min far presenterade för mig för dryga 50 år sedan. Det jag tycker är intressant är att problemet fortfarande tycks leva i högönsklig välmåga. Här citerat från en sajt bland mängden som håller det vid liv:

  A person was about to die, and before dying he wrote his Will which went as follows:

  ”I have 17 Camels, and I have three sons. Divide my Camels in such a way that my eldest son gets half of them, the second one gets 1/3rd of the total and my youngest son gets 1/9th of the total number of Camels.”

  After his death when the relatives read his will they got extremely perplexed and said to each other that how can we divide 17 camels like this.

  So after a long hard thought they decided that there was only one man in Arabia who could help them: ”Imam Ali ibn Abi Taleb (as).”

  So they all came to the door of Imam Ali ibn Abi Taleb (as) and put forward their problem.

  Imam Ali ibn Abi Taleb (as) said, ”Ok, I will divide the camels as per the man’s will.”

  Imam Ali ibn Abi Taleb (as) said, ”I will lend one of my camels to the total which makes it 18 (17+1=18), now lets divide as per his will.”

  The eldest son gets 1/2 of 18 = 9
  The second one gets 1/3 of 18 = 6
  The youngest gets 1/9 of 18 = 2
  Now the total number of camels = 17 (9+6+2=17)

  Then Imam Ali ibn Abi Taleb (as) said, ”Now I will take my Camel back.”

 37. Nå det var skönt att höra att Startnummer X ännu nedlåter sig till att kommentera snitsarens enkla blogg. Naturligtvis ska han inte försumma sitt arbete för vår skull, men ej heller, som han antyder, utöva det för vår skull. Snitsaren bryr sig föga om godis, men några enkla kycklingar till do är aldrig ur vägen (eller ivägen). Vi gläder oss också åt att Startnummer X tränar flitigt. Via andra kanaler har vi hört att han kompletterar backpassen med långditon på närmare tre mil. Då Startnummer X’s och bureborns gemensamma träningar tycks påminna om gubbens och gummans närvaro i huset, föreslår snitsaren ett kort möte på Uppsala järnvägsstation med en enkel prisceremoni framför Startnummer X’s skulptur av sig själv, som numera lär ha ersatt ”Näckens polska”.

  De yngre läsare som är obekanta med godnattleken ”Herr Larsson” får i brist på lämplig youtubeinformation fortsätta att klia sig i huvudet. Eftersom detta inlägg likväl kommit att att handla om svensk humor, bjuder snitsaren i stället på denna nygamla skapelse. När snitsaren var liten och hörde monlogen på radio för första gången, tyckte han att det var höjden av humor:

 38. Åh!! Oliver Sture håller sannerligen kommentatorsfanan högt och snitsaren gläder sig åt den gissningsvis urgamla gåtan, som han vad han minns aldrig hört. Hur mycket mänsklig sanning ryms inte här. Att snitsaren vurmar för kameler och gamla araber med långa namn gör sedan hans lycka total.

  (Snitsaren erinrar sig att snitsarens bror i sin barndom skall ha skrivit en berättelse om två araber vid namn ”Marm el ad” och ”Chok el ad”).

 39. En detalj i sammanhanget är att Imam Ali ibn Abi Taleb säger sig vilja ta tillbaka ”my Camel” och inte ”a Camel” eller ”one Camel”. Att araber åtminstone förr fäste sig vid sina kameler vet var och en som läst ”Ture Sventon”.

 40. Snitsarens sätt att svara sina kommentatorer av olika kön här visar ännu en gång vilket tufft patriarkat vi lever i.

 41. Det där med kamelorna är ju lurigt, men lösningen är att sönerna inte får ut sitt arv på rätt sätt: en får 53% av kamelerna en 35% och den sista får 12%, dvs totalt 100% av de 17 kamelisarna, den 18 behövs inte egentligen utan Ibn el Arabi har bara lagt till den för att alla ska bli nöjda (han fick säkert fickan full av mynt för besväret). Att helt uppfylla faderns vilja skulle innebära att man började karva på kamelerna och den vore ju synd.

 42. Först efter startnumrets kommentar upptäcker den matematiskt skolade men uppenbarligen lättlurade och slarvigt läsande snitsaren att 1/2 + 1/3 + 1/9 inte blir 1, varför problemet är ännu roligare än han i förstone insett och delar av hans förhastade tankar ovan kring problemet ovidkommande. Dyr eller ej, torde ju imamen ha löst problemet till allas belåtenhet. För att inte framstå som den dumbom han är, ämnar snitsaren därför ikläda sig trollöron och redigera vad han skrivit tidigare. Möjligen tar han även bort denna kommentar för att om möjligt dölja alla spår av sin senilitet.

 43. Too late, monsieur, too late!

  Men hade det inte varit ännu roligare om summan verkligen hade varit 1 ? Om sönerna fått exempelvis 1/3 var och gått till imamen och lytt samma råd, det vill säga om de lånat en kamel för att få sex kameler var, bara för att sedan bli kollektivt krävda på en. Då hade det blivit riktigt kul.

