Tröllet

När Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander på 1960-talet gästade teve-programmet Hylands Hörna, var det en stor händelse och den roliga historia han berättade i sammanhanget, blev riksbekant och ofta citerad i efterhand.  Orden ”Huk er i bänkera” ger exempelvis över elva tusen träffar vid en Googlesökning. Att den enkla anekdoten knappast var lustigare än andra från den tiden, spelade mindre roll.

När Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund förra året fick ett ironiskt infall på sin blogg,  hade detta en liknande effekt.  Det i snitsarens ögon föga märkvärdiga inlägget, som i kraft av författarens ställning och berömmelse uppmärksammades i större medier, blev snart ett av de mest lästa i bloggosfären och lockade till många, i huvudsak entusiastiska kommentarer. När dessas antal närmade sig tvåhundra, undslapp sig signaturerna ”Asgam” och ”Butlern” varsitt syrligt inpass. med nedanstående något redigerade replikskifte som följd.  

Snitsaren tycker i efterhand att hans båda administratorer och vapendragare gott kunde ha avstått från denna onödigt arroganta demonstration och bjudit människorna på deras enkla nöje, men han skyller på att vi alla ibland kan ha en dålig dag.  Tildo träffar som alltid huvudet på spiken med sitt korta inhopp, och mycket talar för att hon eller han även står bakom kommentaren från ”Bertl J”. Den upprörda ”Signaturen A”, som egentligen heter något helt annat, existerar däremot i verkligheten, liksom dennas politiska motståndare på vänsterkanten ”Signaturen B”.  Att den förra angriper Asgam med sådan verbal ilska, förklarar snitsaren med att människor inte tycker om att förminskas och förlöjligas, om det så sker helt utan avsikt.  Asgam tog  för ovanlighetens skull det hela med en axelryckning, men snitsaren kände stor ömhet för den i ordväxlingen uppenbart underlägsne ”Signaturen A” och förberedde ett vänligt tillmötesgående svar för att upprätta dennas heder,  när bloggens ägare efter 233 kommentarer stängde utrymmet för vidare diskussion.  

 

                                                                                 ¤               ¤

______________________________________________________

Som flitig bloggläsare och före detta administrator för snitsarens blogg har jag ofta konstaterat att antalet kommentarer sällan står i proportion till kvaliteten på blogginläggen. Nog brukar Peter Englund skriva betydligt intressantare än så här.

av Asgam  fredag, 10 april 2009 at 10:47

_______________________________________________________

Som tillförordnad administrator för snitsarens blogg kan undertecknad läsa Asgams kommentar ovan, innan den granskats och godkänts för publicering.

Även en enkel butler tycker sig ha gjort samma iakttagelse som Asgam och snitsaren själv nickar instämmande från sin bädd. Han har med viss möda läst igenom alla 199 kommentarerna nerifrån och upp, dessvärre före själva inlägget, varför hans förväntningar på detta drivits allt högre ju mer han läst. Hyllningar som ”sjukt roligt”, ”lysande sarkasm”, ”fullständigt brilliant”, ”det bästa som hänt svenskt kulturliv i år” lovar mycket, men även ett fåtal kritiska omdömen i stil med ”trams”, ”ovärdigt” eller ”en pajas till historiker” skapar förhoppningar om något utöver det vanliga.

Snitsaren, som varje morgon kläcker ur sig dussinet briljantare och roligare idéer och även kan vara nog så tramsig, när den andan faller på, blev naturligtvis besviken, och när vi frågar vad han tycker om Peter Englunds blogginlägg, tittar han bara sorgset på oss. Som den människokännare han är, förstår han, att Peter Englund aldrig haft anspråk på att ha skrivit något särskilt märkvärdigt.

av Butlern  lördag, 11 april 2009 at 12:09

_______________________________________________________

Till Asgam.
Kan det bli mer intressant än så här? Att diskutera huruvida Sverige bör befolkas av ytterligare människor som hyllar massmord, statsterror och allmänt – för att inte säga särskilt – lidande?

Vilken fråga förutom kärleken är viktigast att diskutera; hur vi på bästa sätt minskar lidandet i världen genom att BLAND ANNAT bekämpa kommunism, leninism, marxism, socialism, stalinism och andra former av -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken?

Jag bara undrar. Vad är egentligen viktigare än detta? Svara gärna på det.

Och – för övrigt – vem är du att avgöra det när du inte ens orkar skriva varför du inte gillar PE:s inlägg. Stackare som orkar klaga men inte orkar säga varför. Måste vara jobbigt att vara människa.

av Signaturen A  måndag, 13 april 2009 at 5:22

_______________________________________________________

Till ”Signaturen A” – kommunism, leninism, marxism, socialism, stalinism och andra former av -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken?

Just nu – med tanke på de våldsamma politiska klimatförändringarna – tycker jag det är ganska angeläget att koncentrera sig på att bekämpa följande -ismer:

1. Nazism.
2. Rasism.
3. Fascism.

av Signaturen B  tisdag, 14 april 2009 at 8:16

_______________________________________________________

Kära Signaturen A !
Du ber mig svara på om det finns någon viktigare fråga än ”att på bästa sätt minska lidandet i världen”. Samtidigt frågar du mig: ”Vem är du att avgöra det?”.

Ja, vem är jag att avgöra det?

”Att på bästa sätt minska lidandet i världen” och ”bekämpa -ismer som förpestar jordklotet och minskar kärleken” låter i mina öra som viktiga frågor. Peter Englund har också skrivit om sådant många gånger, och då (som jag vågade antyda) ”betydligt intressantare än så här”. Det betyder inte att hans inlägg var ointressant eller att jag (som du skriver) inte gillar det, bara att det inte riktigt motsvarade de 200, i huvudsak översvallande berömmande, kommentarerna. Hade det inte varit för dem, hade jag bara tänkt: ”Jaha”.

