Hitler har en boll

Som den självupptagne stofil han är, söker sig snitsaren gärna tillbaka till sina egna texter. I morse önskade han att jag (Asgam) läste upp den långa intervjun med löparen efter dennes brutna Stockholm Marathon 2007. Löparen berättar där om en musikkår vid stadshuset, som spelade ”Bron över floden Kwai” och i anslutning därtill väver snitsaren skickligt in sina egna minnen och sitt framgooglade vetande. Måhända kan det informativa replikskiftet ha intresse även för läsarna av denna blogg. I morse gav sig inte snitsaren förrän jag letat fram och spelat upp ett tiotal olika versioner av den berömda marschen, varför jag har kompletterat dialogutdraget nedan med egna fiffigt inlagda länkar:

– – –

– Det brukar spelas mycket musik under Stockholm Marathon?

– När jag närmade mig Östermalms idrottsplats före loppet och hörde Nick Borgens obligatoriska “We are all the winners”, verkade allt som det skulle, även om jag minns att jag skaldade “We are all the losers, we are all the worst. Vi ger upp tillsammans, av värme och av törst”. Tydligen hade jag mina föraningar. Chocken kom när startskottet small och ingen champagnegalopp spelades. Bara intetsägande dunka-dunka. Loppet kunde verkligen ha börjat bättre. Några dansande sambatanter minns jag inte heller. Kanske hade de flyttat på sig som allt annat detta konstiga år. En ensam dragspelare på Västerbron kommer jag i alla fall ihåg liksom ett gäng på en scen vid Odengatsbacken, som iförda trettiotalskläder spelade nåt slags bluegrass-countrymusik. Jag minns också en blåsorkester vid Stadshuset som spelade ”Bron över floden Kwai”.

– Och alla löparna visslade med förstås? Det måste ha låtit mäktigt?

– De flåsade nog mest.

– Det lät måhända som på femtiotalet, när smågrabbar försökte vissla den tuffa melodin, men bara förmådde frambringa ett slags energiska blåsljud. Minns du det?

– Klart jag minns. Jag kunde inte heller vissla.

– Nej, någon Toots Thielemans var man inte. Busvissla gick ännu sämre, vilket kanske var ett allvarligare handikapp i den åldern. “Den tuffa melodin” ovan heter för övrigt egentligen “Colonel Bogey March”. och skrevs 1914 av löjtnanten F.J. Ricketts under pseudonymen “Kenneth Alford”. Under andra världskriget fick den tillfälligt texten: “Hitler has only got one ball”. Versionen i filmen “Bron över floden Kwai” är arrangerad av Malcolm Arnold, som till samma film även skrev den mindre kända “The River Kwai March”. Gissningsvis var det inte den marschen du hörde vid 15-kilometerspasseringen?

– Ingen risk! Vet inte ens hur den låter.

Olika varianter av texten om Hitler och en utredning kring dess anatomiska sanningshalt hittar man på Wikipedia (Asgams anm).

30 svar till “Hitler har en boll

 1. Jag undrar vad man ska använda för tvättmedel för att wikipediainlägget ska uppnå samma uppslagsverks kvalitetsstandard? Nåt antiseptiskt? Eller räcker det med vanlig, hederlig såpa?

  En visslande ”Kwai” ger mig barndomsminnen. Min far brukade gnolvissla den när han lagade mat….

 2. När det gäller Wikipedia undrar jag över mycket. Snitsaren lär ha skrivit de första uppgifterna (som sen kompletterats av andra) om ”Bengt (Benke) Nilsson och Ragnar (Ragge) Lundberg. Då krävdes ingen förhandsgranskning. Är det efter att Borat blivit president i Kazachstan ett antal gånger, som allt nytt från icke inloggade medlemmar hamnar i tamburen för granskning? Vem hinner göra en sån? Någon som vet?

  Din far sjöng tydligen ingen text. Sköterskan har ett svagt minne av inte bara tuffa killars visslande utan också någon svensk text med ordet ”gubbar” i. Kanske någon i denna bloggs jättelika läsekrets vet mer?

  Snitsaren har däremot lämnat ämnet helt. Nu ligger han och försöker komma på olika uttryck med ”kroppsdelar på fel plats”. Hans skörd hittills:

  Benen på ryggen
  Huvet under armen
  Hjärtat i halsgropen
  Tummen mitt i handen
  Hals över huvud

 3. Ögon i nacken !

