Revanschmöte

Bland Asgams kvarlämnade skrifter hittade jag nedanståeende bloggpostutkast från förra veckan. Jag publicerar det utan Asgams tillstånd i ett försök att för en kort stund hålla kvar den glada stämning som rådde under hans tid som administrator:

                                                                              ¤

”Man ser ej skogen för bara träd”, lyder ett gammalt visdomsord, vars betydelse snitsaren legat och grubblat över denna morgon. Är dess budskap, att detaljerna skymmer helheten eller menas det omvända? Enligt snitsaren kunde man lika väl säga ”Man ser ej träden för bara skog”, ty alltför ofta har vi blicken allför långt i fjärran för att se vad som händer omkring oss. ”Ett holistiskt perspektiv är nog bra, men det är de små små detaljerna som gör’et”, hävdar snitsaren och kompletterar med ännu ett Ramelcitat:

”Ni som vandrar genom livet
mot ett ständigt fjärran mål,
stanna upp ett tag och grubbla:
Är det nån som sett min tvål?”

När signaturen jumper beskriver sitt lopp runt Kungsholmen den 10 maj, ger han bilden av en lång, tråkig transportsträcka mot målet med den ojämna kampen mot den egna klockan som enda fokus. Först efteråt har han anat det spännande drama som utspelat sig omkring honom. Familjestrider liknande den i ”Pappa Putte LK” torde vara legio i de flesta långlopp, men oftast ges bara de inblandade själva tillfälle att njuta av spänningen.

I ett tidigare blogginlägg, hämtat ur snitsarens brevsamling, har vi mött den maratonlöpande familjen Karjalainen och kunnat följa kampen i fjolårets Stockholm Marathon mellan bröderna Heimo och Keijo. Båda är anmälda till årets lopp och båda är, för att åter citera snitsarens tafatta försök att härma ungdomsjargong, ”taggade till tusen”. Keijo har revansch att kräva efter två förluster i rad och mycket talar för att han kommer att få den i år, ty medan Heimo, som de flesta, springer med fjolårets placering på bröstet, har den yngre brodern seedat upp sig mer än två tusen startnummer. Tydligen har han höjt sig ett par klasser och gjort något kanonlopp under det år som gått. Lillasyster Sirpa saknas tyvärr denna gång (”men vi har servering i vår aktersalong”). Till Heimo, Keijo och deras syskon säger vi ”Tervetuloa Tukholmaan!” och till övriga löpare och åskådare: ”Väl mött den 31 maj!”. (Till vilken kategori startnummer 7732 ska höra, vet han inte)

Annonser

58 responses to “Revanschmöte

 1. I berättelsen om bröderna Karjalainen beskrivs deras skallform på ett försdomsfullt sätt och jag läser jag till min häpnad en formulering om ”ariskt blod”. Hyser den så kallade ”snitsaren” rasbiologiska eller rent av frenologiska böjelser? Jag trodde att vi en gång för alla hade lämnat dessa otäckheter, men jag har tydligen misstagit mig.

 2. Som var och en vet, strävar Farbror Google över Världsherravälde. Inte nog med att han har tagit över all Världens kartor, dessutom matar han in all Världens böcker i sin oändliga databas och han strävar dessutom efter att ta kontroll över all Världens språk. Vi kan för den oinvigde meddela att hans översättningsprogram, Google translate, inte är annat än en stor språkförbistrare, ämnad att orsaka split och söndring inom människosläktet. Läs bara följande översättning, tagen ur Asgams text härovan. Texten översattes först till andra språk och sedan tillbaka till svenska. Å andra sidan, kanske kan en välvilligare tolkning göras av Googles outgrundliga Plan för Världen eftersom hans översättningsprogram tar fram det bästa ur många språk och ger dem tillbaka till oss i en förädlad form.

  När skogen, träd, ”sade de gamla visdomsord är det viktigt att överväga snitsigare morgonen i meddelandet, inte visar hela bilden, eller tvärtom? Snitsigare – Säg:” Det är inte bara hittas i skogen för träden ”för många människor, oftast för långt borta, någonting har om, kontakta oss. ”Vad är synvinkel är antagligen en bra Asien, men det är vissa små detaljer gör’et,” komplement för att skriva, och snitsigare ramelcitat:

  ”Walk for life
  Detta i samband med en allt icke-objektiv,
  Om du vill pausa en stund och undrar:
  Vad jag har sett tvål? ”

  Den 10 maj för att beskriva nära grund av ras Kungsholmen signaturen hoppare, att ge en överblick över en lång, tröttsam resa för att bekämpa orättvisor, klockan det enda prioritet. Det var först senare, det har uppmuntrat drama är en misstänkt i det omgivande tragedi. familjestrider ”Daddy, El Putte” långlopp mer själfulla dock vanligen omfattar endast en fördel av sin charm.