Ett Jan Myrdal-sällskap, som delar ut ett Leninpris är väl närmast en nyhet som talar för sig själv. Det låter som ett aprilskämt och är som sådant svårt att överträffa med satir, ty alla dörrar är redan vidöppna. När Peter Englund instiftar ett Pol Pot-pris, så är det i mina öron (och som min vän Butlern också antytt) varken ”ovärdigt” eller ”pajasaktigt” eller ”sjukt roligt” eller ”fullständigt briljant” och absolut inte ”det bästa som hänt svenskt kulturliv i år”. Det är helt enkelt förutsägbart och oförargligt, och som min vän snitsaren förstår, så har Peter Englund heller aldrig haft pretetioner på att ha skrivit något av sina briljantare inlägg.

Ett tungviktigt inlägg om Lenins brott och Mattias Gardells författarskap hade garanterat inte genererat mer än 50 kommentarer, och häri hittar du förklaringen till mina höjda ögonbryn.

Alexandria 14 april 2009.

av Asgam  tisdag, 14 april 2009 at 11:27

_______________________________________________________

Men, Asgam, om inte Englund och hans katter instiftat sitt pris, hade hans blogginlägg inte uppmärksammats av massmedia och hur många hade då läst hans åsikter? Snitsaren vet av erfarenhet att varken tung information eller briljant ironi går hem bland människorna.

av Butlern  tisdag, 14 april 2009 at 11:36

_______________________________________________________

Ja Butlern, nog så sant !!

Utan dina och mina korta kommentarer under detta välbesökta blogginlägg hade vi inte fått dessa minuter i rampljuset och de extra besökare härifrån, som tack vare oss hittat till snitsaren blogg, hade även fortsättningsvis levat i okunskap om denna.

av Asgam  tisdag, 14 april 2009 at 12:09

_______________________________________________________

Till Signaturen A’s och Signaturen B’s listor över -ismer att bekämpa, vill jag, med särskild udd riktad mot den citerade snitsaren, lägga ”snobbism”.

av Tildo  tisdag, 14 april 2009 at 12:35

_______________________________________________________

Det är obegripligt hur Peter Englund kan hylla massmördaren Pol Pot med ett pris i dennes namn. Englund borde se dokumentärfilmen ”The Killing Fields”, så han inser de röda khmerernas illdåd. Hur historielös får man bli?

av Bertl J  tisdag, 14 april 2009 at 1:10

_______________________________________________________

Per Ahlmark deltog en gång i en vanlig lättviktig kortintervju, där det bland frågor om älsklingsrätt, senast sedda film och liknande även undrades vad han ”avskydde mest”, varvid han svarade: ”Folkmord”. Då skrattade snitsaren. Stor humor är ofta oavsiktlig, men där man märker avsikten, blir man förstämd, som Runeberg säger.

av Asgam  tisdag, 14 april 2009 at 3:31

_______________________________________________________

Det här med snobbism kan jag hålla med om då dessa herrar ‘Asgam’ m fl skyler över sin innehållslöshet härmed.

av Signaturen B  tisdag, 14 april 2009 at 9:51

_______________________________________________________

Ha ha ha! ”Dessa herrar Asgam med flera skyler över sin innehållslöshet”. Där fick ni så ni teg va!

av Tildo tisdag, 1 4 april 2009 at 11:30

_______________________________________________________

Asgam får svara för sig själv, men det är sant att en enkel butler inte har mycket att komma med i politiska frågor. Han vaktar sin tunga likt butlern i boken och filmen ”Återstoden av dagen”. När den nazistvänlige lorden där inför ett förfriskat sällskap likasinnade, för att demonstrera den enkla människans oförmåga att överblicka komplicerade politiska samband, ytterst ifrågasättande värdet av demokrati, ställer några frågor till butlern, svarar denne entonigt ”Tyvärr Sir, jag kan inte stå till tjänst i denna fråga”. Min egen herre, snitsaren är dock inte nazistvänlig utan en humanist ut i fingertopparna. Hans blogg sysslar visserligen inte mycket med politik, men är för den skull långt ifrån innehållslös. På tal om hemskheter under sovjettiden, ber snitsaren mig försynt fråga Peter Englund om han känner till och eventuellt vet mer om denna historia

https://snitsaren.wordpress.com/2009/01/16/stepanovs-olycksbroder-2/

Många kommentatorer här ovan säger sig också vara kunniga i Sovjetunionens historia. Kanske någon av dem kan hjälpa snitsaren.

av Butlern  onsdag, 15 april 2009 at 12:07

_______________________________________________________

Till Asgam.
Jaså, det är där skon klämmer? Att hans inlägg var så ointressant att du underkänner den svallvåg av kommentarer som följer härefter. Problemet är att din förväntansnivå motsvaras inte av ditt sätt att argumentera; du driver kontrafaktisk argumentering. Du anser en ”tungviktigt inlägg” (återigen du kategoriserar såsom Stalin gjorde med meningsfränder och motståndare) skulle inte ha lett till något. HUR I HELA HUNDAN VET DU DET? Nej, du vet inte. Det enda du gör är att bidra till exakt noll i såväl diskussionen som i frågan om inlägget som sådant är något att ha. Din åsikt får du absolut ha – men du lyckas inte ens med ett enda kommatecken beskriva på vilket sätt inlägget inte motsvarar DINA förväntningar. Min egen lilla tes är att du bara är här för att kasta grus i maskineriet (ibland är det viktigt att göra det och ibland är det bara för att jävlas). Jag är inte riktigt säker på vad du är ute efter eftersom du inte uttrycker varför du tycker som du gör – men lutar definitivt åt det senare, till dess att du lyckas prestera ett svar som faktiskt uttrycker varför.

