Snitsologi

I den moderna naturvetenskapen talar man om “den stora smällen” och minsta religion med självaktning håller sig också med en trovärdig skapelseberättelse. På samma sätt skriver varje gemenskap sin egen historia, om hur allting en gång började.  Det må gälla bildandet av Nationernas Förbund eller hur mamma och pappa sågs första gången. På snitsarens blogg får vi nöja oss med Oddvar Moens märkliga teori:  I begynnelsen var “snitsaren”. I sin stora ensamhet skapade han ”löparen” och ur de två uppstod så småningom ”jumper” enligt ekvationen:  
 
Snitsaren + löparen = jumper + Tildo,

Tildo sägs vara den energi som frigjorts vid fusionen. Som vi länge anat är dock processen reversibel, varvid den då energikrävande reaktionen sker på Tildos bekostnad. I takt med att snitsaren lever upp, reduceras jumper till den löpande delen av sig själv och han antar åter dragen av den forne ”löparen”, varvid hans hjärna krymper och hans språk förenklas och vulgariseras. Begreppet ”löparen” existerar inte mera,  varför såväl den reducerade snitsaren som den reducerade jumper har behållit sina namn.  ”Snitsaren”, sådan han existerade före jumper, bör enligt Oddvar Moen mer korrekt kallas ”snitsarkonstanten”,  liksom även ”jumper” och ”Tildo”, sådana de uppstod enligt ekvationen ovan vid snitsarens död hösten 2007, bör kallas ”jumperkonstanten” respektive ”Tildokonstanten”, då de ju, ehuru föränderliga till karaktären, utgör odelbara mänskliga fragment. Om dessa konstanter betecknas S, J respektive T samt den likaledes konstante löparen kallas L, får vi nedanstående reaktion, där det längre mellanledet utgör det flytande, dynamiska tillstånd de tre aktörerna för närvarande befinner sig i mellan den reversibla reaktionens slutstadier.

S + L <-> snitsaren + jumper + Tildo <-> J + T

Tildo är således funktionen av snitsarens och jumpers inbördes relation. En icke existerande snitsare medför och kräver en jumper i form av jumperkonstanten och en Tildo i form av Tildokonstanten, ett tillstånd vi känner från hösten 2007, medan å andra sidan en helt återställd snitsare skulle utplåna Tildo och reducera jumpers hjärna till den forne löparens, ett tillstånd vi anat de få gånger snitsaren själv satt sig vid tangentbordet.

I denna symbios är snitsaren och jumper att likna vid kommunicerande kärl, där Tildo reglerar vätskenivåerna. Snitsaren använder hädiskt ordet ”treenigheten”, därvid liknande sig själv vid fadern,  jumper vid sonen och Tildo vid ”den helige ande”.  Snitsaren och jumper delar inte bara uppväxt och minnen utan bär också samma namn och skiljer sig till utseendet endast ifråga om vadmuskulaturen och hjärnan, medan Tildo är helt säregen vad gäller såväl bakgrund, namn, skepnad som framför allt kön. Till skillnad från de övriga lever hon ensam och fri om än i samma hushåll, ett unket kyffe kallat ”Snitsarbo”.

Snitsaren har till sin hjälp en betjänt,  kallad ”Butlern”, och en sköterska,  kallad ”sköterskan”, medan jumper har en påhejerska, som går under det synnerligen passande namnet ”påhejerskan”. Även sköterskan och påhejerskan delar namn och utseende och när de gemensamt drar på sig sina löparskor, smälter de ihop till ”joggerskan”. Förutom sina plikter i Snitsarbo,  har de ett förvärvsarbete att sköta tillsammans. Butlern handhar inte bara snitsarens mat, kläder och hygien utan även hans blogg. Från början administrerades denna av apronymen Asgam, som emellertid för länge sedan, missförstådd och begabbad, lämnade inte bara hushållet och bloggen utan även landet. Asgam, som verkligen är en gam, dväljs numera i Nildalen. Vid några tillfällen har Snitsarbo fått besök av en journalist, kallad ”murveln”, men i övrigt har hushållet fått leva ostört och i fred odla sina egenheter. Slutligen kan tilläggas, att Farbror Steffes identitet är oklar samt att den som nedtecknat ovanstående bör kallas ”Den onämnbare”. För teckningen nedan svarar däremot Tildo.

 

Tildologi

Jumper och snitsaren hänger ihop, men Tildo bestämmer vem som är vem. Butlern har trollöron och Asgam har prickig hals precis som Sluggos huvud. Farbror Steffe är osynlig. Allt enligt tecknaren.

5 svar till “Snitsologi

  1. Lisa och Sluggo? Det känns som ett annat årtusende.

  2. Nog så sant. Dock ritas tydligen serien även inne i detta årtusende. Bland sentida tecknare stöter vi för övrigt åter på namnet Lansky. Genom googling lär sig en obildad butler också att Sluggo tydligen hette Smith i efternamn. Vad Nancy hette är oklart om hon nu inte adopterats av tant Fritzi med efternamnet Ritz. Även Tjalle Tvärvigg heter tydligen Smith i efternamn, men om Snuffy är hans förnamn eller bara smek/öknamn låter vi vara osagt. Den serien hette tydligen från början ”Barney Google” (!!), men så småningom tog hillbillykompisen Tjalle över. En gammal butler minns serien från Allers på femtiotalet.

  3. I Allers fick man leta efter Tjalle Tvärviggs hatt som dom hade gömt i tidningen. Det var kuuuul !

  4. Antligen far man lite koll pa det snitskska hushallet. Eller kanske inte forexten… Det bidde lite for mkt matematiska begrepp i mitten for en stackars solbrand hjarnbark.
    Men munter lasning var det – och en rent briljant illustration. Manna for en sonderstranad skalle.

  5. Snitsaren gläder sig åt den långväga kommentaren. Tillsammans med en kommentar från en italiensk bloggerska i januari är detta den mest exotiska hittills på snitsarens blogg. Han minns med fasa från en resa genom Tyskland, Schweiz och Österrike för två år sen, hur svårt det var att skriva, när datorernas tangentbord inte såg ut som hemma, men då var det ändå bara bokstaven ”å” som saknades. Hur Asgam kan sända sina sparsamma kommenterer från Egypten på oklanderlig svenska är en gåta.

    En enkel butler kan för övrigt trösta bureborn att han själv inte fattar ett jota av snitsologin ovan. (Jumper betvivlar dock att bureborn behöver tröst där hon springer i lätta kläder på snöfria stigar).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s