 3. Tack Bertil och Startnummer X. Eftersom elektriciteten stängs av i detta hushåll under tre timmar från klockan nio, får ni vänta på mitt svar en stund. Era kommentarer är viktiga och kräver betänketid för att hjälpligt besvaras, varför detta uppskov är välkommet. En enkel butler ska ta en promenad och lyssna på ärtsångaren.

 4. Startnumret ber om ursäkt att citatet råkade bli dubblerat. Han inser att någon kan tänkas ta Google translate i försvar och hävda att översättningarna blir nog bra, bara man översätter från ett språk direkt till ett annat (istället för att gå via bulgariska och hindi). Vi vill nog hävda att det inte blir mycket bättre, som denna översättning från gårdagens nätupplaga av Corriere della sera visar. Frågan är om texten är så värst förståelig, eller vad säger den samlade kritikerkåren?

  INTER sample – Partita svårt för Inter till Parma. Segern kommer först efter ankomsten av Ibrahimovic som markerar två mål och dra nerazzurri upp till Scudetto. En seger vann i sista minuten, efter att ha sett successivt närmare, att höra lukt, en besvikelse som skulle ha varit mer som historisk epok, något som skulle blekna även minnet av det ödesdigra 5 maj. Och därför, i slutändan, är en triumf som har en underbar smak i år av sin hundraårsdag.
  Ibrahimovic-Man mer dell’Inter i början av säsongen, mannen i mindre när man var tvungen att avstå från att smärtan i knät tendon rotuleo vänster. Ibrahimovic inte spelat sedan den 29 mars, inte märkas om åtgärden från den 20 januari. Han återupptog trasiga sladdar i den viktigaste dagen. I det första gången finns mycket mer att vila men Inter är 0-0. Återupptagande. Ibrahimovic träder den 6 “. Tiden för att ta bort rost från foten, sedan Ibra kommer att ta Scudetto ensam. Hon har den till 17 “när den tas emot av Stankovic, utnyttjar det vakuum Couto, och avancera från 18 meter hittade den nedre hörn, där det Pavarini anländer. En till noll. Moratti på läktaren innehar inga tårar. Vid 34 ‘, Ibra stänger Scudetto ras och att frälsningen vänster med flyger i kors Maicon som skriver för 2-0. Slut på allt.

 5. Jag älskar maskinöversättningar!
  Min absoluta favorit är klassiska ”Gäddsnipan”. Den nyfikne bör kika in på http://www.avigsidan.com.

 6. Oj, vad jag har skrattat åt de maskinöversatta texterna. Tack! 🙂

 7. Butlern har nu lämnat den virtuella verkligeheten med lätt regn och ärtsångsdrill för att återinträda i den reella, dvs på internet. Jag konstaterar att bloggen har levt upp under min bortovaro. Startnummer X tycks göra stor lycka med sina Xtranummer. Jag är tacksam för att han kapat skutan och på ett föredömligt sätt styrt upp den mot vinden, när den hotade att kantra och gå i kvav. Utan sådan konstgjord andning riskerar den herrelösa bloggen att självdö. Kanske herr X ska ta över hela administratorskapet? De läsare, som inte dagligen besöker varje skrymsle och vrå i snitsarens blogg bör upplysas om att startnummer X sedan en tid spammat bloggen med googelöversättningar. Dessa skapelser, som återfinns i kommentarer till en del permanenta sidor ovan, är inte bara underhållande utan också högst informativa. De stegvisa översättningarna är i själva verket ett slags reningsbad, ur vilka dolda sanningar vaskas fram. Vem kunde exempelvis ana att snitsarerns toalettvanor hade så mycket med Queen Elizabeth att göra?

  Att åtgärda det dubblerade citatet är en enkel match för en eminent administrator.

 8. Tack Bureborn och Karin (ursäkta att jag buntar ihop er) för att ni berikar denna blogg med era skratt (B på bild och K i text).

  Tack även för avigsidan, där jag lyckades hitta gräddsnipan. Till och med snitsaren drog en smula på munnen.

  På tal om språkfel: I Dagens tidning (DN) skriver Henrik Berggren om Wikipedia, att i en (nu rättad) artikel om Fredrika Bremer stått att ”år 1820 träffade hon sin dåvarande man, Anders Johansson”. Hur den vigseln hade gått till, kan man undra. (Till saken hör också (och det är Berggrens poäng) att Fredrika aldrig var gift och Anders Johansson är helt påhittad).

  Det är inte utan att en enkel butler börjar känna sig som redaktören för samma tidnings Namn o Nytt-sida

 9. Käre Bertil (eller får jag säga Tildo?). Jag har inte glömt dig och din värdefulla fråga.

  Naturligtvis vet snitsaren, att alla slags rasläror sedan länge är (om inte politiskt så i varje fall vetenskapligt) stendöda. Texten är ursprungligen skriven för en exklusiv läsekrets om fem personer, vilka alla delade hans humanistiska värderingar och förstod hans ironi.
  Troligen har han försökt härma äldre tiders beskrivningar av idrottshjältar. När berättelsen nu är tillgänglig för fler, kan det vara lämpligt att komplettera den med en förklarande fotnot. Tack för påpekandet.