Gällande Jan Myrdal-sällskapet och Leninpriset att det skulle tala för sig själv får du allt ta och backa på tiofalt. Hade det inte varit för PE blogginlägg hade hela frågan varit medialt död eftersom våra vänstervridna kulturredaktioner tillsett att frågan inte skall reporteras om och att de totalitära krafterna hade kunnat fortsätta verka i sina mörka rum – MG ABSOLUT inberäknad.

Nu har PE dragit MG ur mörkret och ställt honom vid det offentliga skranket och det anser du vara en av hans mindre bra inlägg? Ja, jösses – antingen är dina krav gudomligt stora eller så förstår du inte vad PE har åstadkommit och fortsätter att åstadkomma.

Det är tragiskt att du inte förmår se skillnaden på blogginlägg som gör skillnad och de som inte gör det. PE blogginlägg är utan tvekan detta decenniums medialt förmodligen viktigaste blogginlägg och det avfärdar du med att det inte är seriöst. Snacka om oseriöst svar.

Meningslösheten har tagit nya – högst oväntade – vägar och det är tragiskt att du satt dig på en så makalöst hög häst. Synd att du trillade av innan du ens kommit iväg. Det måste efter ditt svar vara synnerligen besvärligt att leva eftersom du inte ens bevärdigar mig med ett konkret svar. Och om nu svaret inte finns (vilket är fullt möjligt men kanske inte helt sannolikt) då tror jag i min offantliga enfald att ditt inlägg tyvärr inte ens är nödvändigt.

av Signaturen A   15 april 2009 at 12:13

_______________________________________________________

.

Annonser

124 svar till “Tröllet

 1. Gud vad barnsligt !!

 2. ”Snitsaren, som varje morgon kläcker ur sig dussinet briljantare och roligare idéer och även kan vara nog så tramsig, när den andan faller på, blev naturligtvis besviken”.

  Jaha, och var får man ta del av dessa ”briljantare och roligare idéer”? Uppenbarligen inte på denna blogg i alla fall. Maken till trist hopkok får man leta efter.

 3. Som så många gånger förr tvingas jag ställe en fråga angående rubriken till snitsarens inlägg. Så vitt jag förstår är ordet ”tröllet” hämtat ur en kommentar till föregående inlägg, närmare bestämt en sådan signerad ”bureborn”. Tidigare har samma ”bureborn” förmått snitsaren att ändra en bloggrubrik från ”Stepanovs lag” till ”Skoregler” och vid ett annat tillfälle har ett av hennes gosedjur (heter det så?) vid namn ”Stig” givit upphov till ett helt blogginlägg betitlat ”Morbröder”. Törs man fråga om damen i fråga har lindat snitsaren runt sitt lillfinger?

 4. Det var väl inte Runeberg som sa att ”man märker avsikten och blir förstämd” utan Goethe.

 5. Jaså, snitsaren tycker att man ska, som han uttrycker det, ”bjuda människorna på deras enkla nöjen”. För sådan pompös uppblåsthet finns det bara ett ord: Fy fan !!!

 6. Snitsarens blogg suger hästpung !!

 7. Hur folkmord kan vara ”stor humor”, som signaturen ”Asgam” och snitsaren tycks anse, övergår mitt enkla förstånd. Hur historielös får man bli?

 8. Härligt snitsaren! Keep up the good work! 🙂

 9. Håller med Signaturen A på det är tragiskt att snitsaren och hans hejdunkar har satt sig på en så makalöst hög häst. Synd de inte ramlar ner och bryter skallen.

 10. Gud vad barnsliga ni är allihopa! Typiskt killar att göra sig märkvärdiga.

 11. Jag är ingen kille. Jag är tjej. 🙂

 12. (skoja bara) 🙂

 13. Hur barnslig kan man bli !!

 14. Även om jag inte delar hennes feministiska förenklingar och nog skulle välja ett andra ord än ”Gud” och ”barnsligt”, tvingas jag hålla med signaturen ”annakarin” i hennes kritik. Låt mig tycka att en del kommentatorer ovan, signaturen ”Robbespjärr” icke minst, ådagalägger en påfallande brist på mognad, och att som signaturen ”Fyrbåk” önska sina meningsmotståndare kroppsskada, anser jag vara direkt opassande. Sällan har jag sett arvet efter Voltaire så till den grad förskingrat.

 15. Elefantpung !!

 16. Det kan tilläggas att Jan Myrdahl-sällskapet som komplement till det med rätta kritiserade Lenin-priset (som för övrigt i år gick till filmaren Roy Andersson) även delar ut ett mindre pris kallat ”Robespierre-priset”. Kanske en viss signatur bland kommentatorerna här ovan aspirerar på detta nästa år? Årets pris (10 000 kronor) lär ha gått till Kajsa Ekis Ekman.

 17. Nej men däremot delas Robbespjärr-priset ut till gamla mossiga stofiler. Priset, ett fossil av en dinosauriepung delas i år av Leffe, Bertil och snitsaren.

 18. *Asg* 😀

 19. Jaha, och hur gamla är ni själva, Robbespjärr och ludenbröst? Högst tre år!

 20. Love u 2, gumman ! 😀

 21. Startnumret vill bara meddela att han sprang 10 km i Hagaparken igår. Isigt. Snål blåst. Mötte två löpare, en kvinna och en man. Bägge såg trötta ut. Men, hemkommen såg han sig själv i spegeln. Ingen vacker syn. Frågan är om det blir någon Bore Cup i Bälinge i helgen! Oj, är inte detta en löparblogg? Då ber man om ursäkt!

