Fem finurliga flaggfrågor

Snitsarens blogg kommer en tid framöver att vila från nya inlägg. Jag (Asgam) och hela sällskapet av dubbelgångare med tjänstefolk far på en veckas ledighet till Skåne, där datorer saknas. För att bloggen inte ska ligga öde under vår bortovaro, lämnar jag kvar ”Fem finurliga flaggfrågor”, hämtade ur snitsarens gamla brevsamling, att grubbla över. När jag återvänder lagom till jumpers halvmaratonlopp runt Kungsholmen på lördag, förväntar jag mig utrymmet för kommentarer fyllt av kloka svar och lustiga infall. Bloggen är er.

Fem finurliga flaggfrågor.

1.  Nyheten att Venezuelas president Hugo Chavez vill ändra sitt lands flagga har väckt uppseende. Många har ruskat på huvudet. Andra har tagit sig för pannan eller himlat med ögonen. Ytterligare andra har pekat finger och gjort sig lustiga. Men vilken nationsflagga har egentligen ändrats flest (närmare bestämt 27) gånger genom historien?

2.  Den som varit i Venezuela återvänder alltid. Naturen är hänförande och människorna inte ovänliga när man väl lärt känna dem. Kaffe, guld och olja lockar också. Huvudstaden heter Caracas och presidenten, som vi vet, Hugo Chavez. Men varför heter landet Venezuela?

3.  Att komponera en flagga så att allting blir rätt, är som vi sett inte lätt, och att sedan sy ihop den kräver också stor omsorg och mycket möda. Men vilket lands flagga föll bara helt plötsligt (år 1219) ned fix och färdig från himlen?

4.  Ja, gudar och människor styr och ställer i symbolernas värld, ibland till det bättre, ibland till det sämre, men en gång har faktiskt även naturen haft ett finger med i degen. År 1949 ändrades officiellt den röda färgen i en nationsflagga till rödbrunt, eftersom landets alla flaggor redan fått denna färg genom solens inverkan på det röda färgpigment som dittills använts. Vilket är landet?

5.  Nationer kommer och nationer går liksom deras officiella symboler. Men även människor och djur har sin utmätta tid på jorden. Vilket land har den utdöda dronten i sitt statsvapen?

12 svar till “Fem finurliga flaggfrågor

 1. Jumper ber om en hälsning till alla löpare. Han kom just in med den vanliga svettkaninen på tröjan efter att ha sprungit 800-metersintervaller på en solig idrottsplats. På hemvägen mötte han tre barn, varvid följande samtal utspann sig:

  – Hur gammal är du?
  – 62 år.
  – Oj, och kan springa?
  – Japp!
  – Vad heter du?
  – Tor.
  – Bara tre bokstäver?
  – Japp!
  – Är du en gud?

  Vad den 62-årige löparnörden svarade på denna sista intrikata fråga kommer han inte längre ihåg. Kanske någon läsekretsen kan hjälpa den stackars senile jumper att minnas hur orden föll?

  (För detaljer kring jumpers intervallträning hänvisas till ”jogg.se” eller ”Löparforum puls.se”).

 2. Ha ha ha ha ha, jag tror att jumper sa ”Japp” en gång till. Då svarade ungen ”Jag tycker bättre om snickers”. ”Följ med hem ska du få snickers”, sa jumper, men ungen bara skrattade: ”Trort du jag går på såna enkla knep, gubbjävel”. Då blev jumper ilsken och skrek ”Packa dig iväg din lilla uppnosiga rackare, innan du får så mycket prygel att din mamma inte känner igen dig när du linkar hem”. Så tror jag.

 3. Fasen!
  Här sitter jag och klurar ut smarta svar på flaggrelaterade frågor och så dyker Tildo upp och får mig att tappa skallfästet. Återkommer.

 4. 1. USA
  2. Lilla Venedig
  3. Danebrogen
  4. Lettland (smågissning) kanske Albanien
  5. Mauritius

 5. Hmm låt se…

  1. USAs flagga mellan 1777-1960
  2. Lilla Venedig
  3. Dannebrogen föll i huvudet på den danske kungen Valdemar Sejr, som var på korståg i Estland.
  4. Qatar (en annan förklaraing är att de ville särskilja sig från närliggande länders röd/vita flaggor)
  5. Mauritius

  4:an var klurigast!

 6. Självklart att det är Qatar… Lettland fanns inte ens 1949…

 7. Asgam har tillfälligt hittat en dator i Malmö. Han kan berätta att snitsaren är mycket imponerad över de rappa svaren. På den andra frågan vill han dock ha en förklaring till varför ett land i Sydamerika kallades ”Lilla Venedig”. Vad var det som påminde vem om den europeiska staden? Naturligtvis vet båda Masse och Johan även detta.

 8. Amerigo Vespucci såg hus som byggts på vattnet och det påminde honom om Venedigs byggnader. Naturligtvis!

 9. Ska du springa runt Kungsholmen i helgen?

 10. Jag antar att du, Bernard, menar jumper. Ja, han ska springa två varv runt Kumgsholmen i morgon lördag med start vid Rålambshovsparken klockan 11:00. Mål i samma park. Den morgonpigga hinner se både loppet och Quarnevalen. Den senare börjar enligt uppgift klockan 14:08.

 11. Ah, då var det alltså jumper jag såg och inte Asgamen, snitsaren eller någon annan filur. Förutsatt inte någon av dem tävlande under falsk flagg, förstås.

 12. Ja, en nyklippt och välansad version av jumper. Snitsaren ser likadan ut fast tröttare och mindre vältränad. Tildo är enligt senaste uppgift 130 år och av honkön och själv är jag gam ut i klospetsarna. Dig påstår sig jumper ha igenkänt direkt från olika bilder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s