Volt

Den första april 2004 sände radiosporten ett uppskattat skämt, om att någon amerikanska satt världsrekord i längdhopp genom att göra en volt framåt under luftfärden. I inslaget meddelade Christian Olssons tränare Yannick Tregaro att hans adept skulle försöka hinna lära sig den nya tekniken lagom till olympiaden i Aten. Han skulle då tjäna många decimeter i det sista trestegssteget. Vad dessa skämtare inte visste eller låtsades om, var att tekniken faktiskt användes för några decennier sedan. Den svenske stavhopparen Hans Lagerqvist, som även hoppade drygt sju meter i längdhopp, var enligt egen utsago en av dem som med framgång prövade tekniken. Medan andra betvivlat dess fördelar framför vanlig teknik, hävdar han fortfarande att man skulle ha kunnat hoppa längre med hjälp av framåtvolten. Den förbjöds dock 1976, troligen av säkerhetsskäl, och gissningsvis gäller förbudet också i trestegshopp.

Att stavhopp heter ”pole vault” på engelska betyder inte att man ska göra en volt under hoppet, även om det såvitt känt inte heller finns något förbud mot detta. Däremot finns en regel, som säger, att man under hoppet bara får flytta den ena handen på staven och möjligen sägs också, att det i så fall måste vara den nedre. Regeln förbjuder alltså klättring, vilket faktiskt några japaner lär ha praktiserat med framgång någon gång i stavhoppets barndom. På förekommen anledning är det inte heller tillåtet att ta i ribban med någon hand under passagen. En skicklig hoppare kan ju inte bara hålla kvar den utan till och med hinna lägga tillbaka den efter att den rivits. Svårigheten är bara, som snitsaren så klokt påpekar, att över huvud taget nå upp till en ribba sex meter över marken.

När det gäller höjdhopp ringer ännu tydligt i snitsarens öron den gamla, möjligen i andra hand formulerade regel, som gällde på hans tid, att ”volt inte får göras”, men huruvida den finns kvar eller inte, undandrar sig hans liksom en lat butlers kännedom. I alla händelser slås det volter på löpande band, ehuru baklänges, när de moderna så kallade flopphopparna visar sina konster på gummimadrasserna. Inga höjdhoppare tillämpar idag den gamla fina dykstilen, eller ”straddle” som den heter internationellt. Många vet inte ens längre hur den gick till och ännu färre anar att den en gång varit en ifrågasatt nymodighet. Länge fanns det en regel om huvudets läge i förhållande till den övriga kroppen vid ribbpassagen, men då de bästa hoppen i den kaliforniska silen och de varianter av straddle, som föregick den riktiga dykstilen, ständigt utfördes på gränsen till det otillåtna, blev regeln mer eller mindre omöjlig att upprätthålla på ett konsekvent sätt, varför den ströks. Numera får man hoppa hur man vill, så länge upphoppet sker på en fot, möjligen fortfarande med det gamla tillägget, att ”volt inte får göras”.

Åtminstone ännu när snitsaren (och enligt all dubbelgångarlogik även jumper) tävlade, stod det i regelboken, att det var tillåtet att hänga en näsduk eller något liknande som riktmärke på ribban. Snitsaren minns att det skämtades om att hänga upp en stor och tung trasa som tyngde ner ribban och höll den på plats. Något sådant riktmärke, stort eller litet, sågs dock aldrig i bruk.

Till ännu en spännande regel i höjhoppets historia, ska vi återkomma i ett senare blogginlägg kring den ryske världsrekordhopparen Jurij Stepanov. Ovanstående text är i själva verket bara bonusinformation, som en påpasslig butler sorterat ut i jakten på den olycksalige ryssens beryktade sko, vars öde på denna blogg snart är lika mytomspunnet som glasskons i sagan om Askungen. Stay tuned, som en ungdomligare butler skulle ha skrivit.

Annonser

9 responses to “Volt

 1. Hans Lagerqvist, som nämns i inlägget, är också en framgångsrik veteranhoppare med många svenska rekord i stavhopp långt upp i åldersklasserna. Han tävlade för Duvbo IK, som på sin tid var känd för sina goda hoppare. Förutom Lagerkvist minns vi höjd- och trestegshopparen Bosse Bolmqvist och längdhopparen Eddie Wingren.

