Parapam pam pam pam pam!

Några har svarat på snitsarens frågor om nationalhymner, vilket gläder honom. Andra har visat sin respekt genom att avstå. Guldstjärnorna till Fredrika, Tildo, Günther och Startnummer X skall inte missförstås. Här är icke snille eller pucko, utan alla är vi ett i snitsarens masterclass. På den sista frågan (om frågorna varit trevliga) har Fredrika skrivit att ”det var ett mycket intressant sommarquiz”. Karin och Bureborn har funnit frågorna ”kluriga” respektive ”knepiga” medan Tildo inte alls tyckt om dem. Startnummer X tyckte sig ha svarat på dem förr i ett tidigare liv, vilket kan äga sin rilktighet. Svaret på den femte frågan har redovisats i inlägget ”Hoffmanns äventyr”, varför det endast återstår att komplettera med följande utdrag ur snitsarens originalbrev:

1. Den ryska nationalhymnen 1991-2000 framfördes i officiella sammanhang utan ord. Försök att skriva sådana till Michail Glinkas musik har gjorts av Vladimir Kalinkin och Nina Benson och 1999 vann Viktor Radugin en tävling om en ny officiell nationalsångstext. Denna behövdes dock inte eftersom man året efter bytte låt. I sammanhanget kan tilläggas att även Spanien har en nationalhymn utan ord.

2. Liechtensteins nationalsång börjar med en geografilektion, ”Oben am jungen Rhein”, och sjungs till tonerna av ”God Save the Queen”. Alla som varit i Liechtenstein räcker upp en hand!

3. Svaret är, tro det eller ej, ”Biafra”. Jean Sibelius hade själv inga tankar på att det lyriska partiet i orkesterverket Finlandia skulle sjungas, men den vackra musiken blev snabbt populär och ordsattes till höger och vänster. Den religiösa slagdängan ”Be Still My Soul” är gammal och känd. Andra sångtitlar att glömma är ”At the Table”, ”Our Farewell Song”, ”Land of the Pine”, ”Dear Friend of Mine” och (om man är tondöv) ”Papst und Sultan”. Även i Finland skrevs så småningom texter till Sibelius musik, men Runebergs klass håller de naturligtvis inte. I Wales finns en patriotisk sång betitlad ”Gweddi dros Gymru” och på himmelska fridens torg lär de upproriska studenterna 1989 också ha sjungit något till Sibelius toner. När provinsen Biafra bröt sig ut ur Nigeria och den 30 maj 1967 utropade sig till en självständig republik, antogs en egen röd, svart och grön flagga med en uppgående sol och som nationalsång valdes ”Land of the Rising Sun” till tonerna av Finlandia. Det är tydligen inte bara Japan som velat vara ”soluppgångens land”. Tre år senare gick dock solen ner för gott i den kortlivade republiken. Om någon där ännu gnolar Sibelius i smyg, vet vi inte.

4. Björnstierne Björnson, som fick nobelpriset 1903, har skrivit texten till Norges nationalsång och indiern Rabindranath Tagore, som fick priset 1913, har skrivit både text och musik till såväl Indiens nationalhymn ”Jana Gana Mana” som till nationalsången ”Amar Sonar Bangla” (Mitt gyllene Bengalen) i grannlandet Bangladesh. Roligare än så var inte den här frågan.

6. Musiken i den holländska nationalhymnen ”Wilhelmus van Nassouwe”, i vardagslag kallad ”Het Wilhelmus”, tycks ha använts bland annat i en pampig gammal svensk visa kallad ”Över kung Gustav I”, insjungen av Sven-Bertil Taube med hjälp av dirigenten Ulf Björlin. Skivan, ”Skillingtryck och andra fina visor från fyra sekel”, kan köpas på internet för 59 kronor. Då får man också ett spännande texthäfte av Ulf Peder Olrog. Slå till!

7. Efter sin seger i maratonloppet vid EM i Göteborg 2006 sjöng Stefano Baldini sitt lands nationalsång högt och ljudligt från prispallen, vilket inte bara hördes över hela Ullevi utan också i alla teveapparater i hela Europa.