 22. Eftersom denna blogg i varje fall huvudsakligen läses av löpare (möjligen med undantag för den gångna nattens och morgonens invasion av kommentatorer), passar det alldeles utmärkt att Startnummer X redovisar sina löpturer här. I synnerhet som han numera tycks hålla sig borta från dagboken på jogg.se. Själv sprang jag vintervändbanan 12,3 km igår. Plurrade med ena foten i en förädisk pöl och kände mig allmänt seg. Frågan här är inte om det blir någon Bore Bälinge utan snarare om det blir något Stockholm Marathon. Höstens löpform är mil borta.

  Jag kommenterar numera helst löpning, varför övriga kommentatorer får vänta på svar tills snitsaren har vaknat.

 23. I det svenska språk, snitsaren är uppvuxen med, anger kolon efter egennamn den talande eller skrivande, medan man numera för att spara tid i bloggosfären låter samma konstruktion beteckna adressaten eller den tilltalade. För att hjälpligt kunna bemästra den flodvåg av kommentarer som det senaste dygnet drabbat denna blogg, hemfaller snitsaren nedan till det senare bruket av nämnda skiljetecken:

  annakarin:
  Är det bra eller dåligt?

  Nackamasten:
  Butlern överdriver en smula. Det torde röra sig om högst en eller två briljanta idéer per morgon. Dessvärre lämpar de sig sällan för denna blogg.

  Bertil:
  Den frågan är ”damen i fråga” bättre skickad att svara på.

  Leffe:
  Ja, orden ”Man merkt die Absicht und wird verstimmt” lär vara en omtolkning av ”So fühlt man Absicht und man ist verstimmt” ur Goethes ”Torquato Tasso II”.

  Erwin:
  ”Fy fan” är inte ett utan två ord. Tack för båda.

  Robbespjärr:
  Denken ist schwer, darum urteilen die meisten.

  Bertl J:
  Allt, till och med ordet ”folkmord”, kan bli humor i rätt, eller snarare fel, sammanhang.

  ludenbröst:
  Tack Jerry! (för visst är det du – I 20 sjunde kompaniet 1965 – luckans lustigkurre alla kategorier!).

  Fyrbåk:
  Vad är en ”hejdunk”?

  annakarin:
  Well roared !

  ludenbröst:
  Samma gamla Jerry !

  annakarin:
  När det handlar om Jerry Bengtsson finns inga sådana gränser.

  Bertil:
  Even better roared !!

  Robbespjärr:
  Wie ich gesagt habe: Denken ist schwer.

  Leffe:
  Tack för informationen!

  Robbespjärr:
  En dinosauriepung torde vara en biologisk sensation, varför snitsaren ser fram emot priset med spänning.

  ludenbröst:
  Ja ja 🙂

  annakarin:
  Hur gammal är du själv?

  ludenbröst:
  Tag det lugnt nu, Jerry!

  Tildo:
  Nu räcker det kanske !

 24. Existerar verkligen signatur A i verkligeheten? Det låter ju helt befängt! Fr at låter som han hyllar DEN STORE LEDAREN (PE??), vars STORHET vi vanliga dödliga är för dumma och inskräkta att förstå!

 25. Att signaturen existerar i verkligheten som signatur, får vi anta om vi litar på våra sinnen. Att någon står bakom denna är också förenligt med vårt sätt att uppfatta världen.

  Om vi rätt tolkar Startnummer X (och snitsaren tidigare), gäller frågan i stället om personen bakom signaturen är äkta i sina åsikter och sitt sätt att formulera sig, eller om det handlar om troll eller annat småknytt.

  Signaturens upprördhet över Asgams bristande insikt om storheten i ”PE blogginlägg”, kan förvåna, i synnerhet som andra kommentatorer direkt kritiserat sagde PE och kallat honom både det ena och det andra. Den som bemödar sig att läsa iegenom alla de 233 kommentarerna ska även finna att fler höjt på ögonbrynen över mängden kommentarer (även om Asgam och Butlern möjligen står i särklass vad gäller trött och överlägsen attityd). Denna selektiva kritik av Asgam kunde peka på Tildo som upphovkvinna eller -man, men mot detta talar med säkerhet hennes eller hans oskyldiga min vid en direkt konfrontation, ty något pokerface har aldrig begåvats Tildo. (Hur hennes eller hans demonstrativt bortvända ansikte ska tolkas, när vi frågar om gårdagens många kommentarer här ovan, vet vi inte).

  Signaturen Á’s sätt att tänka och formulera sig må vara svårt att förstå för oss, men som uttryck för en existerande människa är det lika äkta som något annat i bloggosfären. Vi får aldrig glömma att det finns en värld även utanför snitsarens blogg.

 26. För ett enkelt Starnummer kan det ju framskymta att A när just den typ av inskränkta åsikter som A själv kritiserar, men detta är ju vanligt. Det är lättare att se en bjälke i grannens ögon än en vagel. X tycker själv illa om -ismer. Framförallt infantilism, kiasuism och botulism.

 27. För att inte tala om piebaldism! Usch!

 28. Signaturen ”Startnummer X”’s magkänsla när det gäller inkonsekvensen i signaturen ”Signaturen A”’s åsikter är troligen riktig. Förhoppningsvis skyddad av anonymiteten får denne A stå som representant för flera likasinnade och hans olovligen citerade kommentarer får på samma sätt exemplifiera något allmänt. Om han mot förmodan skulle hitta hit och känna igen sig, räcker snitsaren fram handen.

  Av de uppräknade ismerna känner snitsaren inte igen sig i någon. Hur är det med startnumret?

 29. Jo, startnumret känner igen någon. Botulism, s.k. korvförgiftning, orsakas av ett kraftigt nervgift som produceras av bakterien Clostridium botulinum under anaeroba (dvs i frånvaro av syre) tillväxtbetingelser. Det är samma gift som ansvarslösa filmstjärnor (och andra medmänniskor med förvrängda skönhetsideal) låter injicera i sina ansikten för att plåna ut rynkor. Vad som egentligen händer är att ansiket blir partiellt förlamat.