 2. Ser verkligen fram emot bloggen om ”fläsksulan”.

  Har f.ö. hittat en bildsekvens på såpstilen som lär föreställa Erasquin (men äldre än diskusbilden) och vara från Track&Field News 1957.

  Har också förkovrat mig lite om spjutkastningens mekanik och aerodynamik så att det skulle kunna bli ett bra blogginlägg om spjutens tekniska utveckling från bröderna Held via tyngdpunktsändringen 1986 till förbjudandet av de knottriga spjuten 1991. Men kanske synd att lägga den på den föga besökta ”Dagispappan” utan snarare vore det bättre som gästblogg på Snitsaren, om vi vill (?)

 3. Får man göra volt vid spjutkast (alltså inte diskussnurren-den förstår vi är förjuden)? Och vore inte marathonloppen intressentare om man satte pipmattan verikalt så att man blev tvungen att volta över densamma. Alltså 42 km häck med såpspjutsvolt på stadion innan målgången, som skedde över 6 m ribba (som man fick hänga nästduk på).

 4. Det finns dessutom en ”generalklausul” om att tekniken inte får avvika från den “vedertagna”… skrevs i bloggen om när spjuten löddrade, så man att göra en volt borde ju falla på detta.

  Däremot finns det ju (tillåtna) exempel på ganska akrobatiska övningar för att undvika övertramp efter utkastet.

 5. Till dagispappan säger jag tack för den intressanta bildsviten!!

  Bland denna bloggs utkast ligger ett mycket magert inläggsutkast om sjutens utveckling betitlat ”När spjuten seglade”. Om bröderna Held står bara några få rader med någon länk till en intervju som hittats på internet och då resten ändå till större delen är knyckt från dina kommentarer under inlägget ”Humlor och hermeliner”, skulle det vara mer givande att låta källan flöda. Ett gästblogginlägg från dig om spjutens tekniska utveckling vore något helt annat att visa upp och en stor ära för denna blogg. (Så vidare besökt är bloggen inte, men med lite insmugen reklam på höjdarnas bloggar ska ett sådant inlägg nog få sina läsare). Dörren är öppen.

  Till startnummer X vill jag säga att det är roligt att han i varje fall har läst inlägget. När det gäller näsduken, som han uppmärksammat, kan vi meddela att en sådan idag setts hänga på en höjdhoppsribba på en bild från förra seklets barndom. Eftersom en läraktig butler nu kan använda bibliotekets så kallade scanner, skall bilden visas vid tillfälle, liksom så småningom förhoppningsvis också Stepanovs sko. Forskningen framskrider.

  Hur går det förresten med den där intervjun efter NYCM?

 6. Jag tackar igen för bidrag till en barnmorskas allmänbildning 🙂 Stepanovs sko-öde vill jag veta mer om (nog kan jag googla på det, men det blir ju inte lika intressant som att läsa det här)

 7. Tack för uppmärksamheten, Karin. Det är trevligt att även icke-trackandfieldnördar finner nöje i snitsarens utläggningar. Stepanovs sko kommer, håll ut!. Karin kan dock googla bäst hon vill på Jurij Stepanov och hans sko, men hon hittar nästan ingenting om hon inte skriver på ryska.

  De som otåligt väntar på intervjun med Startnummer X efter NYCM, kan nu glädja sig åt att den kommer idag eller absolut senast i natt. Med bilder!!

 8. Ok.. spjutbloggen är nästan klar. Vart ska jag skicka manuskriptet?

 9. Manuskriptet liksom (eventuella) bilder kan skickas till:

  snitsaren@hotmail.com

  Så gjorde Startnummer X med intervjusvaren och bilderna ovan, som synes med lyckat resultat om vi får säga det själva. Vi ser med glädje fram emot bidraget, som ska ge en trött butler en smula semester och läsarna en intressant läsupplevelse. Gästinlägget kommer att publiceras så snart gratulationerna till Startnummer X har avtagit, dvs troligen till helgen. Inläggen på snitsarens blogg brukar ligga några dagar och mogna till sig. Sätt gärna en egen rubrik på bidraget. Vi ska undersöka hur andra bloggar har skrivit i presentationen av gästinlägg, så att gästbloggaren kan försäkra sig om allt beröm och allt klander.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s