¤

Grammofonskivan för 59 kronor lär dessvärre ha blivit såld efter de år som gått sedan ovanstående skrevs och beträffande Spaniens ordlösa nationalhymn tillägger snitsaren idag, att det faktiskt nyligen utlysts och genomförts en tävling om nationalsångstext, dock enligt uppgift med tveksamt resultat. På den andra frågan kan en enkel butler med gott samvete räcka upp handen. Enligt snitsaren har alla här varit i Liechtenstein några minuter (se sidan ”Resor” ovan). När det gäller den sjunde frågan slutligen, fruktar en räddhågad butler, liksom den förment gode människokännaren snitsaren, att svaret varit en besvikelse. Kanske hade ni hoppats att den lille italienaren skulle ha moonat på prispallen och streakat över innerplan eller fulat sig som den långe höjdhopparen ”Pinnen” i Lars Molins film och att det skulle ha funnits smaskiga bilder på det. ”Var det bara det”, suckar ni kanske och himlar med ögonen. ”Jaha, och…?”, frågar ni kanske så där överlägset och liksom låtsas vänta på en poäng. Försök då själva sjunga ”Fratelli d’Italia”! Att det inte är lätt ens för tvättäkta italienare visar denna filmsnutt. Tyvärr har en fattig butler ingen upptagning av Baldinis sång att erbjuda, men många har vittnat om den oförglömliga händelsen. Så det så.

I övrigt hänvisas nationalsångsintresserade till denna guldgruva samt till snitsarens brev ovan.

31 svar till “Parapam pam pam pam pam!

 1. Apropå musik, allt har en naturlig förklaring, även i Midsomer: http://sv.wikipedia.org/wiki/Theremin

 2. Är rubriken på inlägget tänkt som en fanfar till de duktiga nationalsångsgissarna eller syftar det på de falsksjungande italienarna, som pamparapamar under förspelet och mellanspelet till nationalsången?

 3. På fråga 9 gissar vi frankrikes! Jaså, var inte frågan vilken nationalsång rubriken anspelar på? Hur som helst kan man ju fundera på vilken nationalsång som döljer sig bakom följande texter:
  1. Pam pampam pam, pam pampam pam, pam pampam pampam pam.
  2. Pam pampam pam pampampam, pamapampam,
  3. Pam pampam pam pam pam, pam pam pampam pam pam pam
  4. Pam pampam pam pam, pampampampam pam pam pam

 4. Ska det inte vara ett ”s” före varje ”pam” ?

 5. Jodå, här har varit ett liv och ett kiv i kväll. Hela familjen har pampammat så att grannarna knackat i väggen. Bara Tildo har envisats med att sjunga ”Spam song” med en papperskorg som vikingahjälm på huvudet. Någon vart med frågorna kan vi dock inte skryta med att ha kommit. Snitsaren hävdar att han är mer van vid det transkriptionssystem (med ”ta”, ”tate” och ”tavateve” ) som han lärde av sin musikmagister kallad Mozart, senare förvrängt till ”Mombas”. Med mycket god vilja kan han i alla fall få det första exemplet till den finska nationalsången. I övrigt har han provpammat de flesta hymner, som startnumret kan tänkas ha på sin repertoar, utan att klockor pinglat eller poletter trillat ner, varför tanken slagit oss att startnumret helt enkelt driver med oss.

 6. Tack igen för fyndiga frågor och upplysande svar. Jag lyckades förirra mig från cyberrymden under ett par veckor men är nu tillbaka och vässar hjärncellen för kommande frågelekar. 🙂

 7. Svaret på fråga 1 har Herr B-n riktigt tolkat som Finlads nationalsång, men sista raden borde, vid närmare eftertanke, egentligen låta: pam pampam pam pam pam. Det är riktigt att etn av frågorna inte rör en nationalsång men för övrigt är det oss naturligtvis främmande att driva med Herr B-n. Dessutom kan det naturligtvis finnas flera svar. Man ju t ex sjunga ”Se hur hela Uppland står i lågor” till melodi ”Stryrman Karlsson” (Pampam pampam pampam pampam pam pam osv.) men det kanske var ett dåligt exempel eftersom ingen av de sistnämnda sågerna (ännu) har nått nationalsångsstatus. Åtminstone inte i Sverige (men kanske på Niue Island).