  En bloggkollega har lärt mig att man som administrator kan se datorns IP-nummer bakom kommentarerna, så om du ska dra mig vid näsan, Tildo, behöver du nog gå till bibliotekets dator.

 10. Daddy El Putte

  Starnummer X har beslutat sig för att lämna den tråkiga akronym som han pådyvlats på denna blogg, för att istället anamma den mer tilltalande ”Daddy El Putte” som så överraskande dök upp i fasövergången från japanska till hindi. Dock, en liten löparnotis från Startnumret El-Putte kanske vore på sin plats, eftersom Jumper verkar vara i vilofas och därför inte verkar kunna rapportera från löoparbanan:
  Förra veckans backnötning resulterade i en på nedredelen av höger skenben plötsligt uppdykande smärta. El-Putte insåg att smärtans ursprung kunde vara en smygane benhinneinflammation, så populär bland blogglöpare nu för tiden. En tub Voltarensalva och ett antal varma omslag senare företogs det överhoppade ”sista långpasset” i går i ställer för i söndags (då Daddy var upptagen å yrkets vägnar). Åtta varv i Stdsskogen à 2,5 km+extrasnutt fick duga som ”testlopp”. Denna lösning befanns vara mest optimal eftersom Daddy El inte ville riskera att få ont i benhinnan efter 10 km och därefter vara tvungen att krypa tillbaka hem. Nackdelen med denna lösning är, förutom att 8 varv i samma spår blir ganska trist i längden och kan lätt mana fram latmasken hos den oförskiktige och att spåret är ganska kuperat men i och för sig mjukt och asfaltsfritt. Löpningen gick i maklig takt under hagel och regn i början och efterhand lite sol. Sluttiden på denna 1/2mara var väl OK, för att ha producerats på en så kuperad bana, 1:52. Erfarenheten säger att Daddy kan löpa 7-10 min snabbare på en flat asfalterad bana. Lyckligtvis resulterade tsten inte i någon känning i benhinnor, enbart den vanliga post-långpass letargin. Daddy El-Putte kan nog sägas vara nöjd med loppet, fr a som det gick fortare mot slutet än i början. Om huruvida det betyder något för framtida eventuella maratonsluttider, vill vi inte spekulera, utan nöjer oss med att konstatera att kastanjen var på väg att slå ut och att koltrastarna fortfarande ylade i den kyslagna senftermiddagen. Slut på allt.

 11. Ajaj, nu har man alltså avslöjat sig. Någon fullständig inblick i livet och levernet på denna blogg har jag minsann inte…
  Knaprar i mig små bitar tänkvärdheter i taget, mer klarar inte mina små grå. 😉

  På Wikipedia finns många sanningar att hämta… Jag är synnerligen förtjust i de inlägg som försetts med varningstrianglar och dylika signaler.

  Va, kan man avslöja IP-numren! Hur? Hur?

 12. Det äre naturligtvis en ära att bli erbjuden att ta upp Asgams fallna fjäderskrud. Starnummer El-Putte uttrycker sig visserligen på den krångliga prosa som kännertecknar den äldre generationen, dock inte med samma finess som Asgam, men han saknar initiativförmåga (och läsekrets) nog för att dryfta sig att ta ett sådant kliv (A small step for humankind, but a giant leap for Ibrahimovic-man). Alltså får han fortsätta att skuggblogga på den vanliga irriterande viset. Nu glömde han bort varför han alls började detta resonemang…
  Jo, han undrar hur Butler egentligen ser ut. Den bild som framträder på näthinnan liknar Anthony Hopkins far, den äldre Butlern, i ”Återstoden av dagen”. Kan detta stämma överens med verkligheten? Man tänker även på den gamle f.d. livegne gnällspiken, vadhannuheter, i ”Körsbärsträdgården”.

 13. Jodå Bureborn, under ”Dashboard” (eller om man har flera ”My Dashboards”) går man till ”Kommentarer” och där, efter e-postadresserna (fejkade eller äkta) står de magiska siffrorna. Hur de hamnat där vet ingen. Troligen har det något med daaaata att göra.

  Daddy El Putte, får jag istället föreslå att Ni kallar er Daddy El Budde, dels för att skilja er från den äkta Pappa Putte ovan (namnet Putte kan vara rättsligt skyddat) men framför allt för att herdra er gamle närstående släkting och/eller vän Budde, känd från sidan ”Läsare” ovan.

