Stepanovs julafton

Låt oss under denna årets mörkaste dag för ett ögonblick återvända till den ljusa sommarkväll år 1957, när Jurij Stepanov på Dynamostadion i Leningrad klarade 2,16 i höjdhopp och med detta blev Sovjetunionens och Europas förste officielle världsrekordinnehavare i grenen. Som ciceroner erbjuds vi några av den tidens alla mångordiga och i sina lyckligare stunder även vältaliga journalister. Läsaren får tänka sig den första skildringen läst på klingande finlandssvenska.  Snitsaren njuter i fulla drag av ålderdomliga formuleringar som ”begynnelseförsöken” och ”den kraftiga muskulaturen”,  och det märkliga uttrycket ”avstampsfotens knä” gör snitsaren på sådant sprudlande humör,  att han förlåter skribenten för att på ett annat ställe ha blandat ihop Stepanovs fötter. Vilken ivrig entusiast,  som står bakom Expressens och Aftonbladets i huvudsak likalydande reportage, är okänt men detaljerat och fängslande är det i alla händelser.

                                                                       ¤                    ¤

varldsrekorden-rasar

                                                    Huvudstadsbladet 14/7 1957

LENINGRAD, lördag (Huvudstadsbladet-spec.). Inga världsrekord i friidrott tycks gå säkra dessa dagar. För tredje dagen i svit blev det ett nytt rekord – denna gång var det 23-årige ryssen Jurij Stepanov som förpassade amerikanska spänstfenomenet Charles Dumas rekord till hävderna. Resultatet uppnåddes i samband med stadskampen i friidrott mellan Leningrad och Helsingfors som började på lördagen i Leningrad. I stadskampen leder Leningrad med 76-42. Ryssarna var överlägsna i de flesta grenar, men på 1500 blev det dubbelseger för Helsingfors genom Nieminen (3.48,8) och Eräkare och Jorma Valkama tog dagens andra finländska seger med 744 i längd.

Stepanov inledde på 185 och tog alla höjder t.o.m 204 i första försöket. På 211 gick han över i andra och därmed var det redan klart för nytt sovjetrekord. Det tidigare hade Kasjkarov med 210. När ribban lades på 216 avstannade alla de övriga tävlingarna på planen. Alla följde med spänning den smärte höjdhopparen. Redan första försöket gav nytt rekord. Han rullade elegant över med så mycket luft emellan att även 218 säkert hade klarats. 218 blev följande höjd men lika bra lyckades inte hans hopp på den höjden. Det andra försöket var visserligen i det närmaste perfekt, kroppen var redan över ribban, men han rev med avstampsfotens knä.

När rekordet var klart bar de entusiastiska funktionärerna och medtävlarna Stepanov från idrottsplatsen i gullstol.

Hopplatsen var i prima skick men värmen över 30 grader besvärade en aning. Eino Simelius följde överraskande länge med i Stepanovs takt och blev tvåa med 201 efter att ha klarat alla höjder i begynnelseförsöket.

Jurij Stepanov är 23 år gammal och studerar liksom de flesta sovjetstjärnorna till instruktör i fysisk fostran. Han är 182 cm lång och väger ungefär 80 kilo – kraftigt byggd men smärt om höfterna. Han tar avstampen med vänster* fot efter en kort ansats på 9-10 steg. Den kraftiga muskulaturen har han skaffat sig genom riktig viktlyftsträning. Stepanov som är ljushårig hoppar med en mycket kraftig och väl uttagen avstamp. Stilen är kalifornisk dykstil och den har han nött in under ett mångårigt tränande av höjdhopp.

*)  Skall naturligtvis vara höger (snits. anm.).

                                                                       ¤                    ¤

30000-sag-hojdrekordet

fyra-centimeter-over1                                    Expressen (överst) och Aftonbladet 14/7 1957