 8. De sista frågetecknet kring ”Vårt land” är uträtat till belåtenhet. Kring de övriga tre sångerna står sådana dock kvar och krumbuktar sig värre än någonsin. Snitsaren anger takten från sin säng:

  Pa pam pampam pam pampam pam pampam pam (Sv)
  Pampam pam pam pam pam, pampam pam pam pam pam (USA)
  Pam pam pam paampa pam (GB)
  Pa pam pampam pam pampam pam pampam pam pampam (Ry)
  Paampa pam pam pam pam pampam pam (Ty)
  Pam pampam pam, pam pampam pam, pam pampam pam, pam pampam pam (It)
  Paaam paaam pampampampam pam (Björneborgarnas)
  Ingen av dem matchar dock startnumrets truddelutter och fler hymner har han väl inte på sin repertoar?

  Kanske kan Karin med sina nyvässade hjärnceller hjälpa snitsaren under någon tvåminuters ståvila mellan tusingarna i sprinterfart eller under nästa långpass i medeldistansfart. Om hon tyckar att det känns fånigt och gubbigt att sjunga ”pam” kan hon välja någon ungdomligare stavelse.

 9. Det tredje exemplet kan med lite god vilja tolkas som vår fina ”Ja, vi elsker dette landet”, men jag skulle hellre skriva:
  Paam pa pam pam pam pam pam pam, paam pa pam pam pam

 10. Här ser man, tycker vi, tydliga exempel på människans förmåga att fördjupa och förnya de musikaliska uttrycken. Från de primordiala pam och pampam till mer förfinade uttryck som pa och paam. Hade dessa motiv använts från början hade kanske svaret varit mer lättfunnet. Till Oddvar kan sägas: close-but ingen cigarr. Om man korrigerar tongångarna i fråga 3 kanske det blir lättare (och rättare):
  Paa pam pa pam pam pam, paa pam pa pampam pampam

 11. Nummer tre är måske ”Det är et yndigt land” hvis man synger ”pam pam pam pam” (bre-de bö-ger) på slutten.

 12. Nej, nu inför startnumret ännu en figur ”paa”. Hur ska den tolkas. Jag förslår förjande enhetliga transkriptionssystem:
  paaaam (helnot)
  paaam (halv)
  pam (fjärdedel)
  paam pa (punkterad fjärdedel + åttondel)
  pampa (två åttondelar)
  paampa (punkterad åttondel + sextondel)
  pampara (åttondel + två sextodelar)
  pamparara (fyra sextondelar)
  parapam (två sextondelar + åttondel)

  Den danska hymnen låter då:

  Pa paam pa pam pam paaam, pa paam pa pam pam pam pam.

 13. Det fina med musik är att det lämnar utrymme för ett oändligt antal tolkningar. När Preben klämmer i med Brede Böger (som ju är rätt svar) så låter det inte riktigt som Buttlerns pam pam pam pam, men ändå är det ju samma låt. Nu tar Startnummret en paus innan han återkommer nästa vecka med gissningstävlingen: Vilken symfoni av Mozart? Testfråga: Pam Pam Pam Pam? Nej, Det var visst Beethoven. Dessutom överlåter vi åt Butlern att under tiden transkribera Tjajkovskijs första pianokoncert efter sitt enhetliga system. Sätt igång !

 14. Jag antar utmaningen! Pam fungerar utmärkt, det är enstavigt och förmodligen hyfsat enkelt att pusta fram mellan intervallerna. Dock avstår jag från Tjajkovskijs första pianokonsert, det är alltför avancerat att börja med…

 15. Via andra kanaler har startnumret kläckt ur sig en ledtråd om ”delat land i ishockey”, vilket bara kan betyda ”tjeckoslovakien”, vars gamla nationalsång bestod av den nuvarande tjeckiska åtföljd av den nuvarande slovakiska. Vill man pampamma dem bör det enligt notbilden på de länkade sidorna låta:

  paaam pampa pam paaam pampa paaaam, respektive
  pampa pam pam pampa pampa pampa pam pam.

  Ingetdera stämmer med något av startnumrets exempel. Det är lika bra att han ger oss svaren, så vi förstår hur man gnolar i Uppsala. Startnummer X är nog en bättre löpare än nationalsångstranskriberare, vilket trots allt kanske är viktigare (vad än snitsaren må tycka). Hur går förresten startnumrets träning inför hösten lopp den 6/9, 27/9 och 2/11. De flesta av denna bloggs läsare är i alla fall löpare och om inget skrivs i ämnet kommer denna stackars blogg att lämnas övergiven. Den senaste tidens pampamande har skrämt bort alla löpare utom startnumret och Karin.

