Födelsedagstårta

Snitsarens blogg öppnades den 15 februari i år och fyller alltså idag ett halvt år. Som av en händelse fick bloggen också just i morse sitt tiotusende besök, varför vi har dubbel anledning att bjuda på en fin tårta. Under det halvår som gått har sammanlagt 66 inlägg kommenterats inte mindre än 629 gånger. Av dessa besök och kommentarer står snitsarens släktingar, tjänstefolk och dubbelgångare för merparten, men det gläder snitsaren att även utomstående då och då har hittat hit för en för en snabbtitt eller en liten pratstund. Flest besök, 201 stycken, rapporterades den 12 maj, efter jumpers halvmaratonlopp runt Kungsholmen. Att den populäre 62-åringen driver besöksstatistiken i höjden är naturligt, då bloggen är länkad inte bara från jumpers signaturer på jogg.se och puls.se. utan också från ett antal löparbloggar. För att behålla trogna läsare, när bloggen fyllts av snitsarens tråkiga material, har en omtänksam butler givit jumpers löpträning utrymme i kommentatorsfältet och hans framfart kan numera också granskas av alla via länken ”Jumpers framfart”. Även de sparsamma träningsrapporterna från bloggkaparen Startnummer X har uppskattats av gästande löparnördar. Att någon gång i en framtid efter fullbordade ”Big Five” få intervjua den duktige 47-åringen från Uppsala, vore en ära för denna blogg och en fjäder i hatten för en enkel butler, som tills vidare nöjer sig med att ställa några enkla frågor till sig själv, ett koncept som han med varm hand knycker från en snäll bloggkollega:

– Grattis till halvårsjubileet?

– Tack!

– Hur kommer du att fira?

– Om jag har tur blir det lite tårta över, när alla gäster har fått sitt.

– Är du orolig att du inte ska få något?

– Tildo tycker om marsipan och grädde. Löparnördar kan också äta duktigt, även om det verkar gå en bantningsvåg genom löparbloggosfären i sommar. I värsta fall får jag fira med gröt.

– Hur tycker du att detta halvår har varit?

– Omtumlande.

– Även om snitsarens blogg inte kan mäta sig med de största i genren, berättar siffrorna ovan om en stor framgång bland läsarna. Hur vill du förklara den?

– Kontakter.

– Du menar i löparbloggosfären?

– Ja, i strid med snitsarens önskan, tycks hans blogg räknas in i bland andra löparbloggar. Flera av de mest populära bloggarna har länkar hit och varje gång jag eller jumper kommenterar vad höjdarna skriver, så finns det ett namn att klicka på. Tydligen tycker inte alla att de kommit fel, när de hittat hit, även om de senaste inläggen om nationalsånger måhända varit i segaste laget. Säga vad man vill om snitsaren, men någon populist är han inte.

– Menar du att jumper är det?

– Han är löpare. Det är den främsta meriten i detta sammanhang.

– Så det räcker att skriva om sin löpning för att bli läst?

– Tyvärr inte. Jag har surfat runt lite och hittat traditionella löparbloggar som ligger nästan öde. Medan en del får minsta fjärt kommenterad tiofalt, kämpar andra bloggare på i obemärkthet.

– Varför är det så?

– Hemligheten är att kommentera andras bloggar. Då blir du sedd och får vara med i något av gängen.

– Finns det flera gäng?

– Ja, flera delvis sammanflätade gäng med hangarounds.

– Du talar om ”gäng”, och andra har använt ord som ”sekt” eller ”kotteri”? En objektiv betraktare skulle nog tycka att det är ett förfärligt ryggdunkande löpare emellan. Ibland tycks utrymmet för kommentarer användas i stället för e-post eller telefon. Hur finner du dig till rätta i denna kollegiala atmosfär?

– Vårt behov av uppmuntran och tröst är omättligt.

– Men efter tjugo ”Härligt jobbat, du är asgrym”?

– Då vill man skriva ”Skitdåligt jobbat, du är rätt mesig”!

– Men det gör du inte?

– Som butler får man hålla överläppen stel och vakta sin tunga. Jumper är mer road av att småfisa i kyrkan. Tildo vägrar över huvud taget att göra någonting likadant som någon annan eller ens göra samma sak två gånger i rad.

– Men du vill vara snäll?

– Vill och vill.

– Du är sparsam med giftigheter, men även med beröm?

– Vem bryr sig om vad en enkel butler tycker!!

– Kanske jag?

– Det tror jag inte.