 44. De hade ju kunnat haft lite is i magen och väntat på att kamelerna ynglat av sig, då hade de kanske kunnat ge Salah ad-Din en kamel för hans usla räknekonst.

 45. Sorry! Men för att inte riskera den där bestånde hjärnskadan lät jag helt enkelt bli att lusläsa Olivers kommentar. Och svaren på densamma.
  Men jag såg allt att Startnumret besegrat tvillingbackarna (?), kanske vann han till och med. Och stationshuset borde införskaffa en röd matta – till prisutdelningen.

 46. På tal om gissningslekar och de figurer som framför Martin Ljungs monolog ovan, undras hur det gick med den tävling om kungars valspråk, som snitsaren introducerade för ett och ett halvt år sedan.

  https://snitsaren.wordpress.com/2008/11/03/sikten-framfor-allt/

  De som följt tevefrågeprogrammet ”På spåret”, har kunnat konstatera att svenska monarker är svåra att hålla reda på för dem som är lite yngre, men efter vad jag minns var snitsarens läsare väl pålästa och kom med många goda förslag i snitsarens tävling.

 47. Startnumret vann mycket riktigt Startnummer X klassen. Men det var ju inta han som skulle få pris, ju!

 48. Sent in i kommentarerna som vanligt. Behöver mer tid här i livet.

  Klassiska matematikproblem. Alltid lika inspirerande och spännande. Gullfot kom ju med en klockren förklaring tidigt i kommentarsraden. Snyggt och prydligt. Själv brukar jag försöka förklara problemet med att man ska utgå från den faktiska kostnaden, 25 kronor, och räkna ”framlänges” istället för att (som de flesta gör) utgå från de 30 kronorna och sedan räkna baklänges…

  Kamelproblemet som Oliver Sture delgav oss var ny för mig. Tackar för det. Och för alla, som vanligt, underhållande kommentarer!

 49. Sena kommentarer är inte mindre välkomna.

  Snitsarens erfarenhet av räkneproblemet med hotellgästerna är att det åtminstone tillfälligt kan lura även sådana som normalt inte skulle tänka fel. Om detta nonsensproblem presenteras som ett knepigt matematiskt problem, kan man luras att se det som ett sådant och för en stund uppfatta den saknade kronan som verklig. Som psykologisk lek finner snitsaren gåtan rolig och han gläder sig åt att även Benet haft behållning av den.

 50. Jag säger som Benet; sen som vanligt… Ändå har jag faktiskt varit med från början! Innan jag har kommit på något käckt att skriva så har dock 23 andra redan hunnit före och mitt inlägg är liksom passé. Då funderar jag på något nytt men se det blir samma sak där. Jag blir helt fartblind av speeden här! Nu ger jag upp med att försöka hitta på något passande. Kommer ju ändå för sent. Men det är förbenat roligt att läsa. 🙂 Tackar ödmjukast för (gratis)underhållningen!

 51. På snitsarens blogg är alla välkomna att titta in och sitta en stund utan att känna sig förpliktade att bidra till underhållningen och finner de som Ingmarie glädje däri, är snitsaren glad. I statistiken kan snitsaren se att många hamnar här via sökningar på Google eller andra motorer medan andra länkar sig hit från olika bloggar, och då inte nödvändigtvis sina egna. Eftersom snitsarens egen så kallade bloggroll är dåligt uppdaterad, utnyttjar han själv andras, främst MaxochNisses dito för att hitta rätt i bloggosfären och mera sällan lämnar han spår av sin framfart i form av kommentarer.

 52. – MartinLjung? Är inte han död?
  – Nej han rör ju på sig.

 53. Ser att fenomenet är fött 1917 och alltså sin klena hälsa (se nedan) till trots skulle ha uppnått en ålder av 93 år. Senast snitsaren läste om honom (troligen när han fyllde nittio) brukade han inta sin lunch på den vegetariska restaurang Örtagården vid Östermalmstorg och möjligen därefter inhandla något gott i Östermalmshallen. Han påstod sig fördriva tiden med att gå på bio en gång om dan. Sämre liv kan man ha.

 54. Att lyssna på den monologen är nästan som att läsa den egna löparbloggen. Piller, naprapater och doktorer i en aldrig sinande ström. Sepåfantabletter vore kanske något man skulle pröva?

 55. På en extremt dålig gymnast som snitsaren imponerar den plötsliga volten med en tegelstensattrapp i ena handen. När monologen sändes i radio brukade den ledsagas av en förklarande spökröst: ”Här utför Martin en perfekt enhandsvolt”.

  Hur som helst önskas både Martin Ljung och Oliver Sture god hälsa!

  De läsare som en tid saknat nya inlägg på denna blogg får tåla sig ännu en tid. De som önskar läsa om löpning i allmänhet och jumpers dito i synnehet, hänvisas till MaxochNisse, där sagde jumper med snitsarens motvilliga godkännande svarar på några frågor:

  http://maxochnisse.se/2010/04/12/et-cet-cet/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s