 30. I snitsarens fråga, glömde nog Starnummer X ordet ”sig”, eller har han månne själv drabbats av botulism. Hur som helst tackar vi för föreläsningen. Snitsaren har ingen personlig erfarenhet av det slags förgiftning. Som väl är tycks det inte förekomma några fall av botulism genom surkål.

 31. Vilket sjukt roligt inlägg!! Fullständigt briljant som alltid. Detta måste vara det bästa som hänt svenk bloggossfär i år!!

 32. Det kallar snitsaren en kommentar!!

 33. Jaha, och vad kallar då snitsaren de andra 30 kommentarerna här ovan då??

 34. Startnumret känner igen sig i alla ismer han nämnde. Fra a i infantilism. Men även i botulism och piebaldism.

 35. Appopå priser – när blir det egentligen prisutdelning X:et? Just det ja, jag har bestämt mig för att jag är en musa. Känner mig numer grekisk. Och så har jag ont i magen av skratt.

 36. Till Bureborn svarar vi att prisutdelningen sker nästa gång vi träffas på tisdags/torsdagsträningen (eller söndags-dito, men det är väl inte aktuellt?). Alltså, när tänker B bevista någon ULK träning?

 37. Jo, Fyrbåk, alla kommentarer är kommentarer och alla är välkomna. Få är däremot så mångtydiga att de får två utropstecken efter sig. Johans var en sådan.

  Att Startnummer X har en klädsam släng av infantilism, är oss välbekant, men inte att han skulle ha drabbats av botulism och piebaldism. Det senare brukar väl synas åtminstone på sommaren. Hur som helst och oberoende härav tycks Startnummer X, till skillnad från ett antal Vallentunaveteraner (utom jumper som inte springer flåslopp längre) ha avstått från Bore Cup i Bälinge.

  Snitsaren stämmer även in i Bureborns fråga angående det för mycket länge sen instiftade och utsedda ”Startnummer X priset”. Om det inte blir utdelat snart börjar vi ana att Startnummer X bara velat göra en Englund eller en Robbespjärr, det vill säga dra till sig uppmärksamhet.

  Skall vi i övrigt tolka bureborn så, att snitsaren även i fortsättningen får snylta på hennes musiska inspiration? I sådant fall kan denna blogg se framtiden an med försiktigt hopp.

 38. Att snitsaren slår på trumma för sådana figurer som Startnummer X och fjäskaren Johan är bara sorgligt. Hoppas snitsaren och hans hejdukar spricker av mallighet (ja jag råkade skriva hejdunkar tidigare ty jag har faktiskt inte samma möjlighet att ändra mina komentarer i efterskott som en viss snitsaren och hans hejdukar, men att snitsaren kunde nedlåta sig på anmärka på dylika ”felaktigheter” visar bara vilken billig person han är ut i fingerspetsarna). Dessutom hoppas jag att buerborn ska hålla sig borta med sin så kallade ”inspiration” på den här så kallade ”bloggen” om det nu skall rendera till följd dylika undermånliga så kallade ”blogginlägg”. Jag mår illa!

 39. Startnumret övar sig att dela ut pris han hoppas att, om inte själv få, så åtminstone få dela ut fina pris även i framtiden. Startnummer X priset kommer inte, som Polt Potpriset, bli en ”fjärt i vinden” (för att citera någon).

 40. Eftersom uttrycket ”fjärt i vinden” ger närmare 6 tusen googleträffar, citerar Startnummer X troligen bara en anonym grå massa. Ännu oklarare är ursprunget till orden ”fjärt i rymden” som träffas över 130 tusen gånger. Uttrycket är känt från flera runstenar i Vallentuna och det finns även en blogg med det namnet.

 41. Och när Startnummer X skriver ”Polt Pot” i stället för ”Pol Pot” kommer inte snitsaren dit med sitt viktigpetterfinger . Dt är tydligen att en del särbehandlas emedan övriga inkusive undertecknad är skottpengar på.

 42. Av för mig oklar anledning förekommer ibland stavningen ”Polt Pot”, medan stavningen ”Hejdunkar” torde vara exklusivt fyrbåksk. Inkasserade månntro herr Fyrbåk en liten skottslant när han nu än en gång sköt sig själv i foten.

 43. En sökning på namnet ”Polt Pot” ger nästan 4 tusen träffar på Google, medan ”Pol Pot” träffas 920 tusen gånger. Operauppkomlingen ”Paul Potts” hittar man nästan lika ofta (869 tusen träffar).

 44. Att herr Leffe agerar som överste präst och delar ut bannbullar till höger och vänster förvånar icke alls men är summa summarum alltnog lika sorgligt för att inte säga obehagligt. Hoppas att herr viktigpetter magister Leffe ramlar och får pekpinnen i ögat.

 45. När man läser dagens kommentarer här så har man lite svårt att tro att det är internationella kvinnodagen.

 46. Paul Potts suger drontpung!

 47. Mozartkulor !

  *Asg* 😀 😀

 48. Herregud !! Bor vi samma land?

 49. Jag undrar om det finns någon företeelse, som signaturen ”Robbespjärr” inte associerar med testiklar från levande och utdöda djur. Existerar det över huvud taget något i hans begränsade värld som inte ”suger”? Måhända kan vi i så fall som omväxling få veta vad som eventuellt ”äger”.

 50. ”äger”
  Wow, coola farbrorn !

 51. Coola Berra, grabben med chokla i !!
  *Asg* 😀 😀

 52. Svenne Berka bäst på plan !!

 53. Ussare kvanting! Här kommer mandrom!

  😀 😀 😀

 54. Det borde vara enklare att felstava Pok Pot, eller Poö Pot, fast egentligen är det väl så att hjärnan är snabbare än fingrarna och avslutar hela namnet redan efter för(?)namnet; Polt. Å andra sidan låter Polt som en gata i San Francisco (odödliggjord i någon Dirty Harryfilm, t ex den där han jagar den slemme Scorpio).