 4. Jag är mycket nöjd med den…

  skrattar hysteriskt och arbetskamraterna börjar titta snett på mig…

 5. Ja du, den var så genialisk att det dröjde en god stund innan jag och snitsaren förstod. Jag var på väg att skriva att kroppsvätskor inte räknas, men med tanke på vem som levererat förslaget lät vi hjärnorna gå ett varv till, varefter vi båda skrattade, om inte hysteriskt så dock, högljutt (se fig nedan).

  .
  .

  😀 😀

 6. Döö, Masse, jag fattar inte vad som är i ögat?

 7. Döö, Gais, den va la rrrriktigt dålig!

 8. Sköterskan bidrar med ”Nagel i ögat” samt med det ganska roliga ”En röv bakom örat”. Det sista, ehuru inkorrekt, belönas liksom Masses förslag med stilpoäng av en imponerad snitsare. ”Vad som är i ögat” får en dum-poäng.

  Jumper. som just kommit in, undrar hur man kan sitta inne och gissa gåtor i detta fina väder. Han är ganska mallig, ty han har varit uppe på IP och sprungit 5000 meter på tiden 23:58, personligt rekord med 9 sekunder. Han är ivrig att meddela sina accelererande kilometertider:

  4:55
  4:49
  4:51
  4:46
  4:37

 9. Heja jumper – skolan brinner. Skynda hämta fotogen!

 10. Är det jumper som är Vallentuna-pyromanen? Kvarnen, scoutstugan, hunddagiset, Folkets Hus och nu skolan!

 11. Ojojoj, Masse. Jag garvar fortfarande 😀

  Grattis Jumper! Det var inga dåliga kilometertider du hade där, och med en ökning på slutet! Starkt jobbat och jag är mycket imponderad av ditt pers. Grattis än en gång!

 12. Räknas ”Skit på tummen”?

 13. Tack Karin! Jag är riktigt ”imponderad” själv. Trodde inte jag hade den snabbheten längre. Jag piskade även banan i tre 200-metersruscher bland några dussin friidrottsknattar från Vallentuna FK som hade olika lekar för sig. Jag noterade bland mycket annat några, för mig nya, skojiga kastredskap av plast. Själv lånade jag en gammaldags hederlig seniorkula och lyckades med möda få iväg den 6,57 meter. Därmed har jag uppnått ett av årets mål, att bräcka 6,49 som en kulstötningsantagonist på löparforum presterat. Att jag en gång lyckats få iväg klumpen nästan dubbelt så långt är ofattbart. Lite joggning i skogen avslutade denna femstjärniga eftermiddag. Vilken dag!!.

 14. Nej, Tildo, kroppens vätskor och utsöndringar gills inte även om de innehåller DNA.

 15. Nu vet jag:

  Tår på tand
  Håret på ända

 16. ”Håret på ända” ger naturligtvis stilpoäng. Om inte Masse varit, skulle du fått en för ”Tår på tand” också, men gissningsvis hade du inte kommit på det utan hans vitsiga hjälp?

 17. Vem är Masse?

 18. Fredrik Lindström

  Varför har ingen uppmärksammat det vanliga uttrycket, ”tummen i ögat”?

 19. Tummer ur arselet
  Tummen i munnen

 20. Tjena Fredrik! Bra fråga. Snitsaren hälsar.

  Tildo, jag varnar dig! Om du ska vara äcklig får du gå ut. Snitsaren funderar också på om han ska godkänna ”kroppsdelar som rör sig från eller till annan kroppsdel”. ”Tummen i munnen” gills inte eftersom det inte är en metafor och dessutom inte är ”på fel plats”.

 21. Det är visst på fel plats. Tant Rut på barnhemmet smetade senap på min tumme för att jag skulle sluta suga på den. Ha ha, hon visste inte att senap var min äsklingsrätt, så jag fortsatte bara ännu mer. Då smetade hon på sånt där annat, som inte jag får säga.

 22. Nää, det är därför jag inte har några tummar. Chop, chop !!

 23. Tildo, du får en extra stilpoäng om du håller tyst eller går ut.

 24. Ha ha , jumper, hur många poäng har du?

 25. Skiter väl i era fåniga frågelekar. Vem vill sitta inne och uggla när vårsolen lyser. Drar till stan och lubbar ett extra softpass i liljansskogen. Ombyte i KTH-hallen. På lördag blir det låååångpass. Jumper rules!

 26. Högmod går före fall.

 27. Jumper: Förlåt felstavningen, skulle naturligtvis stå imponerad och ingenting annat. Skyller på trötthet och löparförvirring 🙂

 28. Jag tyckte att felskrivningen gav ett skojigt ord. Därför knyckte jag det utan lov, miljöskadad som jag var av vitsarna ovan med bland annat ”en röv bakom örat” i färskt minne. Felskrivningar är roliga. Fortsätt gärna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s