– Som administrator måste du väl vara till freds med att så många kommenterar snitsarens blogg?

– Jag upphör aldrig att förundras över att tidigare okända människor visar intresse för vad som händer i vår lilla värld. Människor är snälla.

– De kanske tycker om dig?

– De bryr sig nog mest om jumper och hans hälsena.

– Tildo och snitsaren då?

– Jag har aldrig förstått vad folk ser hos de där två.

– Du låter bitter?

– En enkel butler vet sin plats.

– Nog har du själv fått beröm ibland av andra bloggare?

– Ofötjänt.

– Något gott har du väl ändå åstadkommit i livet?

– En enkel butler gör så gott han kan.

– Är du inte lite fånig med dina lismande, självutplånande fraser?

– Urfånig.

– Så illa är det väl inte?

– Jo.

– Det var en trevlig pratstund i alla fall?

– Nä.

– Vill du inte ha lite tårta?

– Nä

44 svar till “Födelsedagstårta

 1. The one and only ultraschmultra crew gratulerar Snitsaren & co på födelsedagen! Tacka vet jag ”löparbloggar” som gör skäl för sina citationstecken och inte bara är offentliga träningsdagböcker. Det man har i benen skall man banne mig också ha i huvudet 😉

 2. Snitsaren tackar för oss alla! Han är också glad för att det omvända inte gäller beträffande ben och huvud. Själv sprängfylld av (som han själv säger) strunt i hjärnan delegerar han bensprattlet till sitt hurtigare alter ego, jumper. En enkel butler tar det för säkerhets skull försiktigt med såväl tänkandet som springandet. Tildos åsikt i frågan låtsas en anständig butler inte höra. Så lever vi här på vischan, där det för övrigt finns mycket tårta kvar.

 3. Jag är ju en av dem som verkligen skriver en ren-odlade löparblogg. När jag själv läser bloggare så kan man ibland vilja ha både löparhistorier och lite allmäna anekdoter, det livar upp =)
  Intressant ”analys” av bloggar i alla fall =)

 4. Om jag för omväxlings skull får tala för mig själv, så uppskattar jag som löpare när det skrivs om löpning. Tider, sträckor, hastigheter och uppgifter om puls och kadens tar jag till mig. Särskilt uppskattar jag de löparbloggar där det inte springs så rasande fort, inte minst sådana som handlar om att överhuvudtaget komma igång. Hälsenebloggar är också intressanta. Vårt behov av identifikation är omättligt.

 5. Åja man har nog läst om både tatueringar, öl och festivaler på Dunceors blogg… så mer än träningsdagbok är det alla gånger 🙂 Som sagt, vårt behov av identifikation är omättligt!

 6. Även jag stämmer in i gratulationskören. Alltid lika spännande att surfa hit och se vad läsningen ska bjuda på den här gången; allt från nationalsånger till märkliga översättningar och anekdoter från Vallentuna likväl som Karelen. 🙂

 7. Grattis förstås!
  Klockren analys av bloggarvärlden! Som jag just nu känner mig aningen främmande i. Famlar omkring och försöka hinna ikapp. Och få grepp om hur man gjorde för att få skallen och fingrarna att samarbeta.

  Käre Butler, ta en bit tårta. Det är du värd, förstår du!

 8. Tack tack, ni är så snälla att en butler får tårar i ögonen.

  (Jag lovar att smaka på tårtan, men först måste jag bjuda alla. Det fick vi lära oss på butlerakademien. Hedersgästerna Nix och Masse som en gång initierade denna blogg och många andra som hållit den levande har inte smakat än. Tycker de att tårtan ser äcklig ut eller hårdbantar de?)

 9. Fredrika: Hehe jo men det är ju aldrig några helt rena inlägg om icke-löparrelaterade saker. De sakerna har även mest skrivits för att förklara anledningen till löparvilan =)

 10. Appropå Dunceors inlägg måste det ju anses att samtliga bloggsajter egentligen är löparsajter. Det är bara det att bloggarna för närvarande försöker förklara anledningen till de (t.ex. Blondinbella och Alex Schulman och vad de nu kan heta) ännu inte kommit igång med något vettigt (=löpträning) här i livet.
  Förresten, vad är en blogkapare? En som gör inlägg utan att ha en egan blogg?

 11. En välvillig butler tackar Startnummer X för den födelsedagsgratulation han med viss möda skönjer mellan raderna i dennes inlägg. Ta en stor bit tårta!