LENINGRAD (AB). 30 000 åskådare på Dynamostadion i Leningrad höll andan, och lika många ögonpar stirrade ner mot höjdhoppsställningen. Allt var tyst. Där nere på planen stod den ryske studeranden Jurij Stepanov försjunken i djup koncentration. Framför honom låg höjdhoppsribban på 2,16 m, en centimeter över amerikanen Charles Dumas världsrekordhöjd. Så höjde Stepanov huvudet och tog ett par steg framåt men ångrade sig och gick tillbaka för att börja ansatsen på nytt. De 30 000 andades ut men allt blev snart åter tyst och stilla. Ny koncentration.Ansatsen blev kort men intensiv. Allt klaffade. Stepanov sköt i  höjden som en gummiboll och rullade över ribban. Högt över. Säkerligen tre till fyra centimeter högre än vad som behövdes. Ryssen tog mark nere i gropen så att sanden yrde omkring honom. Fortfarande var de 30 000 tysta. De var liksom rädda för att ribban kanske skulle dunsa ner. Men det var ingen risk – den inte så mycket som dallrade ens. Så med ens, när åskådarna insåg att ”faran var över”, började det. Först vid kortsidan längst bort från hoppställningen. Sedan följde sektion efter sektion. Hela stadion blev ett jublande hav. Tidningar, program, hattar och allt annat löst flög i luften precis som det skall göra när ett nytt fenomenalt världsrekord är ett faktum. Publikens entusiasm ville inte ta slut. Men föremålet för hyllningarna, idrottsmannen där nere på planen vinkade avvärjande med händerna. För honom var tävlingen ännu inte slut. Världsrekordet var hans, men resultatet kunde bli ändå bättre. Stepanov begärde höjning till 2,18. Funktionärerna utförde villigt ordern. Så följde ny intensiv koncentration. Men det ville inte lyckas. Första hoppet blev en grov rivning. I andra försöket var ryssen så gott som över men råkade toucha ribban med ena knäet på nedgående, och den tog mark på samma gång som han själv. Det besvikna suset spred sig i den vackra sommarkvällen. Ännu hade han dock ett hopp kvar. Men det syntes på honom att han hade gett sitt bästa och det blev en klar rivning. Publiken var dock inte ledsen för detta utan hyllningarna blev genast lika intensiva som förut. Det är inte varje dag, som en ryss sätter världsrekord i höjdhopp. Tvåa i tävlingen, som ingick i stadsmatchen mellan Leningrad och Helsingfors, blev finländaren Simelius på 2,01.

                                                                        ¤                    ¤

LENINGRAD (UP). 23-årige Jurij Stepanov är mannen för dagen i Ryssland. Han slår ledigt ut självaste Nikita Chrustjev. Han är på allas läppar efter att ha gått över de ”omöjliga” 216 centimeterna i höjdhopp. Det slår högt att ha lagt beslag på ett rekord, som varit amerikansk ”egendom” under alla år.

                                                                       ¤                    ¤

6 svar till “Stepanovs julafton

 1. Yngre läsare förvånas kanske över höjdhopparens djupa koncentration under absolut tystnad. Detta var dock regel förr på samma sätt som under en tennisserv eller en golfputt. De numera obligatoriska stegrade handklappningarna kom någon gång för 25-30 år sen. Några påstår att amerikanska trestegshoppare var först med att vilja ha publiken med sig, men det är osäkert. Konstant oväsen på läktaren har den fördelen att idrottsutövaren inte riskerar att störas av tillfälliga ljud.

 2. Att kalla denna söndag årets mörkaste dag, låter konstigt för den som likt jumper var ute och sällskapsjoggade 15,3 km i gnistrande solsken.

  Den aritmetiskt bevandrade noterar att jumper i helgen sprang 27,0 + 15,3 = 42,3 km, dvs ett maratonlopp. Den sammanlagda tiden blev 3:00:00 + 1:49:55 = 4:49:55. Sedan återstår bara att göra det under en och samma dag och helst i en följd. Om han dessutom kan vara lika pigg efteråt som idag, blir hans lycka fullkomlig.

 3. Eftersom jag aldrig läser sportsidorna borde jag förstås inte påstå detta; men det gör jag ändå: det idrottsliga tidningsspråket var f-n så mycket spänstigare förr!

  Jumper: Men det är ju helt enkelt strålande! Utan tvekan kommer du när sommaren randas att fixa dina 42 K i en njutbar följd. Om det är jag alldeles övertygad.

 4. Jumper tackar, men säger sig själv vara mindre övertygad, åtminstona beträffande njutbarheten.

  Idag testade han för övrigt Bore Cup-banan i någorlunda fart, men utan att bli totalt andfådd. Han sprang de 7,4 kilometerna på drygt 42 minuter, det vill säga i ett tempo som skulle försäkra honom om en plats i slutet av resultatlistan till glädje för de framförvarande.
  http://www.jogg.se/?sida=tdbok&todo=showsingle&rid=782972&id=15958

  Snitsaren, jumper, Tildo, övertecknad samt El Caganer önskar alla en god jul.

 5. Huruvida övertecknad springer Bore i Vallentuna eller ej är fortfarande skrivet i stjärnorna (troligen inte).
  Vill också gratulera Jumper till ett fint långpass den 28 december. (Tjuvtittade lite extra på jogg.se). Och snabbt gick det också!

 6. Huruvida denna övertecknad springer är också skrivet där, men om han är frisk så är det väl inte omöjligt att han pallrar sig runt på dryga 40 minuter. Idag sprang han banan (7,4 km) på 41 och en halv minut, dvs en knapp minut fortare än sist. Han prövade lite olika tempo från 5:55 ner till 5:15.

  Lördagens långpass, alltså den 27/12 (nu ändrat i jogg.se), gick helt sant förvånansvärt raskt. Särskilt glädjande var återhämtningsjoggfarten strax över 6 min/km efter en kilometers tempoökning i 5:13/km. Att kunna springa och vila sig är en skön känsla. Och snart är det vår…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s