 16. Här följer pianostämman ur första satsen ur Tjajkovskijs första pianokonsert:

  Pam pam pam paam paaam pa paaaam pam pam pam paam paaam pa paaaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaaam pam pam pam paaaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa pampa pampara paaam pam pam pam pam paaam pa paaam pitt, pam pam pamparara pam pam pam paaam pa paaam pam pampara pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pampa pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam pampa pampara paaam pa paaam, pam pampa pampara pam pam pam paaam pa paaam pam pam pitt pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pam pampa pampara pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pampa pampa pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam, pam pam pam pam pam paaam pa paaam pam pitt pam pam paaam pam pam pam paaam pam pam pam paam, pam pam pam pam paaam pa paaam pam pam pam pam paaam pa paaam paaam pa paaam.

 17. Startnumret ska naturligtvis erkänna att han transkriberar den tjeckoslovakiska nationalsången direkt ur minnet. Han kan inte påminna sig att ha hört den sedan VM -80 eller -81. Dessutom är den slovakiska delen lättare att komma ihåg än den lite konturlösa (men fina) tjeckiska. Han får alltså lyssna lite när guldet i tiokamp delas ut senare under OS. Fjärde exemplet var av Dr Sion av Fredrick Handle (som han ibland stavas). Kanska man ska begrava Pampampamandet och återgå till löpandet. Själv sprang St X 14 km, bl a två varv ”gröna spåret” i Liljansskogen i går. Lätt duggregn och tomt på löpare (var är alla?).

 18. Jaså, gamle goe Händel! Stämmer utmärkt med nummer 4. En flitig butler har annars damsugit repertoaren av pampiga icke-nationalsånger, allt från ”Arbetets söner” till ”Rule Britannia”, det senare för övrigt inte så tokigt eftersom den brukar följa den sökta låten under ”Last night of the Proms”. Som avslutning på pampammandet (nog har blogginlägget gjort skäl för namnet, tack Tildo) stämmer vi tillsammans upp (inte i ”We shall overcome” utan) i ”Doktor Sion”, som startnumret så skojigt kallar den:

  Pam paampa pam pam pamparara pampa paaam

  När detta skrivs kommer sköterskan (och påhejerskan) hem med tåg från Ekskogen, dit hon (de) sprang drygt 18 km på 2:25 (pauser inkluderade). Liksom de flesta löpare denna sommar stämmer jumper in i en bloggkollegas utrop ”Men hallå, det är jag som är löparen i familjen!”.

 19. Det finns en musiker/konstnär som har samplat alla länders nationalhymn till en enda låt. Det vill säga klistrat låtarna på varandra.
  Det var knappast vackert… mer kakafoniskt och lite skrämmande då crecendot eskalerade och vid ett par tillfällen uppstod ”konstpauser” då de flesta hymner tog ett andetag innan de fortsatte med sitt ”pampampam”…. 🙂

 20. Ja, det låter som en tänkbar musikalisk (och vackert symbolisk) idé, som det dock krävs nyfikenhet, envishet och inte så lite tokighet för att genomföra. Resultatet låter intressant. Är musikerns/konstnärens namn bekant?
  (Nationalsången i Mosebacke Monarki var också något slags lagrad sampling med den tidens teknik, dock inte av andra nationalsånger).

 21. Är det verkligen pianostämman och inte fiolstämmorna som Tildo transkriberat. Jag antar i och för sig att han har partituret? När det gäller löpning kan jag tipsa om en liten trevlig serie tävlingar Ursvik Xtreme som går det jobbiga 15 km spåret fram och tillbaka genom skogen och grässlätterna. Startnumret skaffade sig ett nytt sådant och tog sig runt i maklig 5 min/km takt när en av deltävlingarna gick av stapeln häromdagen.