  En bloggkapare är en kommentator, som använder andra bloggar för att framföra egna budskap, som inte rör de inlägg de ger sken av att kommentera. Jumper och Tildo fuskade tidigare med framgång i branchen. Även startnumrets kapningar har väckt uppseende och, törs vi säga, varit till stor glädje för denna bloggs läsare. Den tillförordnade administratorn har aldrig behövt radera någon av startnumrets kommentarer, vilket vittnar om bådas goda smak. Det kan tilläggas att en bloggkapare mycket väl kan hålla sig med en egen blogg.

 12. Visst, håll till godo med våra gratulationer! Och bese följande dokumentär ( http://www.youtube.com/watch?v=5QGl60UduI4 ) från X´s barndomskvarter. Fortfarande minns han de goda småkakor Fru Ellen bjöd vid de återkommande bageribesöken.

 13. Hm, den jäktade Startnummer X har visst inte smakat på sin tårtbit. Då hade han känt att det var samma tårta som han själv nu regiftar. Men tack i alla fall. Tårta kan vi inte få för mycket av. (Varför har förresten ingen lagt in avsnittet där Hildings depression botas när Frasse kommer ut ur jässkåpet?)

 14. Anledningen är att länken inte funkar på vår dator. Därför denna gengåva. Det är väl inte fel att ge blommor till den som som man fått blommor av (OK kanske lite konstigt att ge tillbaka samma blommor).

 15. Helt riktig inställning och så mycket bättre, att vi nu också har tårtadressen i klartext. Kanske finns det fler läsare med bristfälliga datorer. Själv får en fattig butler idag hålla till godo med en dator utan ljud. Vad som sägs i nedanstående dokumentär minns vi inte, men startnumret kan i alla fall än en gång njuta av sina barndomstrakter.

 16. Lite sent kanske men givetvis ett grattis härifrån också! När blir nästa lopp för jumper?

 17. Fint folk kommer sent…

  Socker, grädde, nötter och mandelflarn
  Och så sist, men inte minst, en liten ros av marsipan
  smörkräm, krikon, snabbkräm och gott gelé
  Frasses deg och en flaska saft och så en liten klick med sylt

  Min absoluta favorittårta!

  Tackar för det – kalorifritt dessutom 😉

 18. Nämen, har jag glömt att gratulera? Ja, jisses, man börjar bli gammal.

  Ett stort GRATTIS till er alla! Och tack för alla fantastiskt skarpsinniga inlägg ni har berikat världen med. Njutbar läsning. Varje gång!

 19. Tack ska ni ha alla tre för att ni ville komma och tack för de vänliga orden! Nu kan snitsaren somna nöjd och jag slipper sitta uppe hela natten och trösta honom. Ta nu för er ordentligt av tårtan och låt er väl smaka. Kanske Nix vill ta med sig en bit till Masse, som inte hade tid att komma i kväll?

  På Berglunds fråga om jumpers nästa lopp har jag inget svar. Han säger som Susanna Kallur: Av framtiden kan man bara vänta det oväntade.

 20. En del som vill komma till snitsarens blogg googlar till exempel orden ”efteråt och ”steffe”. Så gjorde även en nyfiken butler i morse, men kom då först till ”bloggkoll.com”, där han fick veta att bloggen har fyra prenumeranter samt att den handlar om ”allmänt och personligt”. Han fick också veta att:

  ”Om du gillar den här bloggen kanske du också gillar…

  blogg@bureborn
  katrinSchulmans blogg
  Patrik Engström – a runner’s life
  alex’s blog”

  Det första och tredje förslaget känns mycket smickrande. De övriga mer tveksamma. Synpunkter?

  (Tidigare i denna bloggs historia hade detta blivit ny egen bloggpost. Numera får blogginläggen dröja kvar och sjunka till marken. Smärre uppdateringar och utvikningar tar i stället form som kommentarer liknande denna. Läsarnas bidrag håller också bloggen levande, varför listan över ”senaste kommentarer” uppe till höger fyller sin funktion)

 21. Kanske är det så att den församlade kritikerkåren sammanblandar Farbror Steffe med den beryktade Ferrariföraren Tjock-Steffe och därmed halkar in på denna blogg? Förövrigt lider St X av löpabstinens och planerar fanflykt för främjande av intervallträning. Hittar dock ej en lämpligt närbelägen i.p., Sumpans i.p. ligger t ex lite väl långt bort från där han nu är (för att inte tala om samtliga övriga i.p.). Meddelar ev resultat av sina undersökningar vid senare inpass, men man kan aldrig veta.

