Lidingö

Varför tycker bloggande löpare så illa om Lidingö?  Frågan har förföljt mig, sedan jag läst ett par inlägg från några av de löpande bloggare, snitsaren har länkar till. Dessa stackare har inte haft mycket gott att säga om ”den läskiga ön” (som en av dem kallat den), men vari aversionen egentligen bottnat är oklart. Någon har fått regn i håret och lera på skorna, en annan har snubblat på en trottoarkant, men är det skäl nog att förtala en hel ö? Då jag vet att min vän jumper ofta och gärna sprungit där, ber jag honom om ett alternativt omdöme. Han ler sorgset och letar fram ett av sina gamla inlägg på Löparforum:

                ¤

 DT 13/9 2007

 
Lidingö 24 km

Ibland är det härligt att vara löpare!

Hade egentligen inte tänkt springa långpass förrän till helgen, men kunde bara inte motstå det fina höstvädret idag utan åkte helt fräckt till Lidingövallen och sprang Lidingöloppets sista 22 kilometer. Efter en medvetet extra lugn början i medvinden med 11:50 på de första två, blev tiderna för varje fem kilometer sedan:

29:45
31:10 (Mörka skogen)
31:10 (Grönstabacken och första Abborrbacken)
31:05 (Golfbanebacken)

Totalt 22 km på 2:15

Ambitionen var att springa hela vägen med jämn ansträngning och jag lyckades för det mesta hålla fyrtaktstempo*. Beslöt ge mörka skogen en ärlig chans och försökte där springa avslappnat både uppför och nerför. Upptäckte att jag varit orättvis mot detta banavsnitt. Det finns faktiskt två löpvänliga nerförsbackar, om än korta och båda givetvis slutande i branta stup. Grönstabacken efter 20 km, där man annars mest går och smaskar godis, gick ganska lätt att trippa uppför men första Abborrbacken (Den långa backen är ju egentligen två backar med 150 nästan plana meter emellan) var värre, liksom Golfbanebacken. Stegen blev korta som cigarrer och gränsen mellan löpning och gång svår att upprätthålla. Bra träning för vaderna var det nog i alla fall. Mellan backarna gick det förvånansvärt lätt och några gånger blev jag, om inte ”löparhög” så i alla fall, lite smålycklig. På Grönsta gärde hade de redan spänt upp banderollen ”Välkommen i mål”. Fortsatte dock i samma takt ner till Lidingövallen, där jag inte heller kunde låta bli att ta en extra kilometer i god fart på de röda banorna. Fick en tår i ögat och en liten klump i halsen: Här på denna idrottsplats för jämnt fyrtio år sen…

Avslutade med lite barfotajoggning på gräset och efter duschen åt jag en god matsäck på en bänk i solen. Utflykten får utan vidare fem löparskor av fem möjliga.

*) I brist på pulsklocka räknar jag steg per andetag. Fyrtakt innebär då in-in-in-in-ut-ut-ut-ut osv. Jag andas naturligtvis inte så regelbundet hela tiden utan bara när jag testar vad som känns naturligt.

Från jumper 13/09 kl 19:38

5 svar till “Lidingö

 1. Inte nog med att asgamen vrider och vänder på snitsarens brev, nu tänker han tydligen också dammsuga löparforum på jumpers gamla inlägg. Det här blir tråkigare och tråkigare.

 2. berglundbloggar

  Tyst Tildo, det här är ju inspirerande om något!

  Är det fritt fram att springa Lidingöloppsbanan eller är vissa delar ”stängda” eller liknande? Var parkerar man och hur svårt/lätt är det att hitta rätt spår, för jag antar att det finns fler? Inte kommer jag ihåg alla svängar från debuten i höstas…

 3. Där hör du, Tiddefjärt!

  Jo, banan är öppen hela vägen och på nästan alla delar brukar man möta löpare åt olika håll. Jag brukar åka buss från Robsten och byta om på Lidingövallen, där omklädningsrum brukar vara öppet. Inga inlåsningsmöjligheter dock. Parkering finns väl där antar jag. Vill jag springa från start, får jag gå eller springa 2 km till Koltorp. Efter 8 km, 20 km och 30 km är man nära Lidingövallen så man har lite varianter att välja på, t.ex. första 20 eller sista 22. Banan är markerad me små blåvita märken och kilometerskyltar som kan vara lätta att missa om man springer och sover. Jag gick banan innan jag sprang den första gången, men numera kan jag den i sömnen.

 4. Du har ju skrivit 13/9 2008. Ska väl vara 2007. Skärpning, Asgam!

  (Men visst vore det härligt att göra om turen i sommar!)

 5. Sorry! Ändrar till 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s