Om K-gruppen

I sitt första av tre brev till snitsaren talar Oddvar Moen om en kvasiradikal sammanslutning som kallades K-gruppen. Den tycks ha haft en kort blomstringstid i slutet av 1970-talet, men är i övrigt okänd och några spår i historien har gruppen inte satt. Enligt Oddvar Moen handlade det om ”en ökänd skara unga män av tveksam härkomst och med oklart mål”, i vars händer ”Det stora jättebrevet” förvandlades till ”ett våldsromantiskt pekoral, en orgie i pubertala för att inte säga infantila, fantasier” och blev, hävdar han, ”ett manifest i gruppens egen kamp mot allt och ingenting”.  I snitsarens handskriftsamling hittar vi ett fåtal dokument som rör K-gruppen, tre karbonkopierade maskinskrivna brev i en gul mapp med påskriften ”Leffe”. Troligen har snitsaren gjort brevfyndet i Brandbergen, där han i slutet av 1970-talet en tid bebodde en tvårummare på sjunde våningen. Det tredje av breven, som återges nedan, är här något förkortat:

Leif !
Vi har hittat ditt brev och tar med glägje emot ditt erbjudande. Vi behöver det stöd vi kan få. Då vår kamp i sig själv är den ojämt kämpandes, minoritetens, den ensammes, kommer vi alltid att vara för få. Ditt eget brev är det enda bevis du kan få på din lämplighet. Vi för vår del har att räcka fram handen och säga ”Jaha”. Din nyfikenhet ger oss kraft i vårt sökande. Jättebrevskampen förenar oss alla. Gåtan skall lösas och kommer att lösas! Tillsvidare sänder vi allt material till din hemmaadress. Vi får senare finna ett säkrare sätt.
K-gruppen.

K-medlem
Vi kallar dig till höstens sista möte. Samling under Gustav Adolfs torg, tisdagen den 12 december klockan 18.00. Tag med filtar och eventuellt nytt material. Vi kommer att diskutera vårens program och den fortsatta kampen. Senare under kvällen får vi besök av den norske jättebrevsforskaren Oddvar Moen från K-bevegelset i Oslo. Han kommer att tala över ämnet ”Myt og virkelighet runt det store kempebrevet”. Möt upp!
K-gruppen.

Leffe!
Nu börjar det verka dra ihop sig. Har fått gama en lya ute i Brandbergen av en typ som bara är här då och då. Från början var han påtänkt för ditt pul, men Ismo tyckte att han var ”för lång och slappig”. Men han vet vad det gäller och har lovat att hålla sig undan när det blir dags. Härifrån kan jag se alltihop, kikarkontakt med Ismo i Huddinge. Vi provade igår: 6 minuter och 52 sekunder, mer angår inte dig. Som du känner till var vi tvungna att paketera Janne. Har var rätt fet på löv och läckte ju som en trål. Du läste om det i tidningen, det vanliga sättet. Och Erik har ju tuggat in på råppis igen, troligen för gott. Så nu får det bli vi tre, du och jag och Ismo, och det får gå som det går. Jag har kommit över en gammal skorpbil, som vi ska ha stående i P. och Ismo har hämtat ut nya lädertaggar. Han är här och hälsar på för övrigt. Du känner Ismo, han står säker. Just nu sitter han här på en kudde och käkar raketost och skrålar sin nya kampsång: ”Må tåg och broar brinna, blod och tårar rinna, Leffe undan hinna, Ragges lastbil finna, Ismos gäng försvinna, med portföljer stinna, Ismos sång påminna, vad du har att vinna!”  Lär dig den, så vet du vad du har att göra, men sjung för fan inte på tunnelbanan. Vad portföljerna innehåller, får du veta när vi kommer fram, men om jag säger att det knappast är jordnötter den här gången, så förstår du. Håll dig i ordning. Inga taggar! Inget brus! Den exakta tiden meddelar jag samma dag. Okej.
Ragge.

Det andra brevets avsändare behärskade uppenbarligen inte det norska skriftspråket. ”K-bevegelset” ska naturligtvis vara ”K-bevegelsen”  och föredragets titel bör  ha varit ”Myte og virkelighet runt det store kjempebrevet”.  Enligt snitsaren fanns det tidigare  även ett,  nu dessvärre förkommet,  fjärde brev adresserat till samme ”Leffe”,  skrivet på bruten svenska  av ovan nämnde Ismo. I detta ber han sin vän komma och hälsa på,  eftersom han inte kan ta sig någonstans med sitt onda ben. Han klandrar också Leif för dennes samröre med K-gruppen,  som han kallar ”de där blåbärspojkarna”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s