  Jag konstaterar också att jag nu definitivt administrerar en löparblogg. Daddys kommentar skulle platsa på de förnämsta sådana. När det gäller jumpers hälsena, ömmar den allt mindre. I söndags, dagen efter hans avbrutna långpass, haltade han. Igår kunde han gå nästan normalt. Idag kan han stödja på fotbladet. I morgon kan han möjligen jogga lite lätt och i övermorgon kanske han gör det. Att springa fyra mil är dock något annat, säger han och ser ut som han inte brydde sig.

 14. Varför blev det en sån där gul gubbe? Jag har aldrig sådana ungdomliga hyss för mig.

 15. Från filmen, vars bakgrund behandlas på sidan ”Historia” ovan (snitsarens blogg täcker allt), minns jag bara Anthony och Emma. När det gäller Firs som den sökta figuren hos Tjechov heter, minns jag honom som en kort gosse i 25-årsåldern, när en akt av verket sattes upp av ryskstuderande våren 1970 i det så kallade spökslottet. Han liknade definitivt inte mig. När jag hittar en porträttlik avatar, får Daddy besked.

 16. Daddy El Putte

  Daddy El kan inte tänka sig att Putte skulle vara rättsligt skyddat. I vilket fall som helst så hette han ju Putte före alla andra Puttar. Epitetet Budde kom sig av att hans elaka syster medvetet hörde fel när han kallade sig Putte. Tråkigt nog anammade han själv öknamnet Budde, vilket han senare i skolan bittert fick ångra. När klasskamraterna frågade vad han kallades hemma, svarade han tjäckt Budde, varvid de elaka kamraterna raskt döpte honom till Buddah (vilken man på den tiden brukade kalla tjocka pojkar (de hade väl inte sett bilderna av den fastande Buddah). ”Budde” var visserligen lite rund, men hårdhudad var han inte och tog illa vid sig av sina slanka ”klasskamraters” gliringar. Som straff är numera alla dessa illsinnade små mobbare ölmagade tunnhåriga gubbar. Daddy El Putte däremot, är slank som en vidja och snabb som en hind. Så kan det gå.

 17. Oj, jag anar ett drama bakom IP-kulisserna som helt gått mig förbi. Tur är väl kanske det, när det nu är löparkärleksdag och allt. Har jag räknat rätt att det redan växt ut inte mindre än två nya huvuden i och med att Asgamen halshöggs? (Blev det någon liksvepning förresten?)

 18. Då klubbar vi väl Daddy El Putte då, det är ju trots allt den stora löparkärleksdagen idag (se diverse bloggar!).

 19. Daddy El Putte

  Daddy El Putte vill meddela att han ej bör förblandas med Asgamar och Jumprar. Han har varken fjäderskrud eller tröja (fr a inte tischa! Vad tusan det nu är för modärnt strunt?). Visserligen är han född i en annan tidsålder, uppfödd på Thor Modeén, Fridolf Rudin och Åsa Nisse. Och visserligen har han plöjt ”Rekordmän på kolstybb”. Men där upphör likheterna. Han erkänner dessutom att han och Starnummer X är en och samma, inte bara i.p.adress, utan person. Några alter egon (vad det nu kan heta i plural?) håller han sig inte med.

 20. Ja, Daddy El Putte (f.d. startnummer X) är inte ens närmare genetiskt släkt med någon av de manliga individerna i snitsarens hushåll. Däremot undrar jag över Daddys relation till Docenten, som syns i en del av snitsarens sidor ovan. Båda tycks ju röra sig i Uppsala.

 21. Nej nej, Fredrika, inte är gamen halshuggen! Vi får inte tro annat än att han flög iväg på riktigt. Förhoppningsvis seglar han nu högt över Nildalen. Kanske söker han sig till biblioteket i Alexandria och skickar en hälsning hem någon dag. Säkert frossar han på ett och annat mumsigt lik ibland. Gamen är liknöjd, som göteborgarna skulle säga. Mumierna är nog däremot för sega, utom möjligen tårna.

  Jag medger att det kan vara svårt att hålla reda på alla individerna här. Kanske borde jag sätta samman en hushållsmedlemsförteckning för nytillkomna läsare.

 22. Ja, tack. En hushållsförteckning skulle uppskattas. Det är inte för intet som ryska och kinesiska romaner med digert persongalleri har en sådan lista (mycket lång) på sina sista sidor.
  Utan dem är läsaren förlorad bland alla Kim su, Kim la, Kim il, Kim ta, Kum ta….

 23. Kinesiska författare tycks inte vara lika kreativa som bloggare när det gäller namngivning.

 24. Det är troligt att även en lista på persongalleriet på denna blogg skulle bli längre än den längsta bloggrollen, åtminstone per capita. Under natten har Startnummer X legat vaken och begrundat detta med Daddy El Putte. I förstone tyckte han att namnet lät grymt tufft. Namnet gav tydliga vibbar av omsvärmad rapartist. Tyckte han. Vid närmare eftertanke måste erkännas att det finns en inbyggd spänning i namnet. Daddy El lovar initialt mycket (tuff muskulös rappare) men Putte tar liksom loven av hela bilden. Dessutom, hur tuff är en tanig marathontönt på scen? Tyngd av dylika mörka tankar beslöt Startnumret för att återgå till sin förra skepnad. Även om han som trebarnsfar väl kvalar in som Daddy, så passar nog Startnummer X bättre, och vem är inte ett Startnummer i livets eviga långlopp.