 55. Fjäskare? Moi? Den där Fyrbåk är bara ute efter uppmärksamhet. Han/hon behöver bara en kram!

 56. Det gläder mig att herrar Robbespjärr och ludenbröst känner till det gamla fina ordet ”mandrom”.

 57. Mandrom mord och norska män !

  😀 😀

 58. Förutom mig själv hittar jag bara män (eller vad man nu ska kalla er) som kommenterat denna blogg idag. Var är alla kvinnor på internationella kvinnodagen?

 59. Här ! 😀 😀 😀

 60. Känner du dig ensam stumpan. Då har jag något till dig!

 61. Menar du mig eller annakarin?

  *Asg* 😀 😀

 62. Ooooooj !! Vad rädda vi blev!!

 63. Man ser ju bara en svart ruta. Var är alla brudarna?

  😀 😀 😀

 64. Här typ:

 65. *Asg* 😀 😀

 66. Undrar om det inte är ”Beavis” och ”Butthead” som besöker (för att inte säga hemsöker) snitsarens blogg.

 67. Amatörpsykologen Johan kan ta sina kramar dit peppar växer eller krama sig själv. Sådana förståsigpåare borde ha prygel in på bara skinnet så att han inte kan sitta på sin fula cykel. Och snitsaren och hans hejdukar likaså att de inte kan sitta på sina höga hästar utan ramlar ner och bryter skallen.

  Dessutom undrar jag också om det tycks försigkomma censur på denna blogg. Inte för att jag ens skulle ge min ena fot för de där herrar lustigkurrar ”Robbespjärr” och ”ludenbröst” men vid tillfälle när jag läste senast här såg jag orden ”Beethovenballar” och ”Pucchinipung” i något av deras kommentar om opera. Nu är de borta vilket endast kan betyda ren och skär censur. Om snitsaren ska idka ren och skär censur borde han börja med sin egen blogginlägg.

 68. Vadå ful cykel? Tycker den ser grym ut. Eller vad säger du Berra. Schucker stålhingst va!

 69. Cykeln eller Johan?

 70. *Asg* 😀 😀

 71. I told a joke !

 72. *Vrålg* 😀 😀 😀

 73. Silence! I kill you !

 74. Moahahaha !!

 75. *LOL* *ROFL* *Vrålg* 😀 😀 😀 😀 😀 *Dör*

 76. Har alla normala människor försvunnit från den här bloggen?

 77. Det verkar inte bättre.

 78. Det är måhända överflödigt att påpeka att det inte är jag som skrivit de senaste tre kommentarer, som står i mitt namn. Som var och en förstår, har jag inga som helst synpunkter på Johan och hans cykel. Jag gläder mig dock åt att de båda lustigkurrarna känner till det gamla fina ordet ”schucker”, även stavat ”sjucker”.

  Låt vara att jag inte delar annakarins alla värderingar, men jag hyser stor respekt för kvinnan som mänsklig varelse och till skillnad från lustigkurrarna ovan respekterar jag den internationella kvinnodagen. Hatten av för det starka täcka könet!

  Liksom signaturen ”Fyrbåk”, vars åsikter om kroppsaga jag i övrigt tar bestämt avstånd från, har även jag noterat att någon avlägsnat nämnda, opassande omdömen om opera i allmänhet och den gode men långt ifrån fulländade sångaren Paul Potts i synnerhet. Jag kan dock inte säga att jag beklagar den eventuella censur som förkommit. Opera som konstart tycks inte stå högt i kurs bland vissa av kommentatorerna på denna blogg. Att någon av dem skall ha sett den tevesända föreställningen från Baden-Baden av Richard Strauss ”Rosenkavaljeren” i lördags under pågående melodifestival, håller jag för osannolikt, men måhända gjorde den musikintresserade snitsaren eller operahabituén Startnummer X mig sällskap i upplevelsen?

 79. Rosénkavaljeren? Den har Startnumret sett hur många gånger som helst, men inte på TV. Fast, den blir allt lite seg i längden. Paul Potts är nog en bra mobiltelefonförsäljare men någon ny Jussi ( http://www.youtube.com/watch?v=ofKk_Etapq4 ) är han ju inte.

 80. Snitsaren såg åtminstone delvis på Rosenkavaljeren. Han fann den lite lång och seg med svårbegriplig intrig och han tyckte också att det var glest med örhängen. Dock stannade han i rummet och lyssnade med halvt intresse i väntan på den berömda tersett som han läst skulle komma mot slutet. Och nog tycker snitsaren att kompositören belönar den publik som troget stannat kvar:

  Vad gäller Paul Potts står hans sångförmåga naturligtvis inte i proportion till hans berömmelse, men även om han inte är någon ny Jussi Björling, är han med vanliga mått mätt en mycket god sångare. Möjligen illustrerar Paul Potts mediala genombrott andemeningen i detta blogginlägg. Hur ofta bedöms varje företeelse för vad den egentligen är. Varför är PO Enquists personliga rekord på 197 cm i höjdhopp mer känt än snitsarens dito.

  ¤

  Någon censur har snitsaren inte utövat på sin blogg, även om signaturen ”Fyrbåks” personliga angrepp på sina medkommentatorer tangerar gränsen för vad som bör tolereras.

  Eftersom den trogna signaturen ”Bertil” tydligen råkat ut för en buktalare som förfalskat hans namn, är det troligt att någon med tillgång till snitsarens nycklar spelar oss spratt i flera avseenden. I brist på bevis vill vi dock inte peka ut någon.