 22. Hinner han inte med en jogg till Kristinebergs IP och tillbaka? Den är väl öppen hela dan. (Ack ja gamla kära Krillan – memories!).
  Jag vill också minnas att det förekom en diskussion på löparforum om lämpligheten (ur etisk synpunkt) att springa intervaller på de raka vägarna på Norra Begravnigsplatsen. (Om jag låg där skulle jag gärna se löpare springa förbi, men smaken är ju olika).

 23. Vi gratulerar Stefan Holm till en hedrande fjärdeplats. Hans olympiska svit (4:a 1:a 4:a) är till och med bättre än Stickan Petterssons (4:a 5:a 4:a) på sin tid. Den uteblivna historiska guldmedaljen kommer han att ha stor glädje av i livet.

  Vi gratulerar också Startnummer X till jämna och snabba tusingar på Sundbybergs IP samt jumper till gårdagens långpass (sic!) på 11 km utan (som det hittills verkar) större problem.

  Tag lite mer tårta, alla tre!

 24. Tack, tack. Startnumret blev så trött av tusingarna att han endast med knapp nöd orkade ta sig till Hallonbergen och där ta bussen tillbaka. Diskret satte han sig längst bak i bussen efter att först ha klätt sätet med en Metro för att inte i onödan besudla medpassagerarna med svettblöta träningskläder. Nästa vecka får det nog bli Kristinebergs ip istället.

 25. Jumper för sin del brukar även klocka och skriva in tiderna på joggvilorna (oftast 200 m) och räkna in dessa i totaltiden, så som visas i nedanstående exempel från början av maj, när han slipade formen inför Kungsholmen Runt. Snittfarten matchar nästan startnumrets. Troligen joggar han för fort och brassar på för långsamt:
  http://www.jogg.se/?sida=tdbok&todo=showsingle&rid=375523&id=15958

 26. Startnumret har en tendens att springa ganska jämnt. Dessutom är han för slö för riktiga intervallpass men han springer däremot gärna i backe (där det inte behöver gå så fort).

 27. Men så var även jag här och smakar på Tårtan… Synnerligen delikat…

 28. Ha ha, nu när Masse har fått tårta, kan väl butlern nästan kalla sig ”kunglig hovleverantör”, ha ha!

 29. Nej, Tildo, nu ska du vara snäll. På denna blogg gör vi inte skillnad på folk och folk. Alla är lika välkomna, till och med du. Ta mer tårta om du orkar. Du har ätit upp ormen, myrsloken och livets mening. Det är klart att du ska ha alla marsipansvamparna också.

 30. Nej, Startnumret paxar svamparna (bara de inte innehåller elektroner)!

 31. Bloggens läsare i kör

  Elektroner ???

 32. Stålmannen gillar inte kryptonit och Startnumret tycker inte om elektroner. Är det så konstigt?

 33. Den tidigare samstämmiga läsarkören, uppvisar plötslig disharmoni. En del nickar igenkännande åt startnumrets förklaring medan andra ruskar mumlande på huvudena. Några sätter sig att fåfängt googla ”svampelektroner” respektive ”elektronsvampar”, men de flesta pekar bara på startnumrets namn och låter den fria handens pekfinger beskriva cirkelrörelser vid tinningen, därmed antydande bristande förståndsgåvor hos namnets bärare. En inställsam butler, som vet att vakta sin tunga, sällar sig försiktigt till den första gruppen.

 34. Jumper, som utan anledning skjutit upp dagens obestämda löppass till i morgon, undrar över Startnummer X lunchlöpning upp och ner för Hagatoppen. Han kallar det ”backintervaller”, men redovisar inte tiderna för upp och nerfärd separat utan bara för fullbordade varv. Hade han klockan liggande vid foten av berget? Hur som helst är 360 meter brant uppförsbacke inte kattskit.

 35. Det beror på att att St X bara har 8 mellantider i sin klocka och får alltså hushålla med mellantiderna. Fast tiden var ganska, om än inte exakt, lika på uppvägen som på nedvägen. Det är ganska tråkigt med banintervall. Backintervall är mycket trevligare och då behöver man ju inte springa så fort som Usama Bolt.

 36. 8 mellantider, ha ha ha! Jumpers klocka har 100! Förr i tiden, innan jumper köpt sin löparklocka med 100 mellantider, sprang han med en vanlig sekundvisare. I gengäld hade han ett gott minne på den tiden och 8 mellantider var en baggis att memorera. Nu, när han har en klocka med 100 mellantider, kommer demensen krypande. Då är det tur att hans löparklocka har 100 mellantider.