 25. Butlern gläder sig åt sina morgontidiga kommentatorer. Då sköterskan och påhejerskan inte ställt sin vanliga väckarklocka denna morgon, har alla här fått sova till punkt. Nu har påhejerskan gått till sitt gymm och simm medan sköterskan ansar snitsarens öron. Jumper gör försiktiga tåhävningar.

  En rollista till det drama, som dagligen utspelar sig i detta kyffe, kommer snart på en blogg ett stycke från er. Så lång som förvarnats blir den dock inte. Om alla döda, halvdöda och bortflugna hushållsmedlemmar inkluderas, räknar jag ihop sex manliga och två kvinnliga individer.

  När Startnummer X (det andra tillfälliga namnet har jag redan glömt) kallar sig ”trebarnsfar”, har han redan blivit mer öppet utlämnande om sitt privatliv än någon i detta hushåll, där alla förmanats av den yngre generationen att inte blanda in denna. När jumper sprang Lidingöloppet kallades han ”Stålfarfar” av en dam i publiken, men då han inte ansåg sig ha något gemensamt med ”den där skånegubben med den pipiga rösten”, blängde han bara till svar. Några månader senare antydde han på Löparforum att han nu bar ”båda leden i tillmälet med stolthet”. Veckotidningssnaskigare än så har det inte blivit.

  (Jag grubblar dock fortfarande över Startnummer X’s eventuella släktskap med den så kallade docenten och de kvinnliga medlemmarna i snitsarens hushåll?)

 26. Snitsaren, som med intresse lyssnat till min föredragning av de många långa kommentarerna ovan har två frågor, som jag med tvekan vidarebefordrar till morgonens två lärda kommentatorer:

  1. Är inte ”Kim” en koreansk namnbeståndsdel?

  2. Hur kan ”Startnummer X” vara en akronym?

 27. Den så kallade docenten? Det vilar något lite olycksbådande över detta epitet. Man tänker på de så kallade Obducenten respektive Allmänläkaren. De må vara oskyldiga eller inte, men nog drar man sig för att besöka en obducent. Uppsala vimlar av docenter och lektorer och startnummer X är helt säkert släkt med någon av dem. Som svar på Butlers kommentar: Startnummer X är naturligtvis ingen akronym, apokryf skall det ju vara.
  Startnumret vill i övrigt meddela att han faktiskt lyckats till sist lyckats hitta in på Studenternas i.p. för att därstädes köra åtta 400m rundor. Det pågick samtidigt en friidrottstävling för mellanstadieungdomar, men han fick åtminstone känna på att nöta tartan i ytterspåret. Varvtiderna låg på 1:24 som snabbast (det första och det sista) men upp mot en 1:30 på de andra. Det får väl sägas vara OK.

 28. De redovisade varvtiderna är helt OK, i synnerhet om de sprangs i ytterspår. Om varven gick på sjätte banan blir det ju över 430 meter (om nu Studenternas bana mäter full längd). Eller är ytterspåret kompenserat i beräkningen. Jumper konstaterar torrt att det tydligen fortfarande ”finns folk som kan springa”. Annars citerar han den pensionerade stinsen: ”Där går ett tåg, det ger jag faen i”.

  (Liksom skomakaren mellan hägg och syrén, undrar snitsaren naturligtvis vem denne stins var).

 29. Jaså skomakaren undrade vem stinsen var? Hur har farbror Butler det med subjektsregeln?

 30. Nej, ingen kompensation, men ibland gick loppet på 4 banan (om det fanns plats) och i och för sig slutade St. X 10 m från startpunkten, eftersom det kändes som att det borde räcka. Får gå dit någon gång då banan är tom och man kan se hjälplinjerna vid startpunkterna lite bättre. Men det får bli inför något annat stort lopp. Skomakaren hette Karl Nilsson och knäckte extra som stins (inte kom där så många tåg, ens på den tiden). Så det så!

 31. Välkommen till Vallentuna IP. Där syns alla vita linjer till och med på flygfoto. Här är för övrigt en länk till ”Enirolagret på Google”, som den forne löparen jumper ofta använde när han mätte sina löprundor. Klicka på ”View in Google Earth”:
  http://bbs.keyhole.com/ubb/showflat.php/Cat/0/Number/520850/an/page/page//vc/1

  Denna radda av kommentarer börjar för övrigt bli ganska lång. Det tar sin tid att hitta ner till botten och de som orkar läsa allt är värda all respekt. Patron Masse har nog fler kommentarer, men här är de längre. Där handlar det mest om oneliners (i dubbel mening) och glada tillrop med eller utan gula gubbar. På snitsarens blogg är alla kommentarer tunga som maratonben.