  För den som till äventyrs glömt denna följetong i löparbloggosfären återupplivar vi tillfälligt med tanke ovan citerade repliker nedanstående lik:

 81. Efter att den internationella kvinnodagen begåvade denna blogg med 173 visningar och hela 43 (!!) kommentarer, tycks nu intresset ha svalnat helt.

  Antalet kommentarer under detta inlägg är nu uppe i 82, vilket enligt Asgam ovan sällan tyder på tyngd och kvalitet, men ett rekord är det likafullt. Någon ambition att slå Englunds rekord på 233 (eller ens gullfots 113) kommentarer har vi inte, men eftersom snitsaren just nu inte har något nytt blogginlägg på hjärtat, står kommentatorsfältet under detta till allmänhetens förfogande ännu en tid. Kanske vill Startnummer X berätta om sin löpning i Hagaparken eller längs Fyrisån. Kanske kan han och bureborn äntligen komma överrens om plats och tid för överlämnande av diverse pris. Kanske har någon av övriga annars flitiga kommentatorer tjyvhållit på något tänkvärt i avvaktan på ett anständigare samtalsklimat på snitsarens blogg.

  Dörren är öppen!

 82. Kamelp**g !!

 83. *Vrålg* 😀 😀

 84. Det är visserligen sant att upprepning stundom kan vara ett raffinerat stilmedel, men nu kanske det ändå räcker, Tildo.

 85. Nä, men Startnumret kan ju alltid skicka över en liten teckning.

 86. Startnummer X pigga och informativa teckningar kan mänskligheten inte få för många av. Dessvärre kan de av tekniska skäl inte visas bland kommentarerna här, men i mån av relevans och allmänintresse kan plats beredas annorstädes i denna blogg. Snitsaren funderar på ett inlägg om Tapio Rautavaara och hans häst. Startnummer X kanske har något om spjutkastare och/eller hästar?

 87. Snitsarens sköterska meddelar för övrigt att hon hörde årets första riktiga koltrast idag.

 88. Eller Startnummer X kanske kan rita snitsaren som rondellhund?

 89. Startnumret vågar inte rita rondellhundar. Då kanske Jihad-Fido kommer sättande och biter honom i benet!

 90. Redan denna kommentar från Startnummer X kan vara mer hädisk än snitsarens alla länkar till Jeff Dunham och Monty Python eller snitsarens analys av den etthundraelfte suran (se ”Religion” ovan). Snitsaren har ofta förundrats över att den lilla hädelsen anses värre än den stora. Den som säger att gud har kalsonger råkar värre ut än de många som säger att han över huvud taget inte finns.

 91. Startnumret är redan illa ute efter att ha avritat en kollega i form av en rondellhund och sedan spridit bilden via email Nästa skandal kanske? Något för Rapport och Aktuellt (och Kalla Fakta som ju brukar smyga i korridorerna på Startnumrets arbetsplats). Måste Startnumret göra en pudel (rondell-pudel). Vi får väl se…

 92. Var det en löparkollega eller en arbetskollega (vilket i och för sig borde vara samma sak för en som är startnummer till professionen)?

 93. En arbetskollega, naturligtvis! Startnumret skulle aldrig häckla en löparkollega! På Startnumrets nuvarande arbetsplats sammanfaller mängden löparkollegor och mängden arbetskollegor inte på någon punkt.

 94. Så snabblöparen från Rånäs 4H har sprungit sin kos för gott? Hur motionerar kollegerna i Solna? Spinning?

 95. Motionerar?? Snabblöparen från 4H har bytt jobb men springer fortfarande lika snabbt. Se senaste Borecup! Dessutom åker han hellre till Sydafrika på träningsläger, än haltar runt med gamla Startnummer.

 96. För den som till äventyrs hörde gårdagens Spanarna, där vårens modetrend, Kalle Anka modet (dvs byxlös), avhandlades. Startnumret vill bara påpeka att han återigen visat sig vara en föregångsperson och annamat detta mode redan förra våren. Som bevis kan man läsa Startnumrets inägg om Boston Marathon från april 2009. Där är han avbildad när han sitter i en trekronortröja omgiven av kenyanska löparlandslaget.

 97. Och nu är det visst bara Startnumret som läser denna blogg.

 98. Nu när det bara är två inlägg från 100 kanske någon borde se till att denna magiska gräns uppnås (och överträds?)!

 99. Se där inlägg nummer hundra! Startnumret kan man lita på! Men nu måste han gå och jobba! Vad är belöningen för att utgöra det hundrade blogginlägget? Resa till Sydafrika? En ny BMW? Hur är det med Snitsarens sponsorer (t ex OLW), en påse ostmaskar borde de väl kunna hosta upp?

 100. Startnummer X gissar alldeles rätt. Den hundrade kommentaren ger honom inte bara en resa till Sydafrika och en sprillans ny BMW, utan också en liten häst. Startnumret har dock lärt oss att priser inte nödvändigtvis behöver delas ut för att existera.

  Den som mot förmodan är intresserad av att studera Startnummer X underlivsbeklädnad på väg hem från Boston, kan göra det här:

  https://snitsaren.wordpress.com/2009/04/27/boston-marathon/

  När Startnummer X springer i Uppsala tycks han dock göra det helt naken. För övrigt tycks byxor vara sällsynta i staden, då både Janne Holmén och det falska Lammet saknar sådana på startnumrets bild i slutet av nedanstående inlägg:

  https://snitsaren.wordpress.com/2009/03/22/tristan-da-cunha/

 101. Sajnar byxor?? Janne Holmén har ju randiga byxor!! Att lammen saknar brallor i Uppsala (liksom annorstädes) får nog säkas vara helt naturligt. Startnumrets nakna uppenbarelse i den famösa Von Bahrska häcken får nog sägas vara dubiös.