  För övrigt gratulerar jumper sin hoppande kollega Ninja till en silvermedalj. Tänk att kunna ta sådana språng med en tung gubbe på ryggen. Det är annat än jumpers löjliga gamla blyväst på futtiga 5 kg.

 37. Den där gesten med ”den fria handens pekfinger beskriva cirkelrörelser vid tinningen, därmed antydande bristande förståndsgåvor hos namnets bärare” känner Startnumret igen. Den brukar utföras av den samlade vänkretsen närhelst han meddelar sitt deltagande i nästa större maratonlopp. Så jumper testade inte den numera bortglömda sporten ”dubbelhoppning” där två deltagare skulle turas om att hoppa med den andra på ryggen över diverse hinder?

 38. Ehuru en långsammare och mindre frekvent maratonlöpare, delar jumper startnumrets erfarenhet. Han brukar svara med fyndiga repliker i stil med: ”Sjåpa dig inte sjana, du käkar ju ägg”. Startnumrets formulering ”nästa större maratonlopp” väcker nyfikenhet. Är några mindre maratonlopp planerade före NY?

  Jodå, jumper har, som namnet kräver, testat all slags hoppning. (Utom hopp i gymnastik. Han vägrar att springa så där struttigt med fjantig armföring).

 39. Finns det kvar någon tårtbit i frysen??
  *knackar skamset på långt, långt efter ett osa som ryms inom det allmänna hyfset*

  Finns ingen tårta skålar jag gärna i saft. Harklar mig lite och lyckönskar alla de som skapar intellektuell stuns i inläggen! Jag har tidigare utnämnt ”Efteråt hos farbror Steffe” till den mest oförutsägbara bloggen på nätet. Man vet aldrig vad nästa inlägg kommer att handla om. Däremot vet man att det kommer vara välformulerat, genomtänkt och väldigt underhållande!

  Så; Butlern, Asgam, Tildo, Jumper, Snitsaren och sköterskan, stort grattis på halvårsdagen!

 40. Tack Johan!
  Det är klart att vi har sparat en stor bit tårta till dig av det gottaste. Ett glas lingonsaft att skåla i är också framställt.

  Inför dina vänliga ord skruvar en generad butler på sig så som det anstår honom och säger ”Äsch!”

  Snitsaren svarar att ”Den där Johan, var det så han hette, han kan verkligen konsten att lägga orden. Trevlig pojk. Kommer att gå långt”.

  Jumper, som just kommit hem från ett långpass (skratta inte) på 12 kilometer, tackar och önskar lycka till på Stockholmshalvan i september. Han kommer att vara där och heja efter förmåga och undrar om det går bra med ”Heja Johan”.

  Tildo skrattar och säger något om att ”det låter som om Johan har ätit lite för mycket av smörkrämen i tårtan”.

  Sköterskan, som just givit sig ut på en löptur i den sköna kvällsluften, säger ingenting.

  Asgam, slutligen, du olycksfågel, om du hör oss ska du veta att vi alla har dig att tacka.

 41. Hälsa Snitsaren och tacka för de vänliga orden även om jag föredrar att kunna springa långt.

  Hälsa Jumper att ett långpass alltid är ett långpass, allt är relativt och beroende av hur kroppen mår! Ett ”heja Johan” vore ytterst välkommet, det är nämligen mer än vad som brukar yppas utmed den väg jag springer.

  Tildo har givetvis rätt. Eller är det möjligtvis den obekanta känslan av att få beröm som spökar?

  Sköterskan gör helt rätt som utnyttjar de sista sensommarkvällarna för att ge sig ut och springa, det är något jag kommer sakna framöver.

  Asgam, som senast syntes till som hastigast hos Masse (tror jag), verkar inte vara beredd på att återvända fullt ut ännu. Vi får hoppas på en återkomst till hösten..

  …och till Butlern, som axlat moderatormanteln icke utan beröm godkänt, och som dessutom har den inte helt lätta uppgiften att hålla ordning på sällskapet i lägenheten, kan man bara säga -Keep up the good work!

 42. Usch, engelska som är så svårt. Snitsaren och jumper har somnat men Tildo svarar att det betyder: ”Bättre kan du din gamla tönt”. Det låter tryggt och hemvant.

 43. Man grattar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s