  Kanske borde jag notera ”senaste kommentarer” att klicka på uppe till höger?

 32. Inga senaste kommentarer tack. Istället ska Butler (med tillstånd av Tröjan, Asgam (om den står att finna), Snitsaren, Tildo och..har jag glömt någon?) publicera bloggkorrespondensen i bokform. Den kommer bli låååång som en Dagbok av Lars Norén och minst lika populär. Det som inte nämnts i denna blogg är inte värt att veta! Nu är i och för sig St. X är mest orolig för att hans omständiga kommentarer ska dra ner populäriteten på denna blogg. Man kan tycka sig ana en viss fanflykt av förut så idoga Snitsarbloggare till andra och trevligare trakter. Antagligen var det vaselindebatten som slutligen förflyttade publikens intresse till andra tassemarker. Och kärleksbombardemanget under gårdagen slog slutligen spiken i kistan.

 33. En lista över senaste kommentarer har redan hamnat i högermarginalen. Senare ska den flyttas upp på första parkett. Trynen och tårtpapper har jag dock valt bort för att få plats med fler namn. De kräsna läsarna av snitsarens blogg kan nu sovra bland kommentarerna och eventuellt hitta någon, som inte är av Er hand.

  Jag har tre frågor till St.X:

  1. Skall ”St.X” tolkas som ”Stora X”, vilket ju vore en tautologi, eftersom x:et redan är stort? Kanske vore ”S:t X” ett alternativ?

  2. Vilka fanflyktingar avses? Någon i detta hushåll eller Startnummer X själv? Och varifrån har de flytt?

  3. Bör jag rätta alla skrivfel i St.X’s kommentarer eller skall de stå kvar som vittnesbörd om den snabba dansen över tangentbordet.

 34. På följande frågor svarar vi:
  1. St. betyder Startnummer. Sankt borde ju skrivas som S:t so så riktigt påpekats.
  2. Vi tyckte oss tidigare ana en högre besöksfrekvens på Snitsarens sida från andra populära blogglöpare. Det bästa sättet att få dessa tillbaka och deras trevliga kommentarer är troligen att tysta St. X.
  3. Självklart kan alla stavfel rättas. Eller nya infogas. Eller samtliga inhopp översättas till Hindi.

 35. Att tysta Startnummer X kan snitsaren inte tänka sig. ”Kommer icke på fråga”, röt han när jag förde saken på tal. X har tydligen en plats i snitsarens hjärta, även om han bara fått sig en sida tillägnad ovan, att jämföra med ”löparens” fyra och Oddvar Moens tre. En enkel butler har inte fått någon, trots att han tjänat snitsaren i 62 år. Är det orättvist eller är det orättvist?

 36. Det är verkligen ett drama bakom IP-adresserna på denna blogg. Spännande värre. För övrigt hoppas jag att mumiernas tår (som Asgam möjligen äter) inte har något att göra med undertecknads mumieliknande tår. Jag vill inte bli av med dom före Stockholm Marathon!

 37. Nu var ju de gamla egyptierna besatta av döden, ändå är jag dels 1) nyfiken på asgamens koppling till Alexandria och 2) undrar jag hur det kommer sig att det alltid tycks vara något lik med i spelet när jag är i farten. Fast det kanske jag bör fråga mig själv.

 38. Min gissning, att Asgam flugit till Egypten, har sin grund i att han ofta talade så vackert om det landet. Han hade läst att asgamen eller smutsgamen, Neophron percnopterus, ansågs helig i det gamla Egypten, varför han trodde att han skulle respekteras bättre där. Lärda gamar hade också berättat sägner om det gamla förstörda Alexandrinska biblioteket. Asgam kan ju varken grekiska, fornegyptiska eller arabiska, men kanske hoppades han att det nya bibliotek, som byggts till det gamlas ära, åtminstone kunde erbjuda möjlighet att mejla, googla och blogga.

  Lika troligt är dock att den gamla gamen varit för trött för att flyga så långt. Kanske kretsar han högt över Stockholm och spanar efter överkört småvilt. Kanske sitter han i Lilljansskogen utanför Stadion och drömmer om den 31 maj, då Stockholms gator ska fyllas av mumsiga maratonmörade mumietår

  (och liktornar).

 39. سانت العاشر بل نعتقد ان اللعبة كما حصلت على فرص العمل في ماكدونالدز. هذه هي وظيفة لطيفة بوصفه العقاب!

 40. Nu är det snart sommarlov, därför är det bäst att vi tränar på texten. Att fransmännen äter mycket konstigt visste vi, men vem är Young? Vi gissar på Neil Young?