 102. Jaså det var Jannes byxor. Vi trodde det var hans vätske- eller patronbälte. Eller möjligen en xylo- eller vibrafon som han ska spela med de där klubborna på.

 103. Jaså, ska det häcklas och klagas på teckningarna också, då kan Snitsaren glömma att få något nytt alser!! God Natt!!

 104. Sidan ”Heraldik” ovan visades idag inte mindre än 64 gånger. Sökmotortermerna som lett hit under dagen var (siffrorna anger antal):

  fågel i heraldiken 10
  fågel inom heraldiken 8
  heraldisk fågel 4
  fågel heraldiken 4
  heraldikfågel 3
  heraldiken fågel 3
  örn heraldik 2
  moen konst 2
  fågel heraldiken örn 2
  oddvar blå 2

  Handlar det möjligen om en nyckel i något korsord?

 105. Att det var två dagar sedan någon kommenterade denna blogg betyder inte att den är obesökt, vilket gårdagens noterade sökmotortermer vittnar om:

  fågel i heraldiken 3
  mexico black power 2
  varifrån härstammar ordet ”album” 2
  heraldisk fågel 2
  tolka barn teckning 2
  fågel inom heraldiken 1
  storbritanniens nationalsång text 1
  anerriftho kybos 1
  ”jag brujkar röka Örnen” 1
  ann saxstil 1

  och idag har man redan börjat undra över:

  barksdale ”high jump” 3
  historisk jämförelse mellan tunisien och 1
  tapio rautavaara leningrad 1
  tapio rautavaara 1
  grafikkonverteringsfilter 1

 106. Med min blir det 108 kommentarer på detta inlägg. Gullfotens rekord på 113 är inom räckhåll. Nu kör vi!

 107. Gud vad barnsligt !

 108. Härligt gumman, 109, och nu 110 !

 109. Jag vill inte vara med om något fåningt rekord !

 110. Too late, madame, too late !

 111. Stavas inte ”madam” på engelska utan ”e” på slutet?

 112. Jo, men detta var franska och en travestering av en replik i Roy Anderssons film ”Giliap”, där någon i hotellets kökspersonal säger ”Då e’re too late, monsieur, too late”.

 113. Härligt jobbat, 115 !

 114. Betyder det att vi nu börjar närma oss eller rent av sett slutet på denna allt annat än uppbyggliga maskeradparad. Får vi kanske snart ett nytt blogginlägg signerat snitsaren.

 115. eller signerat leffe eller annakarin eller bertil eller tildo eller weyron eller glenn eller ludenbröst eller tildo eller tildo eller tildo…..eller?

 116. Jag leder fortfarande. Mvh PE

 117. Yeah, but it ain’t over yet, Pelle.

  Ser på IP-numret att du lämnat lärdomsstaden Uppsala och flyttat in i en lägenhet på Kvivsöder. Råkar känna bruden som bor där. Schysst men lite småcrazy. Gympar på nätterna så grannarna bankar i taket. Eller ska du bara ha det som en övernattningslya torsdag till fredag. Det brukar ju bli sent på Freden. Har man hört, nudge nudge!

  By the way, Pelle, vad tror du om ”Det stora jättebrevet” for ”DA PRIZE”.

 118. Behöver det tilläggas att det inte är snitsaren som skrivit den sista kommentaren i hans namn. Så nonchalant brukar han aldrig uttrycka sig. Tydligen får vi alla någon gång finna oss i att bli förfalskade i våra identiteter.

  Snitsaren föundras dock över att detta inlägg hittills idag visats inte mindre än 42 gånger att jämföra med det aktuellare inlägget ”Hej” som bara besetts 6 gånger. Om det ånyo är namnet Peter Englund som lockat, bekräftar detta än en gång giltigheten i de tankar snitsaren framför i själva inlägget. Å andra sidan har bloggen tidigare haft påhälsning av kändisar som Majakovskij, Viktoria och Daniel, Nurse Rached, Fredrik Lindström med flera utan att detta förorsakat någon folkvandring.

  Med den snitsaren just skriver har hans inlägg ”Tröllet” samlat 120 kommentarer, varför det sedan endast återstår 113 till ovannämnde bloggares rekord. Med en kommentar om dagen bör denna siffra vara uppnådd i mitten av sommaren. ”Det stora jättebrevet” består efter en kort inledning av 159 frågor och lika många svar. Snitsaren tanke är att varje dag i detta kommentatorsfält som ett slags dagsvers i tur och ordning presentera en fråga med åtföljande svar ur ”Det stora jättebrevet”, därmed erbjudande läsarna möjlighet att avnjuta detta i lagom doser.

 119. Isabella Löwengrip

  Mysig blogg du har! Kramizzz Bella

 120. Hej Bella! Kul att du gillar snitsarens blogg. Det gör inte jag. Har du själv någon blogg? Det tycker jag att du borde ha för du verkar vara en super trevlig tjej.

  Snitsaren hinner inte svara själv, för han håller på att leta gamla IP-nummer på hans andra kommentatorer som han ska jämföra med ditt. Du vet hur det är med gamla gubbar, de är så misstänksamma.

 121. Med tanke på Tildos digra akt i bloggbrottsregistret är det begripligt om snitsarens läsare ser henne eller honom bakom varje ny kommentator som presenterar sig på denna blogg. Denna dag klockan 1:51 snitsarbloggtid, det vill säga 12:51 svensk normaltid, har hon eller han dock varit hemma och under total uppsikt. Hon eller han har lekt med en liten trähäst och därvid travesterat en av snitsarens hatsånger:

  Du är så ful min kära lilla ponny
  du är så ful min kära lilla häst
  du säger ingenting min kära lilla ponny
  men det är dig jag hatar mest!

 122. Ping: NMT « Efteråt hos farbror Steffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s