Namedropping

I all sin inskränkthet var snitsaren vad vi idag skulle kalla ”bred”. Inget ämne var honom främmande. Ingen fråga var för stor för hans hjärna men ingen var heller för liten. Nedanstående brev kallat ”Namedropping” hösten 2006 torde sålunda ha höjt en del ögonbryn. I snitsarens inkorg hittar vi ett svar från en yngre läsare: ”Vem har frågat? Inte jag”. Snitsarens snabba, giftiga replik träffar huvudet på spiken och tål att upprepas:

”Du har inte frågat men har ändå fått svar. Det ska du vara glad åt. En fråga är en fråga även om ingen ställer den. Kanske är det så att de viktigaste frågorna aldrig blir ställda”.

Den fråga, snitsaren själv ställer och besvarar i brevet, hade sin grund i vännen löparens berättelse från det brutna Lidingöloppet 2006. Den avslutades med orden: ”Jag kastar en sista blick på alla de trötta löparna innan jag lämnar dem och tänker att resten hette Hillevi och sen så var det rast”. Snitsaren reder ut begreppen:
 

I den kända dikten ”Karl Nilsson” (Povel Ramel, ”Alla fyra” 1960) heter det i den tionde (eller tredje beroende på hur man räknar) versen:

Vi voro tjufyra
elever i klassen.
Jag satt mot katedern där magister Mallblom satt.

Verserna 14-16 (eller vers 4) lyder sedan:

Så sporde han oss vad
vi hette i förnamn och någon sa Erik
och någon sa Urban (uttalat som adjektivet ”urban” (snits. anm.))

Och en ropte Klas
och en sa Madeleine
och en sa Kajsa-Frida och sen så var det rast.

Och nästa lektion
sa någon Severin
och Hillevi sa resten och sen så var det rast.

(För paddelallandalång!
Hugg i och håll!)

Snitsaren drar härav slutsatsen att det fanns sjutton stycken Hillevi i klassen. Förutom de nämnda, Erik, Urban, Klas, Madde, Kajsa-Frida och Severin, gick ju även Karl själv där, även om han inte säger sig ha yppat sitt namn vid uppropet. En möjlig invändning, att han nu, gammal och gaggig, bara drar till med de få namn han minns, motsägs av att han därefter uttryckligen säger ”resten”. Svaret till signaturen ”Sömnlös” blir alltså: 17

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s