  I sommar är det enligt vår mening är detta ett problem endast om det är ett initiativ
  I sommar, dock minst under sommaren förra året, när blommorna snabbt.
  Jag har blommor, blommor, jag kohagen hela den gröna,
  Och denna sommar, för tillfället kom några personer inom jeseol.

  Jag har mycket vatten i floden, kan du hoppa, och hans far.
  Han är en perfektionist, jag var i Paris, och de äter myggor.
  Jag har en ny avdelning och små grönområden.
  Du kan skapa en vacker natt himlen kan vara skriftlig.

  Lesních jordgubbar, barn och tro att följa efter.
  Kul och andra mindre saker för barn som uppfyller Young.
  Om du vill vara så trevligt när de är anställda,
  Denna process är det dags för barn och ben – genom att fylla i vår, sommar.

 41. Idas!!

 42. Nu får Startnummer X hejda sig lite. Jag har nätt och jämt börjat smälta den första arabiska texten. Översatt till svenska får jag den till:

  ”St X, men vi tror att spelet också fick ett jobb på McDonald’s. Detta är en trevlig som straff!”

  Skriver St X till sig själv? Vilket ”spel” har fått jobb på hamburgerkedjan? Ett flipperspel? Och vad har denna tingest gjort för att få detta straff?

  När det gäller visan, tror vi att denna tvättade version ska duga även åt de bokstavstroende präster, som velat förbjuda den ursprungliga oskyldiga sången, då den ansetts detronisera Gud.

 43. Spelet är nog en översättning av gamen (=the game?). Den andra meningen kommer vi inte ihåg riktigt, men den gick ut på att McDonalds borde vara en bra arbetsplats för en asätare. Måhända jobb och straff är samma ord på arabiska?

 44. Ja, nog för att Asgam varit ett jagat villebråd (game)!!

  Trevligt att du hittat hit igen Bernard. Dina strängt minimalistiska inpass förgyller vår blogg. Hur mycket kan inte sägas med fyra bokstäver och två utropstecken. Är du förresten identisk med den sympatiske losern (obs bara ett ”o” ) Bernard i filmen ”Darling”?

  Detta skriver jag på en biblioteksdator. Hemma kommer jag att vara utan förbindelse med världen hela dagen (meddelar Ownit). Ni är dock inte förbjudna att använda denna blogg till inbördes diskussioner i min eminenta frånvaro.

  I Vallentuna bibliotek pågår en utställning om barnens 1900-tal. Här visas kläder, leksaker och barnböcker. På gamla skolfotografier trängs allvarliga barn, som alla ser ut att ha fått sin dagliga ranson stryk båda hemma och i skolan. I en skrivbok läser jag början av en snyggt präntad uppsats om Magnus Stenbock:

  ”Efter det olyckliga slaget vid Pultava (sic!) inbröto danskarne i Skåne för att återtaga detta rika och bördiga landskap. Lyckligtvis fanns en man, som kunde afvärja detta anfall. Denne man var Magnus Stenbock, en af Karl den XII:es skickligaste generaler. Konungen brukade på skämt…”

  Butler skulle ge mycket för att få läsa fortsättningen, men montern, där uppsatsen ligger uppslagen, är stängd. Kanske vet någon i läsekretsen tillräckligt om krigarkungens skämtlynne för att avsluta meningen?

 45. Konungen brukade på skämt…

  … lägga bajskorfvar i generalens hatt, så att dessa sedan vid morgonhälsningen under majestätets jubel flögo ut och spredo sin odör i tältet.

 46. …nämna honom Måns Lurifax, eftersom har var en sådan rolighetsminister. ”. Så tror vi att det fortsätter.

  Carl Snoilskys berömda dikt ”Stenbock vid svarvstolen” (här i förkortad form) beskriver ju för övrigt som alla vet Magnus Stenbocks vistelse i fängelset i Fredrikshavn (St. X motstår med en kraftsamling frestelsen att stöpa om eposet):

  Men i ett nu han förgäter allt —
  Hur stormande hjärtat klappar
  Inför en reslig och smärt gestalt
  I rocken med mässingsknappar!
  Mot pampen lutad, på gammal sed
  Kung Karl sin hand honom räcker,
  Och böjd över älghudshandsken ned
  Med kyssar han handen betäcker.

  Han känner, hur avund har skött sitt spel
  Hos hjälten den fångne att svärta,
  Hur lömskt de uttytt vart mänskligt fel,
  Förtalat hans redliga hjärta.
  Ett enda ord är tillräckligt strax
  Att väcka de flydda tider:
  »Måns Bock, du gamle Måns Lurifax,
  Så fick jag dig åter omsider!»

  Så drömmer den fångne. Hjulet står still,
  Han lever bland blåklädda troppar.
  Det bräddfulla hjärtat blott brista vill,
  På kinden så varmt det droppar.
  En vindstöt — i fönstret en vinande skräll!
  Ur sina syner han spritter.
  I fängslet på Frederikshavns kastell
  Allena vid svarvstoln han sitter.