 22. Jag har tyvärr glömt namnet på killen som har gjort nationalhymns collaget… Det är en rätt ung Svensk man. Nu kommer jag att ligga sömnlös och klura på namnet …*S*…Tack hygglo! (jag är dålig på att minnas namn)

 23. För att rädda paljettsömnen skjuter jag över frågan till hela denna bloggs jättelika läsekrets (som alltså uppmanas att ligga sömnlös istället).

  Jumper gratulerar startnumret till hans rappa lopp i Ursviks terräng. Han tycker att 15 km på 75 och en halv minuter låter ”grymt fort”. Luktar 2:35 på Lidingö. Själv sprang jumper igår i trevligt sällskap drygt tre grusvarv på en ö i skärgården (den vackra vägen till kollo och skogsvägen tillbaka med tre grindar att öppna). Summa 4 km i 6:50-tempo. Ur landrooverjeep tittade bondbarnbarn med undran och med skräck.

 24. Nej violinstämmorna har jag inte aktuella. Däremot pukstämman:

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – pam pararararararara pam pam pam – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – .

 25. Imponeras över Tildos förmåga att ta ut puk-stämman. Det måste ha tagit sin lilla tid att få till pam pararararararara pam pam pam på rätt ställe.
  Även imponerad av Startnummer X:s framfart i Ursvik. Den banan gör ont! Låter som om Jumper hade en trevligare bana att springa på, grusväg på en ö i skärgården låter alldeles underbart. Hur mår Jumpers hälsena förresten?

 26. Man ska inte i sammanhanget glömma bort Svjatoslav Richters berömda utbrytarnummer (assisterad av sin kollega Rita):

 27. ”oDUTTRGOJdE”, avslutar startnumret och vi kan ju bara hålla med.

  Karin frågar omtänksamt om jumpers hälsena. Han kom hem för en stund sen efter sina vanliga 5,7 km i motionsspåret, denna gång med en snittfart av 5:54. I hälsenan känns inget särskilt under löpning numera. I vila kan det dock ibland stelna till runt omkring senan eller snarare i foten som helhet. Längre sträckor (t.ex. Brunnsviken runt som han sett att någon sprungit idag på lunchen) får vänta ännu en tid. När det gäller Ursviks Xtreme, är inte heller Karins egna 1:17:54 på träning i måndags efter några vaknätter så pjåkigt. Men 100 m på 19 sekunder borde till och med jumper kunna klara (dock inte efter ett maxat 1000-meterslopp med mera). Jumpers träning sedan årsskiftet kan för övrigt numera beskådas av alla på
  http://www.jogg.se/?sida=tdbok&todo=showall&id=15958

 28. Skönt att höra att Jumpers hälsena verkar hålla sig i fint skick. Blir det Lidingöloppet även i höst? Tack för länken till Jumpers träning!
  Och jodå, Ursvik Xtremen är jag nöjd med. 100-metersloppet hamnar dock inte överst på meritlistan… Men jag är mycket glad att jag kan springa över huvud taget och att jag än så länge (peppar, peppar) klarat mig från skador.

 29. Tack för snälla kommentarer från K och J. Det låter som J har idkat 3000m hinder. Till K: det finns ju ytterligare en deltävling kvar av Uschvik Xtreme. Det kanske vore kanske trevligt att försöka en gång utan öluppladdning?

 30. Ja, det skulle ha varit jättekul. Dock krockar det med det lopp jag ska springa på Stadion samma kväll… Får ta revansch på Uschvik i deltävlingarna nästa år…

 31. En enkel butler är stolt över att två så goda löpare använder snitsarens utrymme till intern diskussion om framtida lopp.

  Jumper för sin del håller sig än så länge till kortare träningspass. Något Lidingölopp är inte inplanerat. Tre mil låter lite långt och på de kortare loppen missar han de trevligaste parierna av banan. Dessutom har han blivit snål. Annars springer jumper med tillförsikt och tar löpningen som den kommer.

  Vad beträffar jumpers 3000 meter hinder i skärgården, är det en underdrift vad gäller sträckan men en överdrift i övrigt. De värsta vattengravarna hade torkat upp då han sprang och grindarna var för höga att forcera på kenyanskt vis. Dessutom måste han agera grindpojke åt sitt sällskap. I ungdomen brukade dock jumper skrämma omgivningen genom att under promenader hoppa över både det ena och det andra, en ovana som han slutade med efter att ha missbedömt längd och höjd på en maskin för vägarbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s