 47. Tildos förklaring ger vi inte mycket för!

 48. Att Startnummer X skulle komma med ett snabbt svar förvånar inte. Han kan sin svenska historia. Ett annat skämtsamt tillmäle var tydligen ”Måns Bock”. Menades därmed att Magnus var ”svår på fruntimmer”? När det gäller Snoilsky, brukar jumper under sina långpass få tillfälle att citera en annan dikt som också knyter an till uppsatsen ovan: ”Ur stugan tittar bonden med undran och med skräck”. Sagde jumper har just kommit hem efter fem kilometer joggning i motionsspåret på 29 minuter. Han är inte nöjd, eftersom hälsenan ”kändes tjock” (vilket den för övrigt också är). Avgörande, säger han, är dock hur den känns i morgon.

 49. Hela dagen har Stackars Idas sommarvisa klingat i öronen, men den förbättrade texten är ju attans svår att få ihop med melodin. Man skulle önska att Farbror Google vore mer musikalisk! Vår gissning är han han snart får sällskap av Fröken Google Music.

 50. En googling på ”iTunes” gör alla i det åldersdigna sällskapet här förvirrade och den yngre Startnummer X tycks ha gått på helg. Som de flesta sköter han sitt bloggkommenterande uteslutande från sin arbetsplats. En enkel butler får däremot arbeta för jämnan.

  Är ”ultraschmultra” ett nytt namn på samma kommentator, eller handlar det om en dubbelgångare? På denna blogg kan man aldrig vara säker.

 51. Jag vet inte varför jag plötsligt fått en dubbelgångare, ”Name” verkar fyllas i automatiskt förutsatt att man besökt bloggen tidigare. Kanske för att jag loggat in från olika datorer? Ultraschmultra är namnet på min blogg, Fredrika är jag, mer komplicerat än så är det inte. Fenomenet verkar bara uppstå på wordpressbloggar. Det verkar hur som helst pretentiöst att ända en defaultrad. Nästan lika pretentiöst som att ägna tio minuter åt att försöka hitta en förklaring till fenomenet.

  I iTunes kan man spela musik, och framförallt kan man gå in i iTunes Store och leta fram det mesta. Som att man googlar, fast på iTunes då. Den ännu yngre generationen föredrar förstås Pirate Bay och liknande där allt är, liksom, gratis. Jag är väl för väluppfostrad, men tycker nio spänn för en bra låt inte är så farligt.

 52. Ja, nu sväljer denna blogg båda namnen till den e-postadressen. Tydligen har du ytterligare ett namn på löparforum och namnet i adressen till din blogg sitter ju också som en smäck på en löpare. En flicka med många namn!

 53. Jo, den adressen var jag tvungen att regga så att ingen norsk fotbollsentusiast skulle komma och sno mitt efternamn. Min ödmjukhet tillät mig dock inte uppkalla själva bloggen efter mig själv. Men lykos däremot har sin egen historia, det var på den tiden då det var omöjligt att figurera på internet under alias som ens antydde att man var kvinna. (Att det var på den tiden då de enda kvinnliga aliasen på internet troligen tillhörde finniga tonårspojkar är en annan historia.) Lykos är ju grekiska för ”varg”, dvs. gullfot, och det var för det mesta ledigt (vilket inte gullfot var, pga. norrmännen).

  (Och här klagar jag över att inte få ihop Butlern, Tildo, jumper, asgam, Startnr X, farbror Steffe, Snitsaren och säkert ett par tre ytterligare figurer jag har glömt…)

 54. Startnummer X är inte alls på helg och skriver inte enbart från jobbet. Det får man ju inte!

 55. Tack Fredrika-lykos-ultraschmultra-Gullfot för uttömmande svar!

  Innan Startnummer X levererar en arg kommentar, bör jag påpeka att han är en och odelbar. Han är hemmahörande i Uppsala, medan de övriga (utom farbror Steffe) rört sig i Vallentuna.

  När snitsaren skrev på Hotmail för en begränsad publik, kallades den snabbe Uppsalalöparen för sina olika startnummer i olika lopp, men när bloggen skapades sammanfattades hans olika startnummer som X, för att dölja hans identitet.

 56. Jaha nu ska Startnummer X byta namn igen! Tydligen har framgångarna stigit honom åt huvudet så att han nu vill heta Starnummer X. Eller ska det kanske vara Starnumber? What’s next?

 57. Struttnummer X är nog mer lämpligt. Han har tagit en kortis till Öland och känner sig lite bilsjuk. Itunet känner han igen, det ligger en mängd sådana iTunar på denna dator men inte bra musik som Kung Tung, Ian&Sylvia och Cptn Beefheart, för att nämna något som inte finns. Ej heller finns Idas sommarvisa (